CJ Dolj: Prioteasa, întâlnire cu președintele CALR, Herwig van Staa

 

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj (CJ), Ion Prioteasa, a participat, la finele acestei săptămâni, la o întâlnire cu preşedintele Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale (CALR) al Consiliului Europei, Herwig van Staa, eveniment care s-a desfăşurat la Palatul Parlamentului, în prezenţa viceprim-ministrului Liviu Dragnea, şi care a reunit exponenţi ai structurilor reprezentative ale comunităţilor locale şi judeţene din România.

Cu acest prilej, Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj, a vorbit în numele Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR) despre necesitatea dezvoltării capacităţii administrative şi a disciplinei financiare, bazată pe autonomie locală prin descentralizarea procesului decizional.

„Am avut plăcerea să îl reîntâlnesc pe domnul Herwig van Staa, unul dintre vicepreşedinţii Comitetului Regiunilor (CoR) de la Bruxelles, un prieten constant al României, care ne-a sprijinit permanent. De altfel, domnia sa, care a răspuns invitaţiei de veni la Bucureşti în calitate de preşedinte al CALR al Consiliului Europei, a remarcat în intervenţia sa evoluţia administraţiei publice locale din ţara noastră în ultimii ani, evoluţie care, în opinia dumnealui, se înscrie pe un făgaş normal şi în acord cu direcţia care se manifestă la nivel european.

La această reuniune, la care au fost reprezentate toate structurile asociative ale administraţiei publice locale, am avut onoarea de a mă adresa celor prezenţi în numele UNCJR.

În calitatea mea de preşedinte al delegaţiei României la Comitetul Regiunilor de la Bruxelles, instituţie aparte, care reuneşte sub cupola sa toţi reprezentanţii organismelor administrative la nivel local din UE, am atins câteva puncte de interes major atât pentru ţara noastră, cât şi pentru spaţiul comunitar.

În acest sens, apreciez drept esenţială tematica descentralizării procesului decizional de la nivel central, prin transferarea către autorităţile locale a cât mai multor atribuţii. Este şi un subiect pe care comunitatea europeană pune accent, acordându-i o mare atenţie.

Este un proces complex, care se realizează în timp, generând, odată implementat, o dezvoltare mai bună a capacităţii administrative şi ajutând astfel la întărirea autonomiei locale şi a disciplinei fiscale.

Cred cu fermitate în ideea unui sistem axat pe aducerea puterii decizionale pe un palier cât mai apropiat de cetăţean, în care autoritatea locală să joace un rol cât mai activ, întrucât este singurul care poate asigura o reflectare corectă şi completă a realităţilor din comunităţi, precum şi o rezolvare directă a necesităţilor pe care acestea le au.

Este şi motivul pentru care, în intervenţia mea, am salutat continuarea Programului Operaţional Regional, implementat de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, program aflat sub coordonarea vicepremierului Liviu Dragnea, pentru că, în definitiv, vorbim despre dreptul fiecărei localităţi de a primi sprijin financiar şi logistic în vederea unei dezvoltări sustenabile.

Trebuie spus că domnul Herwig van Staa conduce un for din care fac parte exponenţi ai autorităţilor locale din toate cele 47 de state membre ale Consiliului Europei, o structură care şi-a asumat misiunea de a promova drepturile comunităţilor locale.

Un instrument însemnat, din acest punct de vedere, este reprezentat de Carta Europeană a Autonomiei Locale, un document adoptat de Consiliul Europei ce poate fi considerat primul tratat pentru democraţie locală şi prin care ţările semnatare îşi însuşesc, practic, principiile, valorile şi mecanismele guvernanţei multilevel.

La rândul său, CoR a răspuns acestei iniţiative prin Carta pentru guvernanţa pe mai multe niveluri în Europa, ce l-a avut între promotori chiar pe domnul Herwig van Staa, pe care voi avea plăcerea să-l revăd peste numai două săptămâni, de această dată la Bruxelles, cu prilejul sesiunii aniversare a Comitetului Regiunilor, organizate pentru a marca 20 de ani de existenţă instituţională”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

 

BIROUL DE PRESĂ