Credincioşii din Târgu Jiu şi-au sărbătorit ocrotitorii spirituali

Tg Jiu 2 Credincioşii din Târgu Jiu şi au sărbătorit ocrotitorii spirituali poze
Credinciosii din municipiul Târgu Jiu şi-au cinstit ieri, 21 mai, ocrotitorii spirituali, Sfintii Impărati Constantin şi Elena . Bucuria sărbătorii a fost întregită de prezenţa în mijlocul lor a Inalt Preasfintitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, care a săvârşit Sfânta Liturghie la Biserica “Sfinţii Împăraţi” din municipiu, în sobor de preoţi şi diaconi. Manifestările dedicate ocrotitorilor spirituali ai urbei de pe Jiu au început încă de luni seara, odată cu startul dat serbării Zilele municipiului Târgu Jiu, când, după slujba Vecerniei, a avut loc o procesiune religioasă cu icoana Sfinţilor Constantin şi Elena, la care au participat peste o mie de credincioşi, însoţiţi de circa 150 de preoţi, veniţi din toate zonele judeţului Gorj. Procesiunea a avut loc pe traseul: Biserica „Sfinţii Împăraţi”- Bulevardul Republicii – Bulevardul Constantin Brâncuşi, cu oprire in Piaţa Prefecturii, unde a fost rostită o rugăciune – str. Victoriei – Biserica „Sfinţii Împăraţi.”
“Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena sunt apărătorii dreptei credinţe, precum şi mijlocitorii noştri în faţa tronului ceresc”, a precizat Înalt Preasfintitul Irineu în cuvântul de învăţătură rostit la finalul Sfintei Liturghii. Înalt Preasfinţitul Părinte Mitropolit a subliniat, de asemenea, faptul că, “într-o epoca a persecuţiilor împotriva creştinilor, Sfântul Constantin a înţeles că semnul Sfintei Cruci şi Credinţa cea nouă propovăduită de Mântuitorul Iisus Hristos sunt lucrurile care lipsesc, care sunt necesare Imperiului Roman şi întregii omeniri. În acest context, Sfântul Constantin a dat libertate creştinilor, el fiind chemat de Dumnezeu şi nu de oameni pentru această misiune sfântă, precum a fost chemat şi Sfântul Apostol Pavel pe drumul Damascului, unul, spre a fi învăţător neamurilor, iar altul, spre a fi împărat care să aşeze un imperiu creştin fundamentat pe Cuvântul Mântuitorului Iisus şi poruncile evanghelice, el rămânând în memoria istoriei ca un exemplu pentru toţi împăraţii şi conducătorii creştini, până la sfârşitul veacurilor”, a adăugat IPS Irineu.
Biserica din Târgu Jiu, închinată Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, veritabil monument de arhitectură, a fost ridicată în perioada anilor 1864 – 1874, pe locul unei vechi biserici din lemn, fiind sfinţită în anul 1875 de către episcopul Atanasie al Râmnicului Noul Severin. În decursul anilor, sfântul locaş a cunoscut mai multe lucrări de renovare şi restaurare, ultima fiind efectuată în anul 2002.