CJ Dolj: Şedinţă extraordinară pentru preţul de referinţă al produselor agricole

Președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a anunțat că instituția a primit, luni, de la Direcția pentru Agricultură documentul necesar pentru a putea supune votului, în plen, decizia de actualizare a preţurilor medii ale principalelor produse agricole.
Ion Prioteasa, președintele CJ Dolj, a mai precizat că, odată cu primirea adresei de la Direcţia pentru Agricultură, a solicitat de îndată convocarea unei şedinţe extraordinare a consiliului judeţean, pentru a supune spre aprobare proiectul de hotărâre prin care aceste tarife ar urma să fie modificate.
„Astăzi am primit de la Direcția pentru Agricultură Dolj o comunicare privitoare la actualizarea preţurilor medii ale principalelor produse agricole, care ne permite să convocăm de urgență o ședință extraordinară a consiliului județean şi să supunem la vot decizia de modificare a acestor tarife.
Încercăm astfel să eliminăm o inadvertenţă din cauza căreia aveau de suferit foarte mulţi oameni, proprietari de terenuri care şi-au arendat pământurile şi primesc arenda în natură. În acest caz, legea prevede că impozitul pe venit se calculează pe baza preţului mediu stabilit pentru fiecare produs agricol în parte de către specialiştii Direcţiei pentru Agricultură.
Documentul pe care ni l-a transmis astăzi direcţia era necesar pentru a putea declanşa demersul. Pașii care trebuie urmați sunt stabiliți clar de Codul fiscal: direcțiile pentru agricultură trimit consiliilor județene propunerile privind prețurile medii, în vederea aprobării, iar hotărârile consiliilor sunt apoi transmise direcțiilor generale ale finanțelor publice.
Din informaţiile pe care le avem până acum, la fel s-a procedat și în alte județe – în Olt, Iași, Cluj, Prahova, Bihor sau Arad, unde consiliile județene au luat măsura reducerii prețurilor de referință tot la solicitarea expresă a direcțiilor pentru agricultură.
Modificarea de tarife se impunea după ce s-a ajuns ca ele să fie departe de preţul pieţei, pentru că, de exemplu, ca urmare a recoltei de anul acesta, grâul s-a vândut, în Dolj, cu 50-60 de bani kilogramul, dar impozitul se calcula la 98 de bani pe kilogram. Din păcate, această situaţie este întâlnită în majoritatea judeţelor ţării, pentru că la stabilirea acestor preţuri medii se au în vedere tarifele din anul anterior.
Noi ne-am aplecat asupra acestei probleme încă de acum două luni, însă a fost nevoie de un efort conjugat, pentru că nu poate consiliul judeţean, singur, să decidă reducerea preţurilor. Avem un rol intermediar în acest lanţ stabilit prin lege: consiliul judeţean îşi însuşeşte propunerile venite din partea specialiştilor în domeniu, respectiv Direcţia pentru Agricultură, şi aprobă o hotărâre de care, ulterior, se foloseşte Direcţia Finanţelor, pentru a percepe impozitul.
De aceea, le mulţumim tuturor celor implicaţi, consilierilor judeţeni, Direcţiei pentru Agricultură, Camerei Agricole şi Prefecturii Judeţului Dolj, pentru că şi-au dat concursul ca să readucem lucrurile în acord cu realitatea pieţei“, a declarat preşedintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.

BIROUL DE PRESĂ