CJ Dolj: Recepția lucrărilor de reabilitare și extindere a sistemului de alimentare cu apă și de canalizare al localității Băilești

Bailesti 6 CJ Dolj: Recepția lucrărilor de reabilitare și extindere a sistemului de alimentare cu apă și de canalizare al localității Băilești poze

Președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, și primarul municipiului Craiova, Lia Olguța Vasilescu, au participat, sâmbătă, la recepția lucrărilor de reabilitare și extindere a sistemului de alimentare cu apă și de canalizare al localității Băilești.

Proiectul cu finanțare europeană, în valoare totală de 11,7 milioane de euro, a fost implementat de Compania de Apă Oltenia SA, având ca acționar majoritar Consiliul Local al Municipiului Craiova, în cadrul Master Planului privind alimentarea cu apă și evacuarea apelor uzate în județul Dolj.

„Ne face plăcere să fim astăzi alături de comunitatea din Băilești, la un eveniment foarte important. Peste 11 milioane de euro intră în acest moment în Băilești, unul dintre cele trei municipii din județul Dolj, printr-un proiect care face parte din prima fază a Master Planului de apă, în valoare totală de peste 185 de milioane de euro.

Potrivit acestei strategii județene, întreaga sumă prevăzută pentru prima etapă s-a împărțit pentru nouă localități din Dolj, respectiv toate cele șapte din mediul urban – Craiova, Băilești, Calafat, Filiași, Segarcea, Bechet și Dăbuleni- și două comune, Călărași și Poiana Mare.

De implementarea acestui proiect s-a ocupat în totalitate Compania de Apă, care – nu mă feresc de cuvinte mari – a făcut, în tot acest timp, minuni; o companie care a plecat de la zero și a ajuns să fie una dintre cele mai competitive din țară”, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.

Primarul municipiului Craiova, Lia Olguța Vasilescu, a evidențiat faptul că este important ca toate localitățile din județul Dolj să beneficieze de infrastructura necesară pentru asigurarea serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare.

Bailesti 3 CJ Dolj: Recepția lucrărilor de reabilitare și extindere a sistemului de alimentare cu apă și de canalizare al localității Băilești poze

„Inaugurăm sistemul de apă și canalizare din municipiul Băilești, construit din fonduri europene de Compania de Apă Oltenia, unde acționar majoritar este Consiliul Local Craiova, pe un proiect al Consiliului Județean Dolj. Vreau să felicit echipa companiei care s-a ocupat de această investiție. Este foarte important pentru noi ca toate localitățile din județul Dolj să beneficieze de rețele pentru apă și canalizare.

În Craiova, am reușit ca în acest an să branșăm la sistemul de alimentare cu apă toate gospodăriile aflate pe străzile care sunt în domeniul public al municipiului, iar în ceea ce privește introducerea rețelei de canalizare ne-a mai rămas aproximativ 15 la sută.

Doresc să mulțumesc și autorităților locale din municipiul Băilești, care au sprijinit foarte mult echipa de la Compania de Apă pentru a realiza acest proiect major. Începând de astăzi, locuitorii Băileștiului beneficiază de un standard de viață mai bun”, a precizat primarul municipiului Craiova, Lia Olguța Vasilescu.

La rândul său, directorul general al Companiei de Apă Oltenia SA, Constantin Mitriță, a afirmat: „Evenimentul de astăzi marchează punerea în funcțiune a unui sistem nou de apă și canalizare, precum și a unei stații de epurare pentru municipiul Băilești, stație care a fost construită la Rast.

Este o zi importantă atât pentru comunitate, cât și pentru Compania de Apă Oltenia SA. Noi am devenit operatori regionali în anul 2010, când am și preluat, în luna ianuarie, sistemul de apă și canalizare al municipiului Băilești, iar de atunci s-a urmărit, an de an, îmbunătățirea acestuia.

Principiul pe care l-am respectat în tot acest timp este cel pe care doamna primar Lia Olguța Vasilescu l-a precizat încă de la începutul acestor demersuri: să abordăm toate localitățile, inclusiv municipiul Băilești, la fel cum o facem în cazul Craiovei, fără nicio diferență. Suntem, iată, în momentul în care marcăm reușita acestei investiții, în cadrul primei faze a Master Planului pentru apă și canalizare, în implementarea căruia am beneficiat de sprijinul acordat de Consiliul Județean Dolj, de Consiliul Local și de Primăria Municipiului Craiova.“

Prezent la eveniment, deputatul Ion Călin a declarat: „Sunt unul dintre parlamentarii care au înțeles faptul că, în condițiile finanțării acestor investiții mari din fonduri europene, a fost nevoie de proiecte intercomunitare, în special deoarece, în prezent, alimentarea cu apă a localităților se asigură din surse aflate la distanțe mari, de zeci sau sute de kilometri, cum este și cazul Craiovei.

În aceste condiții, lucrările trec prin foarte multe proprietăți private și publice. Aceeași este situația și în ceea ce privește construirea stațiilor de epurare. Aceste demersuri erau blocate, pentru că în România doar pentru conductele de gaze naturale și petrol erau reglementate despăgubirile în regim de urgență și situațiile cu justă despăgubire pentru perioada efectuării lucrărilor.

În consecință, a trebuit să îmbunătățim cadrul legislativ, prin trei inițiative, dintre care două se află deja la promulgare, iar cealaltă va ajunge, probabil, în luna februarie. Reușim astfel să facilităm implementarea marilor investiții pentru serviciile de apă și de canalizare, respectând toate principiile de drept și drepturile fundamentale ale cetățenilor.“

La eveniment, alături de președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, și de primarul municipiului Craiova, Lia Olguța Vasilescu, au mai participat vicepreședintele CJ Cosmin Vasile, administratorul public al județului, Cosmin Durle, viceprimarul municipiului Craiova Adrian Cosman, consilieri județeni, precum și reprezentanți ai Companiei de Apă Oltenia SA.

 

BIROUL DE PRESĂ