Constantin Brâncuşi, sărbătorit în Arhiepiscopia Craiovei

Programul manifestarilor a fost prezentat in cadrul unei conferinte de presa Constantin Brâncuşi, sărbătorit în Arhiepiscopia Craiovei poze

Simpozionul „Brâncuşi –  artistul tuturor culturilor”, ce va avea loc joi, 18 februarie,  la Craiova şi celelalte manifestări ce se vor desfăşura vineri, 19 februarie, la Târgu Jiu, prilejuite de împlinirea a 140 de ani de la naşterea marelui sculptor oltean Constantin Brâncuşi, au fost prefaţate marţi, 16 februarie, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanții mass – media  a Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, la Centrul de restaurare, conservare patrimoniu şi vizualizare al Arhiepiscopiei Craiovei.  Întâlnirea a debutat cu prezentarea detaliată a programului manifestărilor de către arhidiacon Ioniţă Apostolache, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Olteniei.

Prezent la întâlnire, directorul Biblotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman”, dl. Lucian Dindirică, partenerul Arhiepiscopiei Craiovei în organizarea acestor manifestări, a remarcat fructuoasa colaborare dintre instituţia pe care o conduce şi Biserică. „Prin această acţiune închinată marelui Brâncuşi, Biblioteca Judeţeană continuă seria de activităţi desfăşurate în parteneriat cu Arhiepiscopia Craiovei şi Facultatea de Teologie. Astfel de acțiuni demonstrează că Biserica din Oltenia se implică activ în viaţa culturală a cetăţii, promovând opera şi personalităţile neamului nostru, iar Brâncuşi este un exemplu”, a precizat dl. Lucian Dindirică.

În cuvântul adresat jurnaliştilor, Mitropolitul Olteniei a subliniat necesitatea de a cinsti valorile şi personalitatea înaintaşilor noştri. „Este necesar să ne cinstim valorile, este necesar să îl omagiem pe Brâncuşi, omul născut şi format pe meleagurile noastre oltene, pentru că el poartă stindardul, poartă valorile noastre naţionale în lumea întreagă. Avem nevoie să ne cinstim înaintaşii pentru că ne adăpăm, ne inspirăm, ne hrănim din valorile pe care ei ni le-au transmis. Iar prin simpozionul de nivel academic pe care îl organizăm la Centrul nostru de restaurare a patrimoniului, dorim să evidenţiem dimensiunea lui Brâncuşi de om al tuturor culturilor, deoarece  prin lucrările sale, prin arta sa, el este o chintesenţă a ceea ce este frumos, a ceea ce este sublim şi tainic în toate culturile” a spus IPS Irineu.

 

Lucrările simpozionului, găzduite de sala “Mitropolit Nestor Vornicescu” de la Centrul de restaurare al Facultăţii de Teologie din Craiova, vor fi deschise la ora 09.00 cu un cuvânt de întâmpinare al Înaltpreasfinţitului Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei şi  cu mesajele reprezentanţilor autorităţilor publice locale. Apoi, invitaţii, oameni de cultură şi artă, vor susţine trei sesiuni de comunicări moderate de  prof  dr. Tudor Nedelcea, preot prof. dr. Ioan Popescu şi prof dr. Cornel Sorescu. Tot cu acest prilej va avea loc şi vernisajul unei expoziţii de pictură religioasă realizată de studenţii de la Secţia Artă Sacră a Facultăţii de Teologie şi vor fi efectuate vizite la Paraclisul mitropolitan “Madona Dudu” şi Sala de Arte “Brâncuşi” a Muzeului de Artă “Jean Mihail”.

Manifestările aniversare vor continua în municipiul Târgu Jiu, vineri 19 februarie, ziua de naştere a marelui artist din Hobiţa Gorjului. Pentru această zi sunt pregătite mai multe manifestări dintre care amintim :„Colocviile Brâncuși”, organizate de Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Brâncuși” și Universitatea „Constantin Brân­cuși” din Târgu Jiu, găzduite de către amfiteatrul de la Debarcader din Târgu Jiu, ședința solemnă „Anul Brân­cuși” la Consiliul Județean Gorj şi spectacolul „Brâncuși și bucuria muzicii” cu Gheorghe Zamfir, Dumitru Fărcaș și ansamblul „Doina Gorjului“, care va avea loc la Teatrul “Elvira Godeanu” din municipiu.