CSL, cu ochii pe vizele de SUA şi Canada

CSL BPN Craiova.jpg CSL, cu ochii pe vizele de SUA şi Canada poze

Sâmbătă, 14 septembrie 2013, a avut loc, în sala Filarmonicii ”Oltenia” din Craiova, ședința Biroului Permanent Național al Cluburilor Studențești Liberale. În calitate de invitaţi speciali au participat Cosmin Enea, deputat PNL de Dolj şi Mihai Voicu, ministru pentru Relația cu Parlamentul.

Pe ordinea de zi s-au numărat informări, proiecte pentru perioada următoare și problematica vizelor pentru cetățenii români care călătoresc în Statele Unite ale Americii și Canada. Această temă este prezentă din nou pe agenda publică datorită votului acordat joi, de către Parlamentul European, pentru Rezoluția de modificare a Regulamentului UE privind vizele, prin care se introduce o clauză de reciprocitate care obligă SUA şi Canada să elimine vizele pentru români.

Claudia Benchescu, președinte CSL, a declarat: ”CSL consideră că această măsură este un pas înainte pentru îndeplinirea obiectivului de a avea, în fapt, o Europă Unită, un model unic de cetăţenie europeană, libertatea de a călători, de a munci şi de a studia. Mai multe astfel de inițiative europene vor ajuta la schimbarea mentalităţilor, îndeosebi referitoare la xenofobie, discriminare şi vor duce la scăderea populismului în rândul politicienilor.”

Chiar dacă acest demers presupune o procedură îndelungată, CSL susține implicarea României în declanșarea mecanismului de reciprocitate. ”Studenții liberali sunt preocupați, cu precădere, de chestiunea studenților care doresc să călătorească și să învețe în SUA și Canada. Cu toate că va dura o perioadă îndelungată până când procedurile vor fi finalizate, CSL se va implica activ în toate etapele procesului. Vom ține legătura cu europarlamentarii PNL și vom informa în mod constant studenții români despre derularea acestui demers.” a adăugat Claudia Benchescu, președinte CSL.

Rezoluția adoptată de Parlamentul European demonstrează încă o dată faptul că Uniunea Europeană își respectă angajamentele față de statele membre și pledează pentru punerea în aplicare a mecanismul de reciprocitate, prin intermediul căruia cetățenii români pot beneficia de drepturile pe care le au în calitate de cetățeni europeni. Astfel, cetățenii români care decid să se stabilească în state precum Canada sau SUA nu vor mai fi discriminați, din acest punct de vedere.
15 septembrie 2013 Departamentul de comunicare CSL