Conferinţă pastoral – misionară în Protoieria Craiova Sud 

                   poza conferinta preoteasca Conferinţă pastoral   misionară în Protoieria Craiova Sud  poze

Preoţii din Protoieria Craiova Sud s-au reunit ieri, 15 mai, în prima din seria conferinţelor pastoral – misionare de primăvară, derulate de Arhiepiscopia Craiovei în perioada 15 – 23 mai 2017. Întrunirea, prezidată de Inaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei, a debutat cu săvârşirea slujbei Sfintei Liturghii la Catedrala mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova.

În continuare, în sala de festivităţi a Centrului social „Renaşterea”, preotul Alexandru Enache, de la Parohia Mârşani-Popeşti, a prezentat prelegerea cu tema:  „Anul omagial al icoanei şi a pictorilor bisericeşti în Patriarhia Română”, iar preotul Nicolae Norbert Ciupagea, de la Parohia Prunet, a vorbit auditoriului despre „Arta picturală bisericească în Ţara Românească şi Oltenia”. Au urmat întrebări şi dezbateri pe marginea subiectelor abordate, iar la final, IPS Părinte Irineu a prezentat câteva concluzii referitoare la importanţa icoanei in cultul nostru creştin ortodox şi a legăturii pe care aceasta o are cu Duhul Sfântm, care îi transmite har şi sfinţenie. „Icoana fără Duhul Sfânt nu are consistenţă, nu are har şi sfinţenie. Când sărutăm sfintele icoane ni se transmite ceva tainic, mai presus de noi. De aceea, într-o biserică împodobită cu icoane avem întotdeauna conştiinţa că suntem în Biserica slavei lui Dumnezeu. Aşadar, Duhul Sfânt este acela care face legătura între noi şi icoană, între icoană şi sfântul pe care îl reprezintă. Astfel, icoana devine în acelaşi timp simbol, taină şi icoană. Ea este omenescul transfigurat ce uneşte cele pământeşti cu cele cereşti, precum unită şi nedespărţită este firea umană cu firea dumnezeiască a Mântuitorului nostru Iisus Hristos. De aceea, este necesar să iubim mai mult sfintele icoane, să iubim mai mult Biserica şi toată podoaba sa”, a precizat IPS Părinte Mitropolit Irineu.

Conferinţele preoţeşti de primăvară din Arhiepiscopia Craiovei vor continua în această perioadă, după următorul program: marţi, 16 mai – Protoieria Târgu Jiu Nord  şi Protoieria Târgu Jiu Sud, joi, 18 mai – Protoieria Craiova Nord, luni, 22 mai – Protoieria Băileşti, judeţul Dolj şi marţi, 23 mai – Protoieria Târgu Cărbuneşti, judeţul Gorj. Conferinţele vor începe la ora 10.00 şi vor fi precedate de săvârşirea Sfintei Liturghii.