CJ Dolj: Proiect de extindere la Kozlodui. Întâlnire româno-bulgară la Vratza

 

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a participat, marţi după-amiază, la invitaţia oficialităţilor din regiunea Vratsa (Bulgaria), la o întâlnire cu echipa de conducere a Centralei Nuclearo-Electrice de la Kozlodui, prilej cu care a fost abordat subiectul construirii unei noi unităţi nucleare.

În cadrul discuţiilor, Ion Prioteasa, preşedintele CJ, a exprimat îngrijorarea privitoare la impactul negativ pe care l-ar putea avea implementarea proiectului de la Kozlodui asupra mediului şi sănătăţii locuitorilor din Dolj.

„Luna trecută, ne întâlneam la Craiova cu o delegație din Bulgaria, condusă de domnul guvernator Ventsislav Vasilev. Cu această ocazie, am stabilit ca un grup din Dolj, județ care se învecinează, la Dunăre, cu trei districte bulgărești, Vidin, Montana și Vratsa, să viziteze centrala din Kozlodui.

Am răspuns invitaţiei dumneavoastră cu prietenie, noi, reprezentanţii Consiliului Judeţean Dolj, alături de un grup important de primari ai unor localităţi de pe malul fluviului, dar şi de specialişti din cadrul unor instituţii precum Agenţia pentru Protecţia Mediului, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Direcţia de Sănătate Publică şi Direcţia Sanitar-Veterinară.

Nu vă ascund, totuşi, faptul că, pe malul bulgăresc al Dunării, mi-aş fi dorit să văd centrale eoliene în număr mare. Spun acest lucru în lumina concluziilor la care s-a ajuns în urma derulării unor măsurători specifice ale curenţilor de aer, pe partea românească a fluviului.

Noi credeam că judeţul Dolj, a cărui limită sudică este reprezentată de Dunăre pe o distanţă de 150 de kilometri, asigură condiţiile propice producerii acestui tip de «energie verde». În schimb, specialiştii care au efectuat testele amintite au conchis că investiţia nu va fi făcută în România, întrucât zona optimă pentru realizarea ei se află pe malul bulgăresc, acesta fiind și mai înalt.

Eu transmit din partea populației din județul Dolj, pe care o reprezint și care depăşeşte 650.000 de locuitori, o anumită îngrijorare, pentru că în memoria noastră încă persistă cele două evenimente tragice: Cernobîl și Fukushima.

Sigur că avem mai multe întrebări în privința centralei nucleare de la Kozlodui, care se află la doar patru kilometri de granița cu România. Ne interesează, de exemplu, cum se rezolvă această problemă termică a apei care ajunge în Dunăre în momentul în care lucrează toate blocurile și, de asemenea, cum se va depăși riscul major al scăderii de debit al fluviului.

Nu vă ascund faptul că avem o neliniște în privința unui număr însemnat de localități doljene care se află pe o rază de 30 de kilometri față de această centrală, în timp ce municipiul Craiova este la doar 60 de kilometri depărtare. Vă spun acest lucru și pentru că studiile efectuate ne arată că, în anumite condiții de vânt, radiaţiile ar afecta o suprafaţă cu raza de 250 de kilometri și pot ajunge până la 850 de kilometri. Deci, poate fi afectată o arie foarte largă, cuprinzând întreaga Europă Centrală.

Sigur că pe noi ne interesează această zonă în care trăim, ne interesează sănătatea oamenilor și suntem foarte atenți la mediul înconjurător, la fauna și flora din ariile protejate de la Dunăre. În acest perimetru de supraveghere, un cerc cu raza de 30 de kilometri, sunt incluse zonele «Bistreț», «Confluența Jiu-Dunăre» şi o mare parte din «Coridorul Jiului», toate fiind arii protejate prin directivă a Comisiei Europene.

Un aspect care se cere urmărit este și impactul acestui proiect asupra agriculturii, în condiţiile în care fluviul Dunărea reprezintă o sursă importantă de apă pentru sistemele de irigaţii.

În Europa, în țări precum Germania sau Elveția, trendul este de a reduce activitatea nucleară, de a opri reactoarele, în timp ce lângă noi se construiesc unele noi. Nu putem să nu fim preocupați de ceea ce se întâmplă în această zonă.

Suntem interesați să aflăm mai multe despre centrala de la Kozlodui, una care – fapt cunoscut – are un rol important pentru Bulgaria, dar de care se leagă și o serie de aspecte de mare însemnătate pentru noi, locuitorii județului Dolj.

Întâlnirea creează, așadar, cadrul pentru discuții mai concrete, dar și prilejul pentru a ne exprima și noi, delegația română, punctul de vedere asupra acestei problematici“, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.

La rândul său, guvernatorul districtului Vratsa, Ventsislav Vasilev, a afirmat: „Mă bucur că ați răspuns invitației noastre de a vizita Centrala Nuclearo-Electrică de la Kozlodui și de a cunoaşte mai bine viziunea noastră de viitor pentru dezvoltarea acesteia, prin construirea celei de-a șaptea unități. Vom avea astfel ocazia de a vă prezenta proiectul acestui nou bloc energetic, dar şi de a face o vizită la unitatea numărul 6, aflată în funcţiune în prezent.“

Cu prilejul întrevederii, directorul executiv al Centralei Nuclearo-Electrice de la Kozlodui, Ivan Genov, a exprimat solicitarea părții bulgare ca, pe lângă aspectele care au fost abordate punctual în cadrul discuțiilor, alte întrebări privitoare la proiectul noii unități nucleare să fie transmise în scris de către reprezentanții instituțiilor române participante.

Alături de președintele Ion Prioteasa, au mai reprezentat Consiliul Județean Dolj la întâlnirea de la Kozlodui vicepreședintele Cristinel Iovan, directorul Direcției Afaceri Europene, Ileana Măjină, arhitectul-șef al județului, Radu Pappa, şi consilierul judeţean Marcel Marcea.

 

BIROUL DE PRESĂ