Conferinţe “Mari necunoscuţi ai culturii române”, la Biblioteca Aman

afis aman2 Conferinţe Mari necunoscuţi ai culturii române, la Biblioteca Aman poze

Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” iniţiază un nou proiect începând din luna februarie 2013, realizat în colaborare cu prof. univ dr. Mihaela Albu: Mari necunoscuţi ai culturii române. Exilul – Ciclu de conferinţe informative pentru publicul interesat.

Prima întâlnire a conferinței va avea loc joi, 21 februarie 2013, ora 17:00, în Sala Marin Sorescu a bibliotecii.

“Reintegrarea/recuperarea exilului cultural are loc astăzi în mod firesc şi sistematic în toate ţările din estul Europei. Un fenomen similar, destul de sporadic însă, se petrece şi la noi, dar nu îndeajuns pentru a suplini cei aproape cincizeci de ani de prohibiţie.

Propunerea noastră vine în continuarea acestei acţiuni de reintegrare (conform unui criteriu valoric), prin prezentarea celor mai importante personalităţi care şi-au făcut din nume un renume în cele mai îndepărtate colţuri ale lumii. Astfel, conferinţele lunare de la Biblioteca jud. „Aman” vor prezenta celor interesaţi figuri importante ale culturii române, impuse pe plan universal şi aproape necunoscute publicului românesc. Printre aceştia – Ştefan Baciu, Alex. Busuioceanu, Alex. Ciorănescu, Aron Cotruş, Horia Stamatu, George Uscătescu ş.a.

Prima întâlnire va fi destinată lui Ştefan Baciu (1918-1993), scriitorul şi jurnalistul care, dintr-un emigrant care nu ştia limba portugheză, a reuşit să devină redactor la un important ziar brazilian, pentru ca mai apoi să fie desemnat „cetăţean de onoare” al oraşului Rio de Janeiro. Mai târziu, în SUA, Şt. Baciu a predat literatura sud-americană la Univ. din Hawai, alcătuind şi două importante antologii: Antologia poeziei latino-americane (2 volume, 1974) și Antologia poeziei surrealiste latino-americane (1981). Este autorul a peste 100 volume de poezie, memorialistică, eseistică, traduceri și a peste 5000 de articole și studii, apărute în presa română, germană, franceză, latino-americană, nord-americană, elvețiană”,  Mihaela Albu.