Cristiana Anghel: Minţim cum a minţit PDL-ul. Să începem să guvernăm ţara, domnilor!

anghelfiforprioteasailiescu Cristiana Anghel: Minţim cum a minţit PDL ul. Să începem să guvernăm ţara, domnilor! poze

Doamnelor şi domnilor, stimaţi colegi,

Nu-mi pun ochelarii, mi-i scot pentru că m-am săturat să citesc. De obicei vorbeam liber şi am senzaţia că dacă stau 4 ani de zile în Parlament şi voi citi de fiecare dată voi uita să vorbesc liber, indiferent de riscurile la care te supui în momentul în care vorbeşti liber.

Şi încerc să vorbesc liber pentru că am făcut o hârtie, lucrurile s-au schimbat şi clocotesc. Clocotesc nu de nervi, de indignare. Nu se poate. Ceea ce se întâmplă în ţara aceasta este inadmisibil.
Ajungem să spunem că referendumul ţinut, desfăşurat în luna iunie anul trecut a fost o greşeală. O greşeală a cui? Poate poporul să greşească? Nu. Noi putem să greşim interpretând actele poporului, noi, care, de fapt şi de drept, reprezentăm interesele poporului respectiv.
Iese domnul Băsescu şi ne trimite o scrisoare în opt puncte, precum Barosso anul trecut, în 11 puncte. Cu ce drept face domnul Băsescu lucrul acesta? Domnul Băsescu este un preşedinte de miss.
Aşteptam să stea cuminte la Cotroceni până când îşi termină mandatul, mandat care oricum ar fi trebuit să înceteze în iunie. De ce face dumnealui lucrul acesta? Pentru că prin simplul fapt că Institutul Naţional de Statistică nu şi-a făcut datoria şi nu a dat datele certe şi oficiale de la recensământ se spune acum că n-ar fi fost valid referendumul.
Domnilor, în ce ţară trăim? Ne minţim? Păi, până când? Deci nu mai suntem o ţară suverană şi independentă.
În momentul în care facem sluj în faţa Uniunii Europene, în momentul în care am cedat din suveranitatea noastră nu ceea ce spune în tratate, ci 90%… Este posibil lucrul acesta? Am venit pe un val de 70%, dar n-am venit pentru că suntem frumoşi. Am venit să reprezentăm interesele poporului român, iar poporul român spune: „Domnul Băsescu a fost demis şi trebuie să plece acasă”. Nu trebuie să regretăm faptul că am desfăşurat referendumul.
Eu însămi am declaraţie la Parchet precum că am participat la lovitura de stat. Întrebare: dacă, într-adevăr, a fost o lovitură de stat de ce nu sunt anchetată? De ce n-am fost anchetată? De ce nimeni nu s-a legat de viaţa mea pentru că am participat la o lovitură de stat?
Există o vorbă: lumea nu e a celor care pot, este a celor care vor, iar eu am demonstrat-o de mai multe ori, că dacă am vrut cu adevărat un lucru am putut să-l şi realizez.
Domnilor, hai să dorim să facem treabă, hai să dorim din suflet să reprezentăm acest popor care este obidit.
În campania electorală am promis multe. Am promis că nu vom înfiinţa noi taxe şi impozite şi o facem, şi minţim cum a minţit PDL-ul. N-am să pot să stau cu ochii închişi şi cu gura închisă, spunând „da, este bine ceea ce se întâmplă”.
În cazul în care nu sunt bani şi situaţia financiară este critică trebuie să spunem pe faţă. Eu cred că acest popor are destulă înţelepciune încât să înţeleagă situaţia grea în care se găseşte România. Hai să nu mai cosmetizăm anumite lucruri.
Ne uităm la salariul minim pe economie care ar trebui să reprezinte, de fapt, coşul minim de consum. Există o lege, este în vigoare. Nimeni nu se uită la ea. Stabilim salariul minim în funcţie de cum vrem noi, în funcţie de cum avem. S-a întrebat cineva dacă poate un cetăţean român să trăiască din 6 milioane pe lună?
Parlamentul trebuie să reprezinte, într-adevăr, suveranitatea poporului. Avem nişte reguli, iertaţi-mă, idioate, stabilite prin Regulament, în acest Parlament. N-ai voie să depui interpelare sau întrebare sau să spui lucrul acesta decât dacă o depui până joi la ora 10.00. N-ai voie să faci o declaraţie politică decât dacă eşti înscris pe listă. N-ai voie să faci aia, n-ai voie să faci aia, n-ai voie să discuţi în plen decât dacă, vezi Doamne, eşti reprezentantul grupului.
Domnilor, am fost aleşi individual, n-am fost aleşi în grup. Hai să facem Regulamentul, iar Parlamentul să fie Parlament şi să nu-i mai dăm ocazia domnului Băsescu să spună că nu muncim. Hai să muncim şi să-l trimitem acasă pe dumnealui să se odihnească.

Senator PC de Dolj,
Cristiana-Irina ANGHEL