Cosmin Poteraș, candidat USR PLUS la Senat: Educație ca la carte!

Cosmin Poteras Ads Cosmin Poteraș, candidat USR PLUS la Senat: Educație ca la carte! poze

plus cmf Cosmin Poteraș, candidat USR PLUS la Senat: Educație ca la carte! poze

Educația este principalul pilon de dezvoltare al unei țări. Fără un sistem de învățământ adecvat, dreptul fundamental al copiilor la educație, este pus sub semnul întrebării. Tot sub semnul întrebarii e pusă și șansa noilor generații la un trai decent, iar acest lucru trebuie să se schimbe.

 

În România, unul din zece copii din mediul rural nu are suficientă mâncare, 17% parcurg zilnic mai mult de 8 kilometri până la școală, pe jos, in timp ce 80% dintre copiii din rural muncesc zilnic in gospodărie (sursa: Raport privind bunăstarea copiilor din rural, World Vision România, nov 2020).

 

În aceste condiții, nu e de mirare că în Oltenia ne confruntăm cu un grad alarmant al abandonului școlar, sau cu un număr foarte mare de beneficiari de venit minim garantat.

Antreprenorii au nevoie de muncitori calificați, iar uneori îi aduc din afara Uniunii, în timp ce șomajul în zona Olteniei este la cote alarmante.

Învățământul tehnologic precum trebuie reînființat pe un fundament solid bazat pe cooperarea dintre instituțiile de învățământ și mediul economic.

 

E timpul să luăm măsuri realiste pentru copii, să reorganizăm programul școlar. USR PLUS propune școală de la 8 la 5, o masă caldă și școală după școală, program care să contribuie la prevenirea abandonului școlar și la creșterea calității învățământului. Părinții pot merge la muncă în timp ce copiii beneficiază de asistență adecvată în procesul educațional.

 

Propunem reorganizarea programelor școlare: un curriculum simplificat și axat pe mediul dinamic în care vor trăi generațiile viitoare, nu pe cunoștințe pur teoretice.

 

Propunem măsuri concrete pentru tranziția școlii către tehnologie și predare online, nu pe improvizații, cum se întâmplă în prezent, folosindu-i drept cobai pe profesori și pe elevi. Nu poți face școală online cu copii care nu au acces la echipamentele necesare și cu profesori care nu au fost instruiți pentru acest lucru.

 

USR PLUS urmărește crearea a 8 Centre Regionale pentru Suport în Educație Online, care să ofere școlilor sprijin în desfășurarea orelor in mediul online: de la conectarea la internet de mare viteză și achiziția de echipamente până la formarea de competențe digitale pentru cadrele didactice.

 

Pornim de la principii simple și oneste și construim în jurul lor măsuri concrete pentru a realiza toate aceste schimbări, atât de necesare pentru a reforma învățământul din România. Avem soluții. Avem voință. Avem oameni cu care să lucrăm pentru ca școala să ofere o șansa copiilor, și să nu mai fie asociată cu analfabetism funcțional, inadecvare la piața muncii, sau absolvenți de facultăți a căror diplomă are doar rol decorativ.

Avem nevoie de susținere. Pe 6 decembrie, votați USR PLUS !

Citiți aici angajamentele USR PLUS pentru o educație ca la carte: https://www.usrplus.ro/educatie_ca_la_carte