COLIBRI: Săptămâna Teatrului – Mesaje de Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret și ZIUA INTERNAŢIONALĂ A MARIONETIŞTILOR

 

SĂPTĂMÂNA TEATRULUI 20 – 27 martie 2015

20 martie – ZIUA INTERNAŢIONALĂ A TEATRULUI PENTRU COPII ŞI TINERET

Mesajul personalităţilor desemnate de Asociaţia Internaţională a Teatrelor pentru Copii şi Tineret (ASSITEJ):

Malala Yousafzai, Premiul Nobel pentru Pace 2014
Guila Clara Kessous, UNESCO Artist pentru Pace

 

 

 

Top of Form

Bottom of Form

 

<< Eu, Tu, Ei

Teatrul este extrem de important pentru fiecare copil încă din primii ani de viaţă. Arta dramatică ne oferă primul nostru acces la o comunitate din afara propriei noastre familii şi o face prin aceste “Să presupunem că” momente atât de tipice copilăriei.

“Să presupunem că” este fundamental pentru dezvoltarea imaginaţiei copilului, si îi permite acestuia să creeze un viitor imaginar, care este bogat şi complex, împreună cu alţi oameni…

Pentru că în teatru există un “eu”, cel care “joacă” evenimentele o face ca şi cum s-ar întampla cu adevărat pentru alţii, astfel încât “ei”, publicul, să creadă că este real. Şi apoi ajungem la “tine”.

Eu, Tu, Ei

Această unitate de “eu şi tu” pe scenă este atât de puternică încât se creează un “noi” în termenii unui limbaj secret. Participarea în actul teatral ca spectator – sau spect/actor, cum spune marele producător de teatru brazilian Augusto Boal, este, în orice caz, o chestiune de implicare şi de acceptare a ceea ce se întâmplă ca şi cum ar fi adevărat, aşa cum făceam în copilărie.

Un copil îşi dă seama că lumea lui există printr-un joc jucat cu realitatea. Şi un copil poate învăţa doar din experienţe mici pentru că el nu este conştient încă de modele, norme şi dogme…

Eu / Tu / Ei…

Apoi altcineva, pe care adulţii îl numesc “celălalt”, vine pe scenă pentru a juca cu “mine”.

“Ei” trebuie să creadă în frumuseţe, trebuie să viseze şi să fie dusi departe de realitatea a ceea ce face restul omenirii. Aceşti “ei” nu poartă războaie, încearcă să înţeleagă lumea. “Ei” trebuie să stea în tăcere, transfigurati de aceeaşi lumină orbitoare creată de acest “eu şi tu”, care este atât de perfect echilibrat în relaţie, unul faţă de celălalt, încât nici violenţa nu este reală. Şi toată această “înşelătorie” şi acest “face-a crede” este cea mai bună parte a procesului educaţional de care un copil se poate bucura.

“Eu / Tu / ei…”

Cumva ca o vrajă – “Abra-ca-dabra” sau “Unu, doi, trei – Si!”

Astfel, copilul poate avea vise mai bune şi adultul poate înţelege mai bine…

Dacă nu cumva este, de fapt, invers…

Pentru că ASSITEJ înţelege toate acestea, suntem amândouă onorate să fim mesageri pentru speranţă, tineret, artă, precum şi educaţie şi ne bucurăm să lansăm oficial această sărbătoare, cu mândrie. Sperăm ca prin unirea forţelor sa fim capabili să transmitem generaţiilor viitoare importanţa învăţării prin arta teatrului pentru a promova o lume mai bună, bazată pe pace, respect şi dreptate socială.>>

colibri teatru COLIBRI: Săptămâna Teatrului   Mesaje de Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret și ZIUA INTERNAŢIONALĂ A MARIONETIŞTILOR poze

Prezentare MALALA YOUSAFZAI, Premiul Nobel pentru Pace 2014

Malala Yousafzai, din Pakistan, cea mai tânără laureată din istoria de 114 a premiilor Nobel, a primit înalta distincţie, în anul 2014, “pentru lupta sa eroică prin care a devenit un simbol al dreptului la educaţie pentru tinerele, din toată lumea”. La 9 octombrie 2012, a fost ţinta unei tentative de asasinat. Tânăra a fost împuşcată în cap, pe când se întorcea cu autobuzul de la şcoală, pentru că milita pentru dreptul fetelor la educaţie. În prezent, locuieşte în Marea Britanie.

PrezentareGUILA CLARA KESSOUS, UNESCO Artist pentru Pace

 

Guila Clara Kessous este specialist în Arte şi Drepturile Omului, creatoarea programului “Teatru ş Drepturile Omului” la Institutul de Studii Politice din Paris (SciencesPo Paris), pe care îl susţine şi la Centrul Carr de la Şcoala Kenedy la Universitatea Harvard. Guila Clara Kessous este personalitate complexă, apreciată la nivel mondial ca artist, scriitor, cercetator, professor. A colaborat cu regizori şi producători de film ca John Malkovich, Jim Spruill, Labid Aziz, Michael Marmarinos, Patrick Jérôme, Daniel Mesguich, Laurent Laffargue și Jean-Pierre Vincent. A fost coproducător şi regizor la peste 20 de spectacole. Deține un Master în Management la ESSEC Business School, Paris, un MBA în afaceri culturale, a urmat cursuri doctorale în etică și estetică sub îndrumarea lui E. Wiesel.

 

Mesajul Preşedintelui ASSITEJ

20 martie 2015 – Yvette Hardie

“Sunt una dintre cei norocoşi. Şi dacă citeşti acest mesaj, probabil şi tu eşti unul dintre cei norocoşi…
Din primii mei ani îmi amintesc cum mă duceau părinţii la teatru. Am văzut tot, de la teatru pentru copii la musicaluri, balet, pantomime şi “piese serioase”. O experienţă anume iese în evidenţă. Am fost dusă la un spectacol de teatru interactiv, în care actorii şi publicul au pornit împreună, la propriu şi la figurat, într-o călătorie. Spectacolul s-a jucat la o fermă într-o vale superbă şi până-n ziua de azi îmi amintesc că abia îmi înfrânam entuziasmul. Am făcut parte din plin din acţiune – şi în timp ce treceam prin tot felul de peripeţii, am trecut prin naraţiunea în care aveam fiecare un rol vital. Am fost cucerită de poveşti şi am empatizat pe tot parcursul lor.
Ce am
înţeles foarte clar atunci, la 6 ani, a fost că teatrul este un act profund transformativ, o experienţă pe care o trăiam la comun şi în care aveam sens împreună.
Între timp am avut norocul să experimentez piese de teatru în diferite părţi ale globului. Pe unele le-am uitat, dar altele au avut un impact profund asupra mea. Ş
i mă găsesc mereu căutând acel moment de alchimie, în care e transformată realitatea, unde ca o comunitate – publicul – suntem deschişi simultan experienţei şi suntem capabili să găsim sens în ceea ce vedem, cu toţi cei din jur.
Nu toţi copiii au acest noroc.
Anul acesta, ASSITEJ aniversează 50 de ani. În jumătate de veac de existenţă am ajuns departe, pe continente şi ţări noi, construind poduri peste frontierele lingvistice, sociale, economice, religioase, politice sau personale, asigurându-ne că tot mai mulţi copii din tot mai multe locuri vor putea fi la fel de norocoşi…
Mai avem încă un drum lung de străbătut. În ultimii 50 de ani, multe lucruri s-au îmbunătăţit pentru copii în întreaga lume, dar mai sunt încă multe, multe provocări. Ca artişti care apreciază puterea transformatoare a artelor, prin munca ASSITEJ, suntem capabili să aducem o schimbare şi să ne asigurăm că tot mai mulţi copii vor avea parte de aceste momente puternice de empatie şi conexiune, care vor rămâne mereu cu ei.
Deci, să sărbătorim împreună aceşti 50 de ani speciali prin campania noastră “Du un copil astăzi la teatru” – asigurându-ne că tot mai mulţi copii au ocazia să experimenteze trezirea profundă provocată de o întâlnire marcantă cu teatrul.
Pentru că în cele din urmă, n-ar trebui să fie o chestiune de noroc…”

 

 

 

Yvette Hardie, preşedintele ASSITEJ ( Asociaţia Internaţională a Teatrului pentru Copii şi Tineret), este producător de teatru, regizor, profesor, scriitor care activează în lumea teatrului şi a spectacolului, cu o anumită  aplecare spre teatrul pentru publicul tânăr. A iniţiat lansarea  ASSITEJ Africa de Sud în 2007  şi conduce organizaţia în calitate de director naţional. A  fost directorul Festivalului de Marionete şi Teatru Vizual “Out the box” 2011.

Yvette Hardie a produs premiatul spectacol al Colonnades Lab “Adevărul în traducere”, care a fost vizionat  de peste 55.000 de spectator din întreaga lume. Este în prezent producător al turneelor internaţionale ale “Mother to Mother”, împreună cu  Thembi Mtshali-Jones.

 

Sâmbătă, 21 martie

ZIUA INTERNAŢIONALĂ A MARIONETIŞTILOR – UNIMA

 

Mesajul internaţional al personalităţii desemnate de UNIMA (Uniunea Internaţională a Marionetiştilor) pentru această mare sărbătoare

Behrooz Gharibpour, scriitor, regizor, cercetător iranian

“Am convingerea profundă că descoperirea păpușilor a avut un rol la fel de mare ca și descoperirea roții și a fost cel puțin la fel de eficace în a ajuta la reducerea distanțelor şi fisurilor de comunicare între noi. Acest lucru s-a putut realiza pentru că, oricât de stilizată și filozofică ar fi o marionetă, ea are capacitatea de a trezi un element de copilărie în conștiința publicului, spărgând barierele de vârstă și timp, și are puterea și forța de a te face sa descoperi o lume fantastică, unde obiectele din lemn şi alte materiale neînsuflețite prind viață. Poate că cea mai mare responsabilitate a oricărui artist în domeniul teatrului de păpuși, indiferent de limba pe care o vorbește, cetățenie sau fond, este de a trezi “copilul” în inimile a milioane de ființe umane care au poluat lumea noastră cu sânge și violență. Marionetele și noi, admiratorii acestei relicve prețuită de strămoșii noștri, suntem responsabili în a ajuta la reducerea răului, a animozității în familia noastră umană, de a ajuta și de a reaminti oamenilor de copilărie, cu bucuriile sale, cu visele sale minunate … Astăzi este, pentru cei care trezesc copilul din noi, cea mai importantă zi. Pentru toți cei care iubesc marionetele, din inimă:…La mulţi ani! cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului de Păpuși și a Păpușarilor… “. Behrooz Gharibpour

Behrooz Gharibpour s-a născut în Sanandadj (centrul Iranului, Kurdistan), la 19 septembrie 1950. Desfăşoară activităţi în teatru de la 14 ani. A studiat în Iran: Universitatea din Teheran, Facultatea de Artă – Teatru (1970-1974) și în Italia: Accademia d’Arte Drammatica Silvio D’Amico (1977-1979).