Comunitarii propuşi la concediere cer primăriei să le facă SRL de pază

m comunitar plus comunitar Comunitarii propuşi la concediere cer primăriei să le facă SRL de pază poze

Sindicaliştii şi consilierii locali cer crearea unei societăţi de pază a municipalităţii, care să-I preia pe cei disponibilizaţi de la Poliţia Comumitară.

Consilierii locali craioveni au primit o solicitare din partea celor două sindicate constituite la nivelul Serviciului Public de Poliţie Comunitară Craiova, care popun aleşilor locali o soluţie pentru salvarea locurilor de muncă pentru cei 219 agenţi vizaţi de concediere ca urmare a OUG nr. 63/2010.
Concret, sindicaliştii susţin varianta înfiinţării unei societăţi comerciale a consiliului local care să presteze servicii de pază, atât pentru obiectivele din domeniul public cât şi pentru altele, pe bază de contract. Idee a fost susţinută la şedinţa comisiei juridice de ieri a consiliului local de consilieri atât din tabăra puterii, cât şi din opoziţie.

Cel care a adus subiectul în discuţie a fost social-democratul Constantin Răducănoiu. “Solicit Executivului o poziţie cu privire la această propunere. Consider că nu are rost să fim nevoiţi peste puţin timp să angajăm societăţi comerciale să ne păzească bunurile, iar pe oamenii noştri să-I dăm afară. Putem înfiinţa un SRL care să se ocupe de pază, iar de ordine publică să se ocupe în continuare serviciul”, a spus Răducănoiu. Acesta a fost secondat de pedelistul Gheorghe Albăstroiu. “Vă rog să ţineţi cont şi de dorinţele celor câtorva sute de asociaţii de proprietari din Craiova, care, înţeleg că vor primi în administrare şi spaţiile verzi dintr blocuri şi vreau să vă anunţ că nu o să facă faţă. Aceste spaţii sunt vandalizate. S-au înmulţit găştile de cartier. În ultima săptămână cred că numai eu am sunat de 4-5 ori la poliţia comunitară şi la telefonul cetăţeanului să cer sprijin”, a spus Albăstroiu.

Primarul interimar Mărinică Dincă n-a contestat propunerea consilierilor, însă s-a plâns că mai marii primăriei trebuie să se dea peste cap ca să facă rost de bani pentru a finanţa operaţiunea. “Nu mă opun, dar veniţi cu o propunere concretă şi cu o fundamentare economică, pentru că şi înfiinţarea acestui SRL presupune cheltuieli suplimentare. E vorba de capitalul social, care nu va fi nesemnificativ, pentru că trebuie să le luăm şi alte uniforme şi de pistoale, că nu pot să plece cu tot cu pistoale de la poliţia comunitară”, a spus Dincă.

Şeful Poliţiei Comunitare, Octavian Mateescu, a replicat în schimb că agenţii disponibilizaţi ca urmare a OUG nr. 63/2010 pot pleca liniştiţi la noul SRL cel puţin cu uniformele din dotare, dacă nu şi cu pistoalele, actualele uniforme ale comunitarilor urmând a fi înlocuite în câteva luni. “Uniformele nu ar trebui să fie o problemă. Îşi pot păstra uiniformele, întrucât noi oricum o să fim nevoiţi să le schimbăm în perioada următoare. În plus, trebuie să vă anunţ că, începând de anul viitor, odată cu înfiinţarea poliţiei locale, nu vom mai putea să efectuăm servicii de pază”, a spus Mateescu. Până să se decidă soarta propusului SRL de pază, primăria ar putea trece la o nouă organizare a supravegherii imobilului din AI Cuza. “Probabil că vom introduce instituţia ofiţerului de serviciu în primărie, adică să avem câte un coleg care să asigure permanenţa 24 de ore din 24, nu cu pază armată cum e acum”, a spus Mărinică Dincă.