CJ Dolj: Spitalul judeţean, acreditat pentru transplant de ţesut osos

Președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, salută obținerea acreditării pentru prelevarea și transplantul de țesut osos și tendinos de către Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Craiova, unitate transformată în principal obiectiv de investiții al administrației județene pentru mandatul 2012 – 2016.
„În urmă cu două zile, a apărut în Monitorul Oficial al României ordinul Ministrului Sănătății prin care Spitalul Județean primește această acreditare, iar Craiova intră în galeria selectă a marilor centre universitare în care sunt posibile astfel de intervenții.
Vorbim despre o procedură de care vor beneficia mulți dintre pacienții Clinicii de Ortopedie, pentru că la transplant de os se ajunge și în cazul unor fracturi grave, și în cazul unor boli articulare.
Este o decizie pe care o salutăm şi care vine în continuarea demersurilor de a moderniza una dintre cele mai mari unități spitalicești din România, demersuri iniţiate în urmă cu câţiva ani de Consiliul Judeţean Dolj. Mă bucură cu atât mai mult cu cât noi am investit în reabilitarea sălilor de operaţii de la SCJU şi a încăperilor aferente şi se dovedeşte acum că a fost o măsură oportună, pentru că, iată, în vederea acordării acestei acreditări, comisia de evaluare a inspectat toate spațiile de la Clinica de Ortopedie şi a constatat că acestea răspund exigenţelor.
În egală măsură cu modernizarea spitalului, ne-am preocupat și de echiparea acestuia cu aparatura necesară, dovadă fiind și licitația derulată în acest an pentru achiziționarea a 13 loturi de echipamente medicale, cu fonduri din bugetul propriu al Consiliului Județean.
Toate aceste eforturi le facem în ideea de a susține crearea, în cadrul Spitalului Județean, a unor centre de excelență pentru diverse specialități, care să furnizeze servicii medicale la cel mai înalt nivel și care pot deveni puncte de referință pentru întreaga lume medicală din România.
Noi, cei din administrația județeană, suntem în continuare aproape de conducerea și de cadrele de la SCJU Craiova și le oferim sprijinul în tot ceea ce depinde de noi. Vreau să reafirm faptul că, pentru Consiliul Județean, Spitalul de Urgență reprezintă prioritatea acestui mandat în ceea ce privește investițiile și vom direcționa către acest obiectiv aproape 10 milioane de euro.
Cu acești bani vor fi realizate proiectele pe care, în urma discuțiilor purtate cu reprezentanții spitalului, le-am identificat ca fiind de maximă importanță: extinderea spațiului în care funcționează Unitatea de Primiri Urgențe, construirea unei clădiri pentru Secția de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară și modernizarea și extinderea Clinicii de Oncologie și Dermatologie“, a declarat Ion Prioteasa, președintele Consiliului Județean Dolj.
La rândul său, managerul SCJU Craiova, conf. univ. dr. Florin Petrescu, a precizat: „Acreditarea unității noastre pentru activitatea de prelevare și transplant de țesut osos și tendinos este o recunoaștere a lucrurilor bune care se fac la spital de către un corp al medicilor bine pregătit, a investițiilor derulate în ultima perioadă de către Consiliul Județean Dolj pentru reabilitarea și modernizarea infrastructurii medicale și pentru dotarea cu echipamente de specialitate.
Acest tip de investiții ajută la îmbunătățirea actului medical și a serviciilor pe care le oferim și cu care încercăm să ne apropiem cât mai mult de pacient. Sunt necesare astfel de investiții în condițiile în care spre sfârșitul acestui an se va oficializa dreptul pacientului asigurat de a se trata în orice spital aflat în Uniunea Europeană.
În situația în care Craiova este un centru universitar și, în curând, regional care asigură asistența medicală într-o regiune întinsă, trebuie să pună la dispoziția persoanelor bolnave cam toate procedurile terapeutice. Lipsa dotării te poate duce în imposibilitatea de a aplica anumite tehnici sau în incapacitatea de a rezolva problemele de sănătate ale pacienților, iar ei să plece apoi să se trateze în alte centre. Este liberă circulație”.
Directorul medical al SCJU Craiova, conf. univ. dr. Dan Tarniță, a precizat că frecvența cazurilor în care se impune efectuarea transplanturilor de țesut osos, pentru care unitatea a fost acreditată, este relativ crescută.
„Această acreditare vine ca urmare a unei solicitări formulate de Clinica de Ortopedie și de SCJU Craiova și a unei evaluări în cadrul căreia au fost inspectate toate spațiile de la Ortopedie, blocul operator, aparatura și a trebuit ca acestea să corespundă standardelor impuse unei unități care face transplant de țesut osos.
Bineînțeles că a fost evaluat și personalul, urmărindu-se să aibă experiența și pregătirea necesară, iar cadrele medicale au dovedit-o prin cursurile la care au participat, în țară și peste hotare, prin activitatea științifică și operatorie desfășurată de-a lungul timpului.
Transplanturile de țesut osos sunt intervenții care se impun destul de frecvent. Pe de-o parte, se efectuează în cazul unor traumatisme precum fracturi deschise sau cominutive, când osul se sparge în fragmente mici.
Pe de altă parte, sunt necesare și în unele cazuri cronice, spre exemplu coxartroze cu distrugeri mari de țesuturi osoase, sau la reviziile de proteze. Noi tratăm, în medie, câte două cazuri de coxartroză zilnic, iar unele prezintă o distrugere atât de mare a articulației încât necesită o reconstrucție cu aport de os. Așadar, într-o lună pot să existe între 10 și 20 de cazuri“, a afirmat directorul medical al SCJU Craiova, conf. univ. dr. Dan Tarniță.
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a emis, în urmă cu câteva zile, Ordinul nr. 901/2013, prin care Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova a fost acreditat pentru „activitatea de prelevare şi transplant de ţesut osos şi tendinos”. Potrivit documentului, publicat în Monitorul Oficial din 30 iulie 2013, acreditarea SCJU este valabilă cinci ani de zile de la intrarea în vigoare a ordinului emis de Eugen Nicolăescu.

BIROUL DE PRESĂ