CJ Dolj: Ocolitoare şi piaţă pe fonduri europene la Bechet şi Dăbuleni

prioteasa ionele dragoi CJ Dolj: Ocolitoare şi piaţă pe fonduri europene la Bechet şi Dăbuleni poze

Președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, a participat, vineri după-amiază, la prima întâlnire a echipelor de implementare a două proiecte cu finanțare europeană – o centură ocolitoare a orașului Bechet (6,5 milioane euro) și o piață agroalimentară în orașul Dăbuleni (350.000 euro), ambele accesate pe programul de cooperare transfrontalieră cu Bulgaria.
Întâlnirea a fost organizată la sediul Primăriei Bechet în prezența președintelui Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, primarilor din Bechet și Dăbuleni, Gheorghe Ionele și Nicolae Drăgoi, precum și a primarului din Lom (Bulgaria), Ivo Ivanov.
„Aceste două proiecte transfrontaliere înseamnă foarte mult în viața celor patru comunități Bechet – Dăbuleni, din România, și Lom – Oryahovo, din Bulgaria. Prin aceste proiecte, cele patru localități vor fi mai bogate și mai interesante, pentru că arată cetățeanului că se schimbă ceva și în viața lui. Dacă vorbim de Bechet, atunci vorbim de 6,5 milioane de euro cu care se va realiza o ocolitoare a orașului, pe care vor fi direcționate toate tirurile care se duc spre Vamă.
Într-o listă de priorități a orașului Bechet, această ocolitoare poate că era cea mai importantă dintre problemele cu care oamenii se confruntă și care necesita rezolvare. Aduceți-vă aminte de câte ori nu s-a întâmplat ca drumul de acces în Bechet să fie blocat de tiruri sau ce pericol îl reprezintă pentru oameni aceste tiruri care trec prin centrul orașului. Mă bucur să văd că un proiect, pe care doream să-l punem în valoare de foarte mulți ani, va fi realizat în perioada următoare.
În ceea ce privește Dăbuleniul, putem spune că acest proiect vine cu o soluție pentru o problemă pentru care eu și primarul Drăgoi ne-am angajat s-o rezolvăm și care uneori ne-a adus și în prim planul televiziunilor naționale, respectiv construirea unei piețe de legume și fructe în care producătorii agricoli din Dăbuleni, și nu numai, își pot valorifica produsele în condiții civilizate.
Este încă un lucru promis și realizat. Adică, eu cu domnul primar Drăgoi am ieșit în fața oamenilor și am spus că vom avea o piață de legume la Dăbuleni, pentru că nu se mai poate merge așa cum s-a mers până acum, și vom face tot posibilul să o realizăm. Iată că suntem gata să dăm drumul acestui proiect, prin care se va face o piață așa cum le-am promis-o oamenilor. Sigur că deja ne gândim ca această piață de la Dăbuleni s-o extindem printr-un alt proiect cu finanțare europeană.
Concret, la Dăbuleni se va construi o piață de legume și fructe pe o platformă de beton în suprafață de 3,2 hectare, unde mașinile încărcate cu lubeniță și pepeni nu vor mai sta de-a lungul drumului pe kilometri întregi, ci se vor strânge într-un singur loc care va fi amenajat cu respectarea tuturor normelor, adică apă curentă, grupuri sanitare, curățenie.
Vreau să salut și prezența noului primar al localității Lom, Ivo Ivanov, cu care ne întâlnim pentru prima dată de la alegerea domniei sale în această funcție importantă. Împreună cu această localitate din Bulgaria am avut de-a lungul timpului relații foarte bune, alături de care am realizat multe proiecte. Ne pregătim ca pe intervalul financiar următor să avem pregătite proiecte comune cu care să putem atrage și mai mulți bani de la Uniunea Europeană.
Pe un program al Uniunii Europene vor fi alocați bani pe colaborările transfrontaliere în exercițiul financiar viitor și dacă nu suntem îndeajuns de descurcăreți și rapizi îi iau alții, din altă parte. Trebuie să ne mișcăm repede ca să putem să-i luăm noi primii.
Vreau să-i salut și pe colegii noștri de la Biroul pentru Cooperare Transfrontalieră Călărași care au făcut o treabă foarte bună pe aceste proiecte, care au muncit foarte mult și care și-au arătat în mai multe rânduri profesionalismul”, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.
Primarul orașului Lom, Ivo Ivanov, a vorbit despre relațiile și buna colaborare între localitățile din România și Bulgaria pentru accesarea unor viitoare proiecte pe cooperare transfrontalieră.
„Dunărea, cu mulți ani în urmă, ne-a despărțit, dar acum putem spune că ne apropie și întoarce către noi lucruri pozitive. Avem o istorie bogată, care ne unește. Eu cred că rețeta de succes stă în parteneriatul solid dintre noi. Trebuie să ne uităm înainte spre viitorul și consolidarea relațiilor noastre, pentru că avem multe lucruri de făcut împreună.
Ne dorim ca aceste proiecte pe care le implementăm să fie de succes. Totodată, sunt conștient că este foarte mult de lucru, dar dacă mă gândesc la rezultate, acest lucru ne va ambiționa și mai mult”, a afirmat primarul din Lom, Ivo Ivanov.
La rândul său, primarul localității Dăbuleni, Nicolae Drăgoi, a afirmat: „Este un proiect pe care demult îl așteptam, pentru că cei din Dăbuleni, oameni foarte muncitori, își doresc să-și poată valorifica marfa în condiții civilizate. Nu ne oprim aici, pentru că îmi doresc ca acest proiect să-l extind împreună cu primarul de la Lom, alături de care vreau să implementăm și alte proiecte pe colaborare transfrontalieră. Îl invit încă de pe acum să ne viziteze imediat ce acest proiect al construcției acestei piețe de la Dăbuleni va fi finalizat”.
Primarul din Bechet, Gheorghe Ionele, a precizat că prin proiectul ocolitoarei orașului este prevăzută și modernizarea unui bulevard care traversează localitatea, care va ajuta la fluidizarea traficului în Bechet. „Sunt onorat că la Bechet am asemenea invitați, pentru că acest proiect este foarte important pentru comunitatea noastră pentru că, pe lângă această ocolitoare a orașului Bechet, mai avem un bulevard care se va asfalta și care va ajuta la fluidizarea traficului prin centrul orașului nostru. Trebuie să adaug și plusul creării unor noi locuri de muncă pentru oamenii din Bechet. Vreau să salut prezența domnului președinte Ion Prioteasa pentru că, prin contribuția dumnealui, localitatea noastră a avut de câștigat”, a declarat Gheorghe Ionele.
Cele două proiecte pe fonduri europene, implementate de Primăriile din Bechet și Dăbuleni, au fost accesate în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013, prin intermediul Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Călărași pentru Granița România-Bulgaria.
Proiect 1 – Bechet

Proiectul „Drum către Dunăre – dezvoltarea infrastructurii rutiere în zona transfrontalieră Bechet – Oryahovo, premisă pentru atingerea unui grad mai ridicat de mobilitate între România și Bulgaria” vizează îmbunătățirea accesului la punctul de trecere a frontierei Bechet – Oryahovo prin construirea drumului de centură și a drumurilor conexe în Bechet, precum și reabilitarea drumului Selanovtsy – Gallovo în Oryahovo.
Valoarea eligibilă totală a proiectului este de 7.508.045 de euro din care Consiliului Local Bechet, în calitate de lider de proiect, îi revine 6.510.753 euro, în timp ce partenerului din Bulgaria, Municipalitatea Oryahovo, 997.292 euro.
Finanțarea nerambursabilă a proiectului de construire a drumului de centură și a drumurilor conexe în Bechet, asigurată prin FEDER, este de 5.498.982 milioane de euro (84,46 %), restul fondurilor reprezentând co-finanțarea de la bugetul de stat – 846.397 euro (13%) și contribuția proprie a Consiliului Local Bechet – 165.373 euro (2,54 %). Durata de implementare a proiectului este de 30 luni.

Proiect 2 – Dăbuleni

Proiectul „Centru logistic pentru dezvoltarea de afaceri transfrontaliere și comerț” vizează crearea și dotarea unui centru logistic pentru comerț în Lom (Bulgaria) și construirea unei piețe în Dăbuleni (România).
Valoarea eligibilă totală a proiectului este de 1.432.048 milioane de euro din care Municipalității Lom, în calitate de lider de proiect, îi revine 1.082.048 euro, în timp ce Consiliului Local Dăbuleni 350.000 euro.
Finanțarea nerambursabilă a proiectului de construire a unei piețe în orașul Dăbuleni, asigurată prin FEDER, este de 296.870 euro (84,82 %), restul fondurilor reprezentând co-finanțarea de la bugetul de stat – 45.500 euro (13%) și contribuția proprie a Consiliului Local Dăbuleni – 7.630 euro (2,18 %). Durata de implementare a proiectului este de 18 luni.
BIROUL DE PRESĂ