CJ Dolj: Președintele Ion Prioteasa la deschiderea oficială a expoziţiei de fotografie „Culorile Ortodoxiei.Polonia”

expozitie ucv.jpg CJ Dolj: Președintele Ion Prioteasa la deschiderea oficială a expoziţiei de fotografie „Culorile Ortodoxiei.Polonia” poze

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a declarat, miercuri, la deschiderea oficială a expoziţiei de fotografie „Culorile Ortodoxiei. Polonia”, găzduită în holul central al Universității din Craiova, că această manifestare se înscrie în sfera bunelor relaţii între România şi Republica Polonă, marcate de-a lungul vremii de bogatele schimburi culturale între cele două popoare.

olguta prioteasa.jpg CJ Dolj: Președintele Ion Prioteasa la deschiderea oficială a expoziţiei de fotografie „Culorile Ortodoxiei.Polonia” poze

La vernisare a fost prezent Ambasadorul Republicii Polone în România, Excelența Sa Marek Szczygiel, alături de primarul municipiului Craiova, Lia Olguța Vasilescu, rectorul Universității din Craiova, prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănişor, reprezentanți ai mediului academic și universitar și ai instituțiilor locale de cultură.

prioteasa danisor ambasador.jpg CJ Dolj: Președintele Ion Prioteasa la deschiderea oficială a expoziţiei de fotografie „Culorile Ortodoxiei.Polonia” poze

„Salut cu bucurie faptul că domnul ambasador Marek Szczygiel a ales să fie astăzi alături de noi, la Craiova. Excelența sa, ca persoană, înseamnă foarte mult pentru noi, pentru punţile de legătură pe care a știut să le construiască în acești ani, iar noi, la rândul nostru, l-am primit mereu cu foarte multă căldură.

Dorim să transmitem acest mesaj, că ne simţim foarte apropiați de poporul polonez și cred că, inclusiv la nivel național, această relație frumoasă constituie un bun exemplu. Am convingerea că cele două națiuni își vor da mâna și pe viitor, în diferite împrejurări, astfel încât să se prezinte și în fața Uniunii Europene cu proiecte care ne vor face cinste.

Consider că această expoziție, la a cărei vernisare participăm și pentru care Universitatea din Craiova este, ca întotdeauna, o primitoare gazdă, reprezintă o continuare a unei tradiții, care se manifestă încă dinainte de 1989.

Am şi acum vie în memorie o manifestare similară, care a fost deschisă în august 1984, prilej cu care am avut onoarea de a-l cunoaşte pe ambasadorul Republicii Polone de la acea vreme, după cum îmi amintesc şi faptul că astfel de evenimente au continuat să fie organizate şi în anii următori.

Faptul că această expoziţie a fost adusă la Craiova spune foarte multe, pentru că, practic, nici nu ştiu unde altundeva în România este mai bine prezentată Republica Polonă. Şi trebuie să amintim că, într-un moment cu o mare încărcătură istorică, în 1939, oameni importanţi ai Poloniei, însuși președintele de atunci, au fost găzduiţi aici, în Cetatea Băniei, chiar în incinta Palatului «Jean Mihail», clădire în care astăzi funcţionează Muzeul de Artă, instituţie aflată în subordinea CJ Dolj.

Îmi exprim speranţa că Excelența sa va promova pe mai departe toată această implicare a Primăriei Municipiului Craiova, căreia i s-au alăturat Consiliul Județean Dolj și toate instituțiile reprezentative ale Băniei, în demersul prin care ne dorim ca oraşul nostru să devină o emblemă a ţării, în postura de capitală culturală europeană”, a declarat Ion Prioteasa, președintele Consiliului Județean Dolj.

 

BIROUL DE PRESĂ