CJ Dolj: Prioteasa a condus prima ședință de lucru a Delegației României la Comitetul Regiunilor

prioteasa comitetul regiunilor CJ Dolj: Prioteasa a condus prima ședință de lucru a Delegației României la Comitetul Regiunilor poze

Președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, a participat, în perioada 29-30 noiembrie 2012, la Bruxelles, la cea de-a 98-a sesiune plenară a Comitetului Regiunilor atât în calitate de membru, cât și de președinte al Delegației României la CoR. Totodată, președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, a condus prima ședință de lucru a Delegației României la Comitetul Regiunilor.
La reuniunea grupului României la CoR au fost stabilite prioritățile delegației pentru anul 2013, Ion Prioteasa afirmând în cadrul întrunirii că, în perspectiva adoptării cadrului financiar multianual 2014-2020, este necesar ca bugetul alocat Comitetului Regiunilor să fie de 1,14 la sută din venitul național brut (VNB) al statelor membre UE.

prioteasa comitetul regiunilor 1 CJ Dolj: Prioteasa a condus prima ședință de lucru a Delegației României la Comitetul Regiunilor poze
„Pentru delegația României la Comitetul Regiunilor este prioritar ca în perioada următoare să aibă o voce cât mai puternică, cu un rol cât mai activ. În acest fel, autoritățile locale din România vor avea un cuvânt mai important de spus în cadrul dezbaterilor de la Bruxelles pentru a contribui la luarea celor mai bune decizii pentru viitorul regiunilor românești.
De asemenea, pentru România este prioritară promovarea coeziunii teritoriale și cred cu tărie că este necesar ca pentru dezvoltarea comunităților locale și regionale să susținem adoptarea unui buget de 1,14 la sută din VNB-ul statelor membre UE, pentru perioada 2014-2020.
Comunitățile locale din România sunt interesate de investiții și crearea unui mediu propice dezvoltării durabile iar fondurile structurale au fost și rămân un instrument deosebit de important, care trebuie valorificat în continuare. Totodată, s-a agreat susținerea unui buget alocat politicii de coeziune cu un nivel cel puțin egal cu cel din perioada 2007-2013”, a declarat președintele delegației României la Comitetul Regiunilor, Ion Prioteasa.

prioteasa comitetul regiunilor 3 CJ Dolj: Prioteasa a condus prima ședință de lucru a Delegației României la Comitetul Regiunilor poze
În cadrul reuniunii s-a mai decis concentrarea eforturilor membrilor delegației naționale pe o angajare mai profundă în cadrul procesului de luare al deciziilor în mai multe domenii importante, precum politica de coeziune și fondurile structurale, energia verde și cooperarea teritorială. La întrunirea grupului s-a mai hotărât întărirea cooperării dintre delegațiile naționale a Romaniei la CoR și Congresul Puterilor Locale și Regionale al Consiliului Europei (CPLRE).
„S-a stabilit ca agenda romaneasca să fie în concordanță, în principal cu agenda CoR și, desigur, cu agenda celorlalte institutii europene, în special a Comisiei, precum și cu agenda locală. În acest sens s-a propus stabilirea unei reuniuni de lucru cu reprezentanți ai Comisiei Europene, în cadrul căreia să existe un schimb de opinii asupra căilor prin care s-ar putea ajunge la o modalitate de cooperare în domeniu”, a mai precizat președintele Delegației României la CoR, Ion Prioteasa.

prioteasa comitetul regiunilor 2 CJ Dolj: Prioteasa a condus prima ședință de lucru a Delegației României la Comitetul Regiunilor poze
Pe de altă parte, în deschiderea celei de-a 98-a sesiune plenară a CoR, președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a vorbit despre programul de lucru al CE pentru anul 2013 şi dezbaterile privind viitorul Uniunii, precum și proiectul de rezoluţie privind priorităţile Comitetului Regiunilor pentru anul 2013 pe baza programului legislativ şi de lucru al Comisiei Europene.
Anul 2013 este un an deosebit de important pentru viitoarea Politică de Coeziune a UE pentru perioada 2014-2020, an în care, în principiu va trebui să se incheie un acord privind Cadrul Financiar Multianual (CFM) și să se adopte întregul pachet legislativ în materie.
În calitate de președinte al delegației naționale la Comitetul Regiunilor, Ion Prioteasa a participat la reuniunea președintelui CoR, domnul Ramon Luis Valcarcel Siso, cu președinții delegațiilor naționale, unde s-a stabilit un mod mai concret de cooperare, comunicare și luare a deciziilor între membrii Comitetului Regiunilor.

BIROUL DE PRESĂ