CJ Dolj: Ion Prioteasa, pe șantierul lubenițelor din Dăbuleni

 

priodragoidabuleni 5 CJ Dolj: Ion Prioteasa, pe șantierul lubenițelor din Dăbuleni poze

Președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a inspectat, miercuri, șantierul pe care se desfășoară lucrările de amenajare a pieței de legume și fructe din orașul Dăbuleni, investiţie în valoare de peste 350.000 de euro realizată printr-un proiect cu fonduri europene, implementat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România – Bulgaria 2007 – 2013.

Cu această ocazie, șeful administrației județene, Ion Prioteasa, a purtat discuții cu primarul orașului Dăbuleni, Nicolae Drăgoi, și cu reprezentanții municipalității Lom, parteneri ai CJ Dolj în cadrul acestui proiect.

priodragoidabuleni 1 CJ Dolj: Ion Prioteasa, pe șantierul lubenițelor din Dăbuleni poze

„Astăzi (miercuri – n. r.), am inspectat lucrările care se desfăşoară în vederea amenajării unei pieţe de legume şi fructe în oraşul Dăbuleni, investiție care beneficiază de finanţare nerambursabilă din surse comunitare. Proiectul «Centru logistic pentru dezvoltarea de afaceri transfrontaliere și comerț» este dezvoltat alături de prietenii noştri de peste Dunăre, din localitatea Lom, cu sprijinul Biroului pentru Cooperare Transfrontalieră Călărași.

Această piaţă ne-a fost cerută de foarte multe ori de către gospodarii din oraşul Dăbuleni şi din localităţile învecinate, care au nevoie de un punct de desfacere a produselor agricole. Ştiţi cu toţii că, an de an, pe marginea drumului european se creează o aglomerare de persoane, cultivatori care îşi expun produsele pentru a le vinde. Aşa nu mai puteau funcţiona lucrurile, pentru că, în definitiv, este pusă în pericol chiar viaţa oamenilor.

priodragoidabuleni 3 CJ Dolj: Ion Prioteasa, pe șantierul lubenițelor din Dăbuleni poze

Proiectul european prevede amenajarea unei pieţe pe o suprafaţă de 3,3 hectare, piaţă care va fi împrejmuită cu un gard, astfel încât comerțul să se desfășoare în siguranță şi în condiţii civilizate.

De acum înainte, o bună parte dintre cultivatorii de legume și fructe, de lubeniță și pepeni în mod special, vor putea veni în această piață imensă, unde vor beneficia de o serie întreagă de facilități: vor avea acces la utilități, la grupuri sanitare, vor exista zone special amenajate pentru desfacerea mărfurilor, vor avea la dispoziție un cântar special, de mare capacitate.

Costurile de construire a pieţei – o investiţie importantă în această zonă de sud a României – se ridică la circa 350.000 de euro, o sumă destul de consistentă, însă şi suprafaţa amenajată este foarte întinsă.

 

Vom reveni în acest loc, peste cinci luni sau poate chiar mai devreme, pentru a inaugura piața de legume și fructe. Pe viitor, cred că putem să ne gândim chiar la extinderea ei. Eu cred că este soluţia cea mai bună pentru Dăbuleni, zonă care deja a devenit un brand național.

Vom analiza posibilitatea ca, tot printr-un proiect de cooperare transfrontalieră, așa cum este acesta, derulat împreună cu partenerii noștri bulgari din Lom, să obţinem fonduri mai consistente, pentru a crea şi o piaţă acoperită în oraşul Dăbuleni“, a precizat președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.

La rândul său, Nicolae Drăgoi, primarul localității Dăbuleni, a declarat: „Locuitorii orașului nostru privesc cu multă bucurie faptul că au început lucrările la piața de legume și fructe, mai ales că vorbim despre o investiție pe care o așteptau de mulți ani. În această toamnă, cultivatorii locali vor putea deja să vină aici, unde le vom oferi condiții optime pentru a-și desface producția.

Va fi creată o piață civilizată, cu toate dotările necesare, astfel ca oamenii să nu mai stea în praf, pe marginea drumului. Ne dorim să amenajăm și copertine, pentru ca producătorii care își expun marfa aici să fie protejați de soare și de ploi.“

priodragoidabuleni 4 CJ Dolj: Ion Prioteasa, pe șantierul lubenițelor din Dăbuleni poze

Proiectul „Centru logistic comercial pentru dezvoltarea comerțului transfrontalier“ este derulat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România – Bulgaria 2007 – 2013 și are o valoare totală de 1.583.231,9 euro, din care 1.432.048,1 euro reprezintă cheltuieli eligibile.

Partenerul principal este municipalitatea din Lom, care este și liderul de proiect, primind o finanțare de 1.082.048,09 euro, în timp de partenerul secund, Primăria Orașului Dăbuleni, beneficiază de o sumă de 350.000,01 euro. Consiliul Județean Dolj este partenerul 3, nebugetat în cadrul proiectului.

În cadrul acestui proiect, municipalitatea Lom își propune să reconstruiască și să modernizeze piața municipală.

Valoarea contractului de lucrări pentru piața de legume și fructe de la Dăbuleni este de 1.350.111 lei fără TVA, durata de execuție fiind de cinci luni.

 

BIROUL DE PRESĂ