CJ Dolj: Președintee Ion Prioteasa, la ședința Biroului Comitetului Regiunilor

Președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, participă vineri, în calitate de președinte al Delegației României la Comitetul Regiunilor (CoR), la cea de-a 154-a ședință a Biroului CoR.

Întrunirea, organizată de regulă la Bruxelles, va avea loc, de această dată, la Torino, marcând astfel preluarea președinției Uniunii Europene de către Italia, până la finele anului curent.

„Filonul central al acestei ședințe este dat de două teme care se interconectează și care străbat, practic, toate punctele de importanță majoră aflate pe ordinea de zi. Mă refer aici la un subiect relativ nou – principiul creșterii ecologice, al dezvoltării durabile bazate pe eficiență energetică și respect pentru sănătatea mediului înconjurător și, în paralel, la efectele benefice pe care le generează pe piața muncii.

Aceste aspecte, fac, de altfel, obiectul «Declarației de la Torino», proiect supus dezbaterii și aprobării cu ocazia ședinței Biroului CoR și sugestiv intitulat «Locuri de muncă în Europa – Investiții în orașe și regiuni pentru creștere durabilă».

Documentul subliniază faptul că trecerea la o economie ecologică, axată pe eficacitate în folosirea resurselor, dar şi pe reducerea efectelor poluante, se regăseşte între obiectivele principale ale Strategiei Europa 2020 şi reprezintă un capitol care va avea alocată, din fonduri structurale şi de investiţii europene, o sumă considerabilă, de peste 38 de miliarde de euro.

În privința acestui plan strategic pe 10 ani al Uniunii Europene, opinia factorilor responsabili cu monitorizarea lui, exprimată și pe agenda ședinței, este că se impune redefinirea sa pe baza unei dimensiuni teritoriale, cu obiective particularizate pentru fiecare regiune și cu accentuarea rolului guvernanței pe mai multe niveluri.

Ideea se regăsește în «Declarația de la Torino», care aduce și ea în lumina reflectoarelor autoritățile locale și regionale, cărora le conferă, alături de sectorul privat, un rol esențial în realizarea unor investiții publice ecologice, cum sunt cele în infrastructură, construirea de locuințe sau instalații de reciclare a deșeurilor. Este, practic, ceea ce vedem că începe să se întâmple și în județul nostru, în special prin intermediul proiectului de peste 54 de milioane de euro pentru implementarea sistemului integrat de management al deșeurilor.

În egală măsură, proiectul reliefează şi faptul că acţiunile întreprinse în această direcţie, a tranziţiei la un model economic superior, vor conduce la apariţia unor noi pieţe şi industrii ecologice, generând astfel locuri de muncă. În acest sens, Comisia Europeană precizează că sectorul bunurilor și serviciilor de mediu a deschis posibilități de angajare chiar și în plină perioadă de criză economică, fiind create, în total, peste 1,2 milioane de posturi într-un interval de un deceniu.

Problematica locurilor de muncă rămâne în centrul preocupărilor Comitetului Regiunilor, în special în contextul în care economiile din spațiul comunitar se resimt sub efectele crizei, șomajul se menține la cote ridicate, mai ales în rândul tinerilor, iar nivelul de sărăcie și decalajele salariale sunt tot mai mari.

Aceste aspecte sunt expuse și în proiectul de declarație în perspectiva «Analizei anuale a creșterii pe 2015» a Comisiei Europene, aflat pe ordinea de zi a ședinței de la Torino. Drept contrapondere, documentul evidențiază necesitatea unui pachet de măsuri care să contribuie la consolidarea creșterii economice, cu accent pe realizarea de investiții ecologice în regiuni și orașe și pe eficiență energetică“, a precizat Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj şi al Delegaţiei României la Comitetul Regiunilor.

La şedinţa Biroului CoR, organizată în foaierul Teatrului Regio din Torino, şi-au confirmat prezenţa înalţi demnitari ai statului italian, oficiali ai instituţiilor europene, precum şi reprezentanţi ai administraţiei locale din ţara gazdă.

 

BIROUL DE PRESĂ