CJ Dolj: Președintele Ion Prioteasa s-a întâlnit cu medicii cardiologi

prioteasa cardiologi.jpg CJ Dolj: Președintele Ion Prioteasa s a întâlnit cu medicii cardiologi poze

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, s-a întâlnit, marţi după-amiază, cu un grup de medici rezidenți și specialişti în domeniul cardiologiei, care şi-au exprimat interesul pentru Clinica de cardiologie intervenţională şi chirurgie cardiovasculară ce va fi construită de CJ, proiect care le va oferi posibilitatea de a profesa în Craiova.

Alături de preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, la discuţiile care au avut loc la Palatul Administrativ au participat cei doi vicepreşedinţi ai instituţiei, Alina Tănăsescu şi Cristinel Iovan.

„Mesajul pe care vi-l transmitem noi este unul optimist. Față de alte momente, în care nu s-a întâmplat mai nimic la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, noi vă spunem că acest proiect al clinicii, de care vă interesați, deja începe să fie pus în operă.

Realitatea din spital ne-a determinat să vorbim la orice nivel pentru a rezolva aceste probleme stringente, iar faptul că la Craiova a fost adus un elicopter SMURD pentru intervenții în cazurile medicale cele mai dificile s-a datorat tot insistențelor noastre. Nu pot să stau însă și să ascult când mi se spune că, atunci când un om a suferit un infarct sau are o afecţiune cardiacă, trebuie transportat la București sau Timișoara, pentru că în oraşul nostru intervenția nu poate fi făcută.

Tot ce întreprindem în prezent este rezultatul unei iniţiative proprii, una în care ne-am decis să direcţionăm o mare parte din fondurile CJ pentru aceste proiecte, care sunt în interesul şi în beneficiul oamenilor din judeţ, în cel mai direct mod cu putinţă, într-un domeniu care avea şi cea mai mare nevoie de investiţii – cel al sănătăţii.

Am început cu un demers care viza înlocuirea ascensoarelor de la SCJU, ne-am asumat și refacerea tuturor blocurilor operatorii, cu săli de operaţii şi spaţii anexe. Am hotărât să facem încă un efort considerabil și să ducem implicarea noastră dincolo de aspectele de infrastructură, pentru că ştiam că, în multe cazuri, la acest spital-etalon al Olteniei se lucrează cu instrumentar medical învechit.

A fost un drum de-a lungul căruia, pas cu pas, am abordat problemele prioritare din activitatea cadrelor medicale de la spitalul județean, ne-am canalizat forţele pentru a le rezolva, până am ajuns în acest punct, în care edificăm o construcţie nouă, destinată Clinicii de cardiologie intervenţională şi chirurgie cardiovasculară. În continuare, ne implicăm în extinderea Unității de Primiri Urgențe (UPU) a spitalului și ne concentrăm pe finalizarea lucrărilor care se desfășoară prin intermediul unui proiect cu finanțare europeană, la ambulatoriul de specialitate.

Decizia noastră a fost de a renunţa la alte proiecte şi de a transforma domeniul sanitar în prioritatea consiliului judeţean, direcţionând cea mai mare parte a fondurilor instituţiei către sănătate.

Aceste investiții se cer făcute, chiar și în condițiile apariţiei unui spital regional la Craiova. Realizarea lui nu presupune, însă, defel dispariția SCJU, ci poate, eventual, să conducă la o binevenită decongestionare a acestei unități, unde ajung anual peste 165.000 de pacienţi.

Noi am purtat discuţii cu conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova, cu rectorul instituţiei, domnul profesor universitar dr. Ion Rogoveanu, şi cu preşedintele Senatului, domnul profesor universitar dr. Tudorel Ciurea, dar și cu managementul spitalului, instituții cu care suntem în contact și formăm o adevărată echipă, unită în jurul unui scop comun, dar în care fiecare acționează pe palierul său.

În acest sens, CJ Dolj se implică în aspectele pe care le poate gestiona, prin fondurile alocate, prin organizarea licitaţiilor, prin ridicarea noilor construcţii de la SCJU Craiova, pentru ca, într-o a doua etapă, să facem toate eforturile pentru a asigura dotările necesare atât la Clinica de cardiologie, cât și la UPU.

Noi vă încurajăm să rămâneţi în Craiova şi să transmiteţi în rândul colegilor dumneavoastră mesajul nostru: că vom face toate eforturile şi vom depăşi toate provocările pentru a ne onora angajamentele asumate în domeniul sănătăţii“, a declarat președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.

Vicepreşedintele CJ Dolj Cristinel Iovan a afirmat că investiţia în construirea Clinicii de cardiologie intervenţională şi chirurgie cardiovasculară creează premisele pentru rezolvarea unei probleme acute cu care se confruntă judeţul, reprezentată de incidenţa crescută a cazurilor de pacienți cu afecțiuni cardiace.

„Cunoaștem că, alături de dumneavoastră, sunt mulți alți colegi din Oltenia care lucrează la spitale mari din țară și care și-au exprimat dorința de a veni la Craiova. Din păcate, în acest moment, pentru specializările pe care le au ei, nu găsesc întru totul condițiile necesare pentru a-și desfășura activitatea.

Zona noastră riscă, așadar, să piardă o serie de specialiști care se formează foarte greu și cu mari eforturi, în cardiologie intervențională și chirurgie cardiovasculară, tocmai pentru că, la acest moment, nu au cu ce să lucreze aici.

Noi, când am plecat pe acest drum, am analizat o serie de statistici transmise de Direcția de Sănătate Publică. În mod evident, principala cauză a mortalității în Dolj și probabil că în toată Oltenia o reprezintă bolile de inimă, cu o incidență mai mare decât cancerul, de exemplu.

Prin construirea clinicii, se conturează deja rezolvarea acestei probleme și, cu siguranță, din momentul în care vom semna contractul de realizare a lucrărilor, avem la dispoziție un an de zile pentru a le finaliza. În același timp, specialiştii, resursa umană care se creează nu trebuie pierdută, pentru că este dificil să aduci medici din altă zone“, a spus Cristinel Iovan, vicepreședinte al CJ Dolj.

La rândul său, vicepreşedintele CJ Dolj Alina Tănăsescu a precizat: „Mă bucur să constat interesul pe care îl arătați dumneavoastră, medici tineri, pentru a rămâne la Craiova și a profesa în orașul în care ați studiat și vă formați, după cum sunt încântată să remarc și preocuparea pe care o manifestați pentru proiectul CJ Dolj de construire a Clinicii de cardiologie intervenţională şi chirurgie cardiovasculară.

Această investiție, alături de cea care vizează extinderea și modernizarea UPU, reprezintă pentru consiliul județean o dublă provocare, inclusiv de ordin financiar, pentru că vorbim despre lucrări de amploare, iar sumele necesare urmează să fie asigurate integral din bugetul propriu al instituției.

Este o provocare căreia îi răspundem cu certitudinea că realizăm două obiective importante, absolut necesare pentru locuitorii acestei regiuni, iar încrederea pe care ne-o acordați dumneavoastră, medicii, ne încurajează să mergem mai departe cu investițiile noastre la spitalul județean. Ne transmiteți acest mesaj, că vă alăturați demersului nostru – un mesaj care ne obligă”, a precizat Alina Tănăsescu, vicepreședinte al CJ Dolj.

Proiectul „Extindere Spital Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova – Cardiologie intervenţională şi chirurgie cardiovasculară“, cu o valoare totală estimată la aproape 6 milioane de euro, va răspunde unei necesități majore a întregii regiuni Oltenia, servind o populaţie de peste 2.000.000 de locuitori, în condițiile în care între Timişoara şi Bucureşti nu mai există niciun alt spital care să ofere aceste servicii.

Investiția prevede construirea unei clădiri cu regim de înălţime P+E1+E2 parţial, cu saloane pentru pacienți, bloc operator propriu și spații anexe, conexată printr-o pasarelă cu corpul central al SCJU Craiova.

BIROUL DE PRESĂ