CJ Dolj: Un nou proiect de apă și canalizare de 30 de milioane de euro al ADI Oltenia

44 CJ Dolj: Un nou proiect de apă și canalizare de 30 de milioane de euro al ADI Oltenia poze

Președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a convocat, joi, adunarea generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Oltenia pentru a aviza studiul de fezabilitate al unui nou proiect cu finanțare europeană pentru extinderea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare, inclusiv branșamente și racorduri în mai multe localităţi.

Ion Prioteasa, șeful administrației doljene și, totodată, președinte al ADI Oltenia, a precizat că investiția se ridică la peste 30 de milioane de euro, fiind realizată din economiile obținute prin implementarea masterplanului de apă și apă uzată.

„O preocupare constantă a noastră, a consiliului județean, a constituit-o  îmbunătățirea condițiilor de viață pentru locuitorii Doljului. De-a lungul timpului, consiliul județean a depus eforturi constante pentru a creşte calitatea vieții, în acest sens implicându-se în implementarea unor proiecte fie finanțate din bani de la bugetul de stat, fie din fonduri europene, prin care au fost efectuate lucrări de reabilitare şi modernizare a infrastructurii de apă și canalizare.

Uniunea Europeană ne spune adesea că, după 2016 şi mai apoi 2018, localităţile care nu au încă apă şi nici canalizare vor primi amenzi. Eu am convingerea că județul Dolj va depăşi aceste dificultăţi și, în următorii doi ani, cu greu vom mai găsi localități care să nu aibă soluționată alimentarea cu apă sau canalizarea.

Am avut de partea noastră o şansă, pe care nu multă lume din țară a avut-o, de a beneficia de un proiect grandios, masterplanul de apă şi canalizare, o strategie pe termen lung care în prima ei fază – «Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Dolj», în valoare de peste 185 de milioane de euro, aduce aceste utilităţi în toate marile localități.

În plin proces de implementare s-au obținut economii de aproape 50 de milioane de euro, care s-au tradus în noi proiecte prin care finanțăm lucrări absolut necesare în completarea masterplanului de apă.

Într-o primă etapă, am obținut peste 18 milioane de euro finanțare într-un demers investițional prin care sunt executate lucrări de branşamente şi racorduri în vederea atingerii gradului de conformare în mai multe localităţi din judeţul Dolj.

Iată că astăzi aprobăm studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici pentru un al doilea proiect care va fi implementat din economiile realizate pe prima fază a masterplanului de apă. Este vorba de 32 de milioane de euro pentru extinderea unor rețelele de apă și canalizare în Craiova, Calafat, Malu Mare, Podari și Breasta. Sunt lucrări ample, care vor rezolva o bună parte dintre problemele cu care se confruntă aceste localități.

Avem și o continuare a acestui masterplan de apă și canalizare. Este o continuare fericită, care va însemna enorm pentru Craiova, pentru că va fi pus în operă de către Compania de Apă «Oltenia» cel de-al doilea fir de aducțiune de la Izvarna. Sigur că este foarte greu, întrucât, dacă ne referim doar la sume, înseamnă peste 100 de milioane de euro. Actuala conductă de Izvarna va fi folosită pentru a aduce alimentarea cu apă în localitățile din nordul județului, în timp ce pentru comunitățile din sudul Doljului va fi dusă apă din zona Gioroc”, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.

23 CJ Dolj: Un nou proiect de apă și canalizare de 30 de milioane de euro al ADI Oltenia poze

La rândul său, directorul Companiei de Apă „Oltenia”, Constantin Mitriță, a spus: „Vreau să fac câteva precizări privind planul de investiții prinse în masterplanul de apă. Din economiile pe care le-am înregistrat pe prima fază a proiectului de alimentare cu apă și apă uzată avem în vedere extinderea rețelelor de apă și canalizare în Craiova, Calafat și Malu Mare, precum și conducte cu apă la Podari și la Breasta.

În ceea ce priveşte cel de-al doilea fir de aducțiune de la Izvarna, trebuie spus că demararea unui astfel de proiect este absolut necesară, actuala rețea suferind numeroase avarii provocate în special de vechimea ei. A fost făcută în 1966, cu o durată de viață normată de 20 ani. Iată că de 25 de ani aducem apă pe o rețea care trebuia să fie scoasă din uz. În perspectivă, avem în vedere reabilitarea și a acestui fir de aducțiune.”

La adunarea generală a ADI Oltenia au mai participat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj Alina Tănăsescu, administratorul public al judeţului Aurel Dincă, primari şi reprezentanţi Companiei de Apă „Oltenia”.

Proiectul „Extindere sisteme alimentare cu apă şi canalizare, inclusiv branşamente şi racorduri în judeţul Dolj”, în valoare de 32 de milioane de euro, urmăreşte continuarea lucrărilor de investiţii din masterplanul de apă şi apă uzată care, din punct de vedere financiar, nu au putut fi prinse în proiectul iniţial.

Prin implementarea investiţiilor propuse în cadrul proiectului, respectiv extinderea reţelelor de alimentare cu apă şi canalizare în cartiere ale municipiului Craiova, în municipiul Calafat (Basarabi, Golenti) şi în comuna Malu Mare, precum şi  conductele de aducţiune Craiova-Podari şi Craiova-Breasta, se va asigura gradul de conformare asumat pentru perioada de programare 2007-2013 pentru judeţul Dolj.

 

BIROUL DE PRESĂ