CLM Craiova: Declarație simbolică de reUnire cu Basarabia

IMG 0814 1 CLM Craiova: Declarație simbolică de reUnire cu Basarabia poze

Consilierii locali craioveni au adoptat azi, la inițiativa aleșilor PNL, o declarație simbolică de Unire cu Republica Moldova.

„In 27 martie 2018 sarbatorim un secol de cand Basarabia a revenit la patria mama prin votul istoric al Sfatului Tarii. Astfel, Moldova de peste Prut, teritoriu romanesc anexat in mod abuziv in 1812 de catre Imperiul Tarist, a devenit prima dintre provinciile istorice ale tarii unita cu Romania. Anul 1918 a fost unul in care dorinta de Unire s-a dovedit una generala, ceruta de numeroase cercuri politice, comitete si adunari populare. Declaratia de una fost primita la acea vreme cu mult entuziasm de romanii din toate colturile lumii si importanta ei a fost una determinanta pentru marele pas care urma sa se infaptuiasca peste doar cateva luni: Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. Din nefericire, bucuria reintregirii tarii si neamului romanesc avea sa fie umbrita de infamul Pact Ribbentrop-Molotov, din 1940, cand regimul sovietic a anexat Basarabia Rusiei. Foarte important est

e faptul ca Statele Unite ale Americii au recunoscut in 1991, prin rezolutia 148 a Senatului SUA dreptul reunificarii Moldovei cu Romania.

unire CLM Craiova: Declarație simbolică de reUnire cu Basarabia poze

Acum, in anul Centenarului Marii Uniri din 1918, exista in ambele state romanesti o puternica vointa populara, atestata printr-o serie semnificativa de manifestari, atat culturale cat si politice, dedicate marelui eveniment de acum un secol’. La acest moment, mai bine de 100 de consilii locale de dincolo de Prut si-au exprimat deja dorinta de unire cu Romania. Declaratii simbolice de reunificare cu Republica Moldova au fost semnate si de administratiile din mai multe judete ale Romaniei, cum ar fi Iasi, Constanta, Prahova, Buzau, Timis. Este semn ca Unirea Basarabiei cu Romania a ramas vie in constiinta celor doua popoare care, de fapt, intotdeauna au reprezentat aceeasi natiune, despartita doar de un rau si de interese geopolitice straine de idealul nostru national. Consideram ca noi, reprezentantii comunitatii craiovene, oras care a avut contributii atat de importante pentru parcursul istoric si unionist al acestei tari, nu putem in anul sarbatoririi Centenarului Marii Uniri sa nu ne afirmam vointa de reintregire a neamului si a Romaniei Mari. Drept pentru care adoptam prezenta declaratie de reunire cu valoare moral-simbolica pentru sustinerea drepturilor inalienabile ale Natiunii Romane oricand si pretutindeni fata de toate natiunile lumii”.