Colonelul Solomon, pe lista ofiţerilor “moşiţi” de Gabriel Oprea

solomon oprea sandru unpr 017 Colonelul Solomon, pe lista ofiţerilor moşiţi de Gabriel Oprea poze

Ex-primarul Craiovei Antonie Solomon a fost săltat în grad de la locotenent la colonel în rezervă de şeful său de partid Gabriel Oprea. 

 

Potrivit Mediafax.ro, Antonie Solomon figurează pe lista ridicărilor în grad nelegale făcute de fostul ministrul al Apărării, preşedintele UNPR Gabriel Oprea, în anii 2011 şi 2012.

Solomon se află într-o companie selectă, alături de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, de procurorul general Codruţa Kovesi, de fostul şef al fiscului Sorin Blejnar, sau de actualul primar al Slatinei, Darius Vâlcov, înaintările în grad neregulamentare fiind descoperite de comisia recent înfiinţată de ministrul în funcţie.

“Pe lista MApN mai apar primarul din Piteşti, Tudor Pendiuc (de la locotenent la colonel), deputatul Cezar Preda (de la locotenent la colonel), fostul primar al Craiovei, Antonie Solomon (de la locotenent la colonel), actualul primar de la Slatina, Darius Vâlcov (de la sublocotenent la maior)”, precizează Mediafax.

Trebuie spus că, în 2011, Antonie Solomon era încă membru PDL. EL a fost exclus de democrat-liberali în prima parte a acestui an, fiind apoi numit instantaneu vicepreşedinte naţional al UNPR şi, ulterior preluând şi funcţia de preşedinte al filialei judeţene a UNPR, formaţiune sub sigla căreia a participat la ultimele alegeri locale.

 

Lista întocmită de membrii comisiei ar cuprinde sute de nume ofiţeri în rezervă ridicaţi în grad fără respectarea legii, precum şi de personaje care au primit grade militare fără a fi făcut armata, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării Naţionale.

“Comisia constituită în baza Ordinului ministrului apărării naţionale nr. M 66 din 22 iunie 2012, cu atribuţii în verificarea modului de acordare a gradelor şi înaintare în grad a militarilor în rezervă, în perioada 2010-2012, a finalizat verificarea acordării gradelor militare în anul 2012, respectiv 2011, rezultatele fiind următoarele:

În cursul anului 2012 au fost 205 cazuri de avansări sau acordări de grade în rezervă, din care:
– 19 situaţii de acordare de grade în rezervă, din care 16 nu îndeplinesc condiţiile legale, reprezentând 84,2% din total;
– 186 de situaţii de înaintări în grad în rezervă, din care 77 nu îndeplinesc condiţiile legale, reprezentând 41,4% din total.

În cursul anului 2011 au fost 1.257 de cazuri de avansări sau acordări de grade în rezervă, din care:
– 534 de situaţii de acordare de grade în rezervă, din care 426 nu îndeplinesc condiţiile legale, reprezentând 79,7% din total;
– 723 de situaţii de înaintări în grad în rezervă, din care 316 nu îndeplinesc condiţiile legale, reprezentând 43,7% din total.

În toate situaţiile a fost constatată nerespectarea condiţiilor prevăzute în Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare, şi în “Normele privind sistemul de gestiune a resurselor umane în Armata României”, aprobate prin Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M 105/2002.

Precizăm că această comisie a realizat o analiză statistică a numărului de grade acordate şi a temeiului legal şi nu o analiză a persoanelor care au beneficiat de acordarea de grade.

Prin ordin al ministrului apărării naţionale, perioada de verificare a gradelor a fost extinsă până în anul 1990.
Situaţia nominală a persoanelor în cazul cărora s-au constat nereguli a fost înaintată, de către comisie, ministrului apărării naţionale, care va dispune, în consecinţă, măsurile care se impun.

De asemenea, urmare a numeroaselor solicitări ale mass-media, situaţiile vor fi postate pe pagina din internet a Ministerului Apărării Naţionale, www.mapn.ro”, se arată în comunicatul MApN.