CJ Dolj: Prioteasa – Şedinţă de guvern regional la Târgiu Jiu

olguta prio tg jiu CJ Dolj: Prioteasa   Şedinţă de guvern regional la Târgiu Jiu poze

Președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, a fost prezent, la sfârșitul săptămânii, în municipiul Târgu Jiu, pentru a participa la o întâlnire de lucru regională – „Abordarea problematicii regionale cu privire la dezvoltarea sectoarelor: energetic, minier, agricol și de turism”, prilej cu care a vorbit despre necesitatea implicării Guvernului României în rezolvarea unor probleme economice, sociale și de infrastructură ale județului Dolj.
La întâlnirea de la Târgu Jiu au mai participat prim-ministrul Victor Ponta, ministrul Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, Daniel Chițoiu, ministrul Administrației și Internelor, Mircea Dușa, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, precum și președinții de consilii județene, prefecții și primarii municipiilor reședință din județele Dolj, Gorj, Olt, Mehedinți, Vâlcea și Hunedoara.
„Întâlnirea de la Târgu Jiu a fost, dacă vreţi, o şedinţă de guvern regional. Ne-am adunat în jurul aceleiaşi mese prim-ministrul României, Victor Ponta, miniştri ai Cabinetului, preşedinţii de consilii judeţene, prefecți și primarii municipiilor reşedinţă de judeţ din Oltenia, la care s-au alăturat și autoritățile județului Hunedoara.
A fost o întâlnire benefică pentru că, pe parcursul a trei ore de discuţii, am trecut în revistă problemele şi nevoile imediate ale administraţiilor locale şi judeţene din Oltenia. În ceea ce priveşte judeţul Dolj, eu am vorbit în continuare despre necesitatea legării municipiului Craiova la un drum expres sau o autostradă a sudului, fiind în asentimentul tuturor celorlalţi colegi din regiunea Oltenia.
Lucrările la podul de peste Dunăre de la Calafat-Vidin se apropie de final iar traficul spre Craiova se va dubla, poate chiar tripla. Craiova se va sufoca. Este nevoie de centura ocolitoare de sud a Craiovei, lucrare care devine prioritară în acest context.
De asemenea, am făcut vorbire şi de Aeroportul din Craiova pentru care avem deja depus un proiect de 20 de milioane de euro pentru modernizarea pistei şi a altor obiective de la aeroport, investiție cu atât mai necesară cu cât ne aflăm în acest moment mai fericit pentru Consiliul Județean Dolj prilejuit de semnarea contractului cu operatorul de low-cost Wizz Air.
Suntem al doilea judeţ al ţării care, în vreme bună, poate asigura hrana pentru întreaga Românie. Deci se impune refacerea sistemului de irigaţii, lucru pe care i l-am spus şi prim-ministrului Victor Ponta. Nu trebuie uitat nici că sudul judeţul Dolj se confruntă cu fenomenul deşertificării și cred că trebuie să ne uităm cu mai multă atenţie spre această zonă.
Este nevoie de o atenţie mai mare şi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova, practic un spital regional pentru că vin aici pacienţi din întreaga Oltenie. Am găsit la spital ustensile şi aparate pe care scrie «Fabricat în URSS». Le-am cerut ca pentru anul viitor Ministerul Sănătăţii să ia în considerare şi acest spital pentru o implicare economică mai intensă.
Apoi, în cadrul acestei întâlniri de la Târgu Jiu, am vorbit despre porturile de la Dunăre care, în opinia mea, ar trebui să treacă fie la autoritatea locală, fie la autoritatea judeţeană”, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.
La rândul său, prim-ministrul Victor Ponta a evidențiat, într-o conferință de presă care a urmat întâlnirii de lucru din Sala Maură a Palatului Administrativ din Târgu Jiu, eforturile Consiliului Județean Dolj de a moderniza din bugetul propriu Aeroportul din Craiova.
“Am avut o întâlnire regională a cărei idee principală a fost cum vedem noi dezvoltarea regiunii Oltenia în următorii cel puţin patru ani. Cele patru direcţii principale urmărite s-au referit în primul rând la dezvoltarea economică şi la sprijinul pe care putem să-l acordăm marilor unităţi industriale fie că vorbim de Compania Energetică Oltenia, de Oltchim Râmnicu Vâlcea, de RAAN de la Severin, fie de companiile private din această zonă – Ford, Alro, Pirelli.
A doua direcţie a fost dezvoltarea infrastructurii regiunii Oltenia. Aş aminti despre lucrările de modernizarea Aeroportului din Craiova făcute de Consiliul Judeţean Dolj din bani de la bugetul judeţului, însă accentul se va pune pe transportul rutier, fie că vorbim de Autostrada Sudului, de şoselele absolut necesare Craiova-Piteşti, Craiova-Calafat, acolo unde anul viitor va fi deschis podul de peste Dunăre, de centurile ocolitoare pentru municipiile reşedinţă de judeţ.
O a treia direcţie este reprezentată de agricultură. Am vorbit despre investiţiile pe care ni le dorim să le facem în sistemul de irigaţii şi în special pentru zona de sud a judeţului Dolj, o zonă supusă deşertificării.
Nu în ultimul rând am vorbit despre viziunea pe care noi am mai prezentat-o pentru că în primăvara anului viitor trebuie să facem modificările constituţionale şi legislative necesare, şi anume modul de organizare al regiunii Oltenia, modul de alegere al structurilor regionale, atribuţiile pe care le primeşte regiunea de la guvernul central şi strategia de dezvoltare a regiunii (…) Întâlniri asemănătoare celei de la Târgu Jiu vom avea şi în celelalte regiuni ale ţării”, a declarat prim-ministrul Victor Ponta.

BIROUL DE PRESĂ