CJ Dolj: UPU şi Cardiologia, priorităţi investiţionale la spitalul judeţean

019 phixr CJ Dolj: UPU şi Cardiologia, priorităţi investiţionale la spitalul judeţean poze

Președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a anunțat că principalele obiective din domeniul sănătății pentru realizarea cărora vor fi canalizate resursele financiare ale instituției în perioada următoare sunt modernizarea și extinderea Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Craiova și construirea Clinicii de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară, investiţii cu o valoare însumată de aproape 13 milioane de euro.

016 phixr CJ Dolj: UPU şi Cardiologia, priorităţi investiţionale la spitalul judeţean poze

 

Declarația a fost făcută de Ion Prioteasa, președintele CJ Dolj, în urma unei întâlniri consultative cu conducerea Universității de Medicină și Farmacie din Craiova, reprezentată de rectorul instituției, prof. univ. dr. Ion Rogoveanu, și președintele Senatului, prof. univ. dr. Tudorel Ciurea, și cu managerul SCJU Craiova, dr. Bogdan Fănuţă.

017 phixr CJ Dolj: UPU şi Cardiologia, priorităţi investiţionale la spitalul judeţean poze

 

Am dorit să purtăm această discuţie acum, la începutul anului, când se definitivează bugetul consiliului judeţean şi lista de investiţii pentru 2014, şi ne bucură faptul că am primit încă o dată, din partea unor persoane avizate, cu o viziune completă asupra sistemului sanitar, confirmarea că proiectele pe care ni le propunem sunt oportune și că realizarea lor este necesară.

Noi ne-am anunțat deja intenția de a transforma domeniul sănătății în prioritatea acestui mandat, renunțând, în măsura în care se impune, la alte investiții în vederea creării condițiilor de care este nevoie pentru ca doljenii și, în definitiv, oamenii din toată Oltenia să poată beneficia de servicii medicale cât mai bune.

Am acționat în consecință, reabilitând policlinici și construind un centru medical de la zero. Ne-am îndreptat atenția către Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, o unitate spitalicească de interes regional, unde suntem aproape de a finaliza modernizarea și dotarea ambulatoriului, printr-un proiect de peste 8 milioane de euro, pentru care am atras finanțare europeană, unde am înlocuit ascensoarele, am reparat blocurile operatorii și am achiziționat aparatură medicală modernă.

Putem spune că, pe acest segment, al investițiilor în sănătate, am depășit deja perioada «rodajului» și suntem pregătiți să punem în operă, cu toată forța, următoarele proiecte mari. Așa cum am procedat de fiecare dată, am consultat și specialiștii din domeniu, așezându-ne la aceeași masă noi, cei care ne angajăm să realizăm aceste obiective, cu cei care le vor utiliza, respectiv reprezentanții spitalului, și cu principalul furnizor al resursei umane de care va fi nevoie – conducerea reputatei Universități de Medicină și Farmacie.

Mă refer cu precădere la proiectul Clinicii de Cardiologie Intervenţională și Chirurgie Cardiovasculară, în care noi ne asumăm construirea clădirii, dar pentru care este necesară formarea unui colectiv de profesioniști. Apreciem faptul că atât domnul rector, prof. univ. dr. Ion Rogoveanu, cât și domnul președinte al Senatului, prof. univ. dr. Tudorel Ciurea, ne-au asigurat de întregul sprijin și deplina implicare în acest sens, subliniind şi faptul că această clinică trebuie neapărat realizată.

Vorbim, desigur, despre o investiţie amplă, care presupune ridicarea unei clădiri noi în curtea SCJU Craiova, cu 10 saloane pentru pacienţi, cu două săli de operaţii, prevăzută cu sisteme moderne, de la cele de supraveghere video la cele de apelare a asistentelor și infirmierelor de către pacienți, construcție pentru care va fi asigurată și o legătură directă cu corpul principal al spitalului.

Odată cu edificarea acestei clinici, vom interveni pentru ordonarea și sistematizarea circulației în curtea SCJU și analizăm posibilitatea amenajării, cu costuri minime, a unei noi parcări pe terenul spitalului.

Aceeaşi opinie favorabilă a fost exprimată şi în privinţa celeilalte investiţii majore, în valoare de 7 milioane de euro, prin care urmărim să extindem, să modernizăm, dar şi să dotăm cu aparatură și echipamente Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU), unde ajung, anual, peste 135.000 de cazuri, aşa cum reiese din datele care ne-au fost prezentate. Proiectul nostru vizează construirea a două noi corpuri de clădire, în directă legătură cu cel existent, astfel că suprafaţa UPU va creşte de la 800 de metri pătrați, cât măsoară în prezent, la aproape 3.600.

Rezultatul va fi o structură modernă, la înălţimea celor mai exigente standarde, cu spaţii administrative separate, cu zonă de triere a pacienţilor, cu module speciale pentru consultaţii, terapie şi resuscitare, cu propriul bloc operator, o construcţie care va fi conectată prin pasarele cu Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă din spital şi cu clădirea Clinicii de Cardiologie. Ne dorim astfel să îmbunătăţim condiţiile în care îşi îndeplinesc cadrele medicale de la UPU misiunea lor, una extrem de dificilă, dar şi pe cele oferite pacienţilor care ajung aici zi de zi.

Finanțarea pentru aceste două mari obiective investiționale urmează să fie asigurată din bugetul propriu al consiliului județean. În paralel, intenționăm să ne orientăm către programele derulate cu fonduri europene, pentru a implementa un al treilea proiect important în domeniul sănătății, cel privind reparațiile capitale și extinderea Clinicii de Oncologie și Dermatologie.

Toate aceste lucruri le facem din convingerea că investiţiile în sănătate sunt primordiale şi din dorinţa de a contribui la asigurarea unui act medical de cea mai înaltă calitate, în beneficiul pacienţilor din întreaga regiune“, a precizat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.

005 phixr CJ Dolj: UPU şi Cardiologia, priorităţi investiţionale la spitalul judeţean poze

La rândul său, vicepreședintele CJ Dolj Cristinel Iovan a declarat: „Tot ceea ce am realizat deja în sistemul sanitar este rezultatul unei munci asidue și al unui efort intens, constituind pentru noi, în egală măsură, și o perioadă de învățare continuă, în care am deprins elementele de bază ale acestui domeniu și am ajuns să cunoaștem îndeaproape o întreagă serie de aspecte privind actul medical.

Astfel, putem acum să abordăm investiții mai complexe, cu toată pregătirea. Faptul că principalele noastre proiecte de viitor au primit girul unor persoane cu adevărat abilitate să le evalueze, atât în privința necesității și oportunității, cât și a concepției propuse pentru realizarea lor, arată cât am avansat și demonstrează că am gândit, încă o dată, corect și realist.

Odată cu implementarea lor, vom aduce spitalul județean la vârful clasamentului național în ceea ce privește organizarea și dotarea unităților de primire a urgențelor și vom crea condițiile pentru ca pacienții cu afecțiuni cardiace să poată fi tratați la Craiova. Şi, cum fiecare nouă investiţie atrage după sine altele, va trebui să realizăm şi modernizarea staţiei electrice, aspect pe care îl studiem cu toată atenţia şi pentru care intenţionăm să trecem la etapa elaborării proiectului.

Determinarea echipei de la consiliul județean și marele atu pe care îl reprezintă acest centru educațional redutabil, cu valoroasa Universitate de Medicină și Farmacie, sunt ingredientele care, fără îndoială, vor da rețeta unei noi reușite.“

012 phixr CJ Dolj: UPU şi Cardiologia, priorităţi investiţionale la spitalul judeţean poze

 

La întâlnirea desfăşurată vineri după-amiază, la sediul Rectoratului Universității de Medicină și Farmacie din Craiova, alături de președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, și de vicepreşedintele Cristinel Iovan, au mai participat administratorul public al judeţului Dolj, Florin Stancu, arhitectul-şef al judeţului Dolj, Radu Pappa, şi şefa Serviciului Tehnic al CJ Dolj, Aurelia Dărac.

BIROUL DE PRESĂ