CJ Dolj: Ion Prioteasa a semnat, joi, contractul de finanțare pentru proiectul privind restaurarea, consolidarea și promovarea monumentului istoric Cula Izvoranu-Geblescu

Cula Izvoranu Geblescu CJ Dolj: Ion Prioteasa a semnat, joi, contractul de finanțare pentru proiectul privind restaurarea, consolidarea și promovarea monumentului istoric Cula Izvoranu Geblescu poze

Președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a semnat, joi, contractul de finanțare pentru proiectul privind restaurarea, consolidarea și promovarea monumentului istoric Cula Izvoranu-Geblescu, din comuna Brabova, demers cu o valoare totală de peste 500.000 de euro, finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020.

Cu această ocazie, Ion Prioteasa, președintele CJ Dolj, a subliniat faptul că, în ultimele două luni, administrația județeană a reușit să obțină, din fonduri europene sau guvernamentale, peste 70 de milioane de euro pentru realizarea unor investiții importante.

semnare contract finantare cula Brabova 2 CJ Dolj: Ion Prioteasa a semnat, joi, contractul de finanțare pentru proiectul privind restaurarea, consolidarea și promovarea monumentului istoric Cula Izvoranu Geblescu poze

„Întâlnirea de astăzi este destinată semnării contractului de finanțare pentru un obiectiv cultural deosebit pentru județul Dolj, respectiv restaurarea Culei Izvoranu-Geblescu, din comuna Brabova. Este un proiect pe care ni l-am dorit, cu atât mai mult cu cât specialiștii au tras numeroase semnale de alarmă, întrucât clădirea se află într-o stare avansată de degradare. În plus, în județul nostru nu au mai rămas multe astfel de construcții civile, de tip culă, monumente cu o puternică încărcătură istorică. Trebuie spus că astfel de obiective sunt specifice Balcanilor, regăsindu-se cu precădere în Serbia, Albania și Bulgaria, iar în țara noastră în zona Olteniei și a Munteniei.

Valoarea acestor lucrări de restaurare și consolidare a Culei Izvoranu-Geblescu se ridică la peste 500.000 de euro. Vestea bună este că ne pregătim să semnăm în curând și contractul de finanțare pentru restaurarea Culei Cernăteștilor, din comuna Cernătești, ambele imobile fiind încadrate drept monumente istorice de categoria A, deci de interes național.

Muzeul Olteniei Craiova, aflat în subordinea CJ Dolj, este implicat în aceste două proiecte ale noastre și va transforma culele în obiective care vor putea fi vizitate de toți cei interesați de tradițiile și de istoria acestei regiuni. Consiliul Județean își face astfel datoria de a pune în valoare trecutul nostru îndelungat și prețuiește ceea ce s-a construit în timp pe aceste meleaguri.

Evenimentul de astăzi este foarte important pentru CJ Dolj, pentru că vine să completeze o perioadă bogată, la capătul căreia putem spune că am semnat contracte cu finanțare europeană de peste 40 de milioane de euro. Acestora li se adaugă și banii pe care județul nostru îi primește de la Guvernul României, prin intermediul Programului Național de Dezvoltare Locală – alte aproape 30 de milioane de euro, sumă destinată unor lucrări importante, pe care CJ urmează să le desfășoare în următoarele luni. Consiliul Județean, prin fondurile nerambursabile atrase, devine astfel unul dintre cei mai importanți investitori din Dolj”, a declarat președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.

La rândul său, Marilena Bogheanu, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, a afirmat: „Ne-am întâlnit frecvent, într-o perioadă de timp scurtă, pentru a semna mai multe contracte de finanțare, ceea ce este un lucru foarte bun. Trebuie să remarcăm preocuparea constantă a Consiliului Județean Dolj pentru aceste clădiri importante de patrimoniu, pe care este necesar să le introducem în circuitul turistic, clădiri precum cula din comuna Brabova, care reprezintă o pagină însemnată din istoria regiunii noastre.

În zona Olteniei au existat numeroase cule, însă multe au fost incendiate în timpul atacurilor otomane și ale cetelor de haiduci. Cele care au rămas, puține la număr, trebuie să fie prețuite și conservate. Ele au fost construite ca fortificații militare, dar au jucat, cu timpul, și rolul de spațiu de locuit. De aceea, după ce Cula Izvoranu-Geblescu va fi restaurată, cu grija necesară pentru a se păstra elementele autentice, cu valoare istorică, aici vor fi prezentate și tradiții din acea perioadă, vor fi aduse piese de mobilier și obiecte de uz casnic, vor fi amenajate diorame, dar vor exista și elemente foarte moderne de prezentare, urmând să fie digitalizate toate informațiile privind istoria acestei clădiri. Am convingerea că va fi un obiectiv vizitat, având în vedere faptul că distanța între Craiova și Brabova nu este mare și, practic, în 35 de minute se poate ajunge acolo.

Este o perioadă intensă în ceea ce privește Programul Operațional Regional și, până în prezent, în județul Dolj au fost semnate 50 de contracte de finanțare, în valoare totală de 51 de milioane de euro, suma cea mai mare fiind obținută de către Consiliul Județean Dolj.“

Prezent la conferința de presă organizată cu prilejul semnării contractului de finanțare, primarul comunei Brabova, Vergil Pleșea, a evidențiat parteneriatul reușit pe care se bazează implementarea proiectului privind restaurarea Culei Izvoranu-Geblescu.

„Este un moment deosebit, atât pentru mine, cât și pentru comunitatea pe care o reprezint. Avem, pentru acest proiect, o colaborare bună cu partenerii noștri, Consiliul Județean Dolj și Muzeul Olteniei Craiova, și ne-am implicat să asigurăm tot ceea ce a fost necesar, la nivel de localitate – avize, autorizații, documentație cadastrală. Am făcut tot posibilul pentru a avea aceste documente în timp util, astfel încât să poată fi înaintate către forurile competente.

Este o relație de conlucrare pe care o vom continua cu direcția de specialitate din cadrul CJ Dolj, în tot ce va urma, de la licitație la desfășurarea contractului de execuție a lucrărilor, pentru că vorbim despre un obiectiv important pentru noi, pentru locuitorii din Brabova“, a declarat Vergil Pleșea, primarul comunei Brabova.

La evenimentul semnării contractului de finanțare, alături de președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, au mai participat vicepreședinții Oana Bică și Cosmin Vasile, precum și administratorul public al județului, Cosmin Durle.

Proiectul „Restaurarea, consolidarea și promovarea monumentului istoric Cula Izvoranu-Geblescu“ are o valoare totală de 520.288,39 euro, din care 462.284,64 euro reprezintă asistența financiară nerambursabilă.

Cula Izvoranu-Geblescu se află în proprietatea comunei Brabova și a fost preluată în administrarea Muzeului Olteniei Craiova, pentru a fi pusă în valoare. Principalele lucrări incluse în proiect vizează consolidarea clădirii, într-o variantă care să păstreze autenticitatea construcției, restaurarea elementelor din lemn, metal și zidărie, reconstituirea cât mai fidelă a celor care nu mai pot fi restaurate, precum și executarea finisajelor interioare și exterioare, păstrându-se într-o măsură cât mai mare materialele originale. De asemenea, vor fi instalate sisteme de detecție a incendiilor și antiefracție.

Pentru dotarea culei, vor fi procurate obiecte tradiționale, dar și echipamente moderne, interactive (ghid audio, ecrane, panouri informative), asigurându-se astfel o formulă de prezentare cât mai atractivă.

 

BIROUL DE PRESĂ