CJ Dolj: Oaspeţi irakieni la Palatul Administrativ din Craiova

prioteasairakienicj dolj 2 phixr CJ Dolj: Oaspeţi irakieni la Palatul Administrativ din Craiova poze

Președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, s-a întâlnit, miercuri, la Palatul Administrativ din Craiova, cu o delegație condusă de guvernatorul provinciei Sulaymaniyah, din Regiunea Kurdistan (Irak), alături de care s-au aflat înalți oficiali și reprezentanți ai mediului de afaceri. Vizita a creat premisele unor viitoare colaborări în domenii variate, de la economie la cultură, educaţie şi administraţie publică.

prioteasairakienicj dolj CJ Dolj: Oaspeţi irakieni la Palatul Administrativ din Craiova poze
„Am fost onorați să primim astăzi, la Craiova, la sediul Consiliului Județean Dolj, vizita unei delegații importante din Irak, în frunte cu guvernatorul unei provincii din Regiunea Autonomă Kurdistan. Discutăm despre această întâlnire de mai multe luni şi pot spune că artizanii ei au fost ambasadorul României în Irak, care a insistat în această privinţă, și ministrul de Externe, care a vizitat regiunea și ne-a rugat să întreprindem toate demersurile pentru a ne întâlni şi a ne înfrăți, deoarece acolo se petrec lucruri spectaculoase, care au legătură, într-un fel sau altul, și cu noi.
Regiunea din care provin oaspeţii noştri a trecut printr-o perioadă foarte dificilă şi se găseşte în prezent într-o etapă de reconstrucție, în care este nevoie de forță de muncă, de oameni care să lucreze în domeniul construcțiilor, al amenajării de drumuri.
Există în această zonă şi o bună experiență de lucru cu românii, care au dovedit seriozitate și profesionalism înainte de 1989 şi au fost apreciaţi. Au construit aici străzi, autostrăzi, fabrici și iată că a venit momentul să se întoarcă acolo și să lucreze într-un climat de securitate, după cum ne-au asigurat colegii noștri. În toamna acestui an, o delegație economică din județul Dolj se va deplasa în Sulaymaniyah, dar până atunci sunt sigur că se vor semna primele contracte.
Ne-a făcut plăcere să le prezentăm ceea ce înseamnă Craiova și județul Dolj, avându-i alături de noi pe reprezentanţii Universităţii şi pe cei ai Camerei de Comerţ şi Industrie. În aceste zile, în care membrii delegaţiei rămân în oraşul nostru, vor vizita toate aceste instituții și ne-am dori mult ca firme din județul Dolj să se poată implica în realizarea unor obiective importante în această regiune.
În cursul zilei de mâine, vom semna o înțelegere între cele două regiuni, în care vom conveni ca domeniile de activitate economie, dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii, dezvoltare locală, educație, cultură, sport, administrație publică şi turism să facă obiectul unor schimburi în perioada următoare. Vom putea să găsim astfel formula prin care să realizăm ceea ce este mai bine pentru cetățeni.
Sunt foarte multe lucruri care fac atractivă această zonă din Irak. Am amintit climatul de linişte, dar mai trebuie spus că vorbim despre o regiune în care există petrol, există surse de finanţare, iar administrația pune la dispoziție foarte multe facilităţi pentru firme. În definitiv, este o zonă în care foarte multe companii se luptă să ajungă și nu văd de ce nu am fi noi mai iuți de picior. Noi suntem mulțumiți, le întindem mâna cu prietenie și le urăm «Bun venit!»“, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

prioteasairakienicj dolj 1 CJ Dolj: Oaspeţi irakieni la Palatul Administrativ din Craiova poze
La rândul său, guvernatorul provinciei Sulaymaniyah, Bahroz Mohammed-Salih Faqe Rashid, a subliniat faptul că firmele care vor decide să investească în această regiune vor beneficia de o serie de facilităţi.
„Vrem să construim o relație bună, să lucrăm împreună, fiindcă vedem că există această apropiere între statul nostru, între provincia Sulaymaniyah, și județul Dolj. Orașul nostru oferă un climat de securitate, energia electrică este foarte ieftină, la fel și combustibilul, pentru că avem resurse de petrol.
Invităm pe această cale toate companiile interesate din Dolj să vină în provincia noastră, să ridice construcții, să înființeze fabrici, să facă investiții în orice domeniu doresc şi să legăm astfel o relație. Orașul nostru și regiunea Kurdistan, în general, reprezintă cea mai bună zonă pentru investiții, deoarece nu se percep taxe. De asemenea, îi asigurăm pe investitori că le vom oferi sprijin şi își vor putea înregistra rapid companiile. Toate instituțiile și oficiile implicate le vor facilita demersurile“, a precizat guvernatorul provinciei Sulaymaniyah.
Din delegaţia oficială prezentă miercuri la sediul Consiliului Judeţean Dolj au mai făcut parte Sardar Fuki Mohammed Ghaidan, primarul orașului Slemani, capitala provinciei Sulaymaniyah, oficiali din domeniul construcţiilor, al investiţiilor, al agriculturii şi al culturii, sportului şi tineretului, exponenţi ai mediului academic şi reprezentanţii a două dintre principalele companii din Sulaymaniyah, Nokan Group şi Sardar Group.
Alături de preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, la întâlnire au participat vicepreşedinţii Cristinel Iovan şi Laurenţiu Ivanovici, directorul Direcţiei de Afaceri Europene, Ileana Măjină, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Dolj, Cristian Dobre, reprezentanţi ai Universităţii din Craiova şi ai unor companii locale.