CJ Dolj: Ion Prioteasa a semnat contractul de asistenţă tehnică pentru Masterplanul de Deşeuri

prio masterplan CJ Dolj: Ion Prioteasa a semnat contractul de asistenţă tehnică pentru Masterplanul de Deşeuri poze

Președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, a semnat, luni, contractul de asistenţă tehnică pentru proiectul „Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Dolj“ cu asocierea de firme constituită din SC Fichtner Environment SRL București, SC Interdevelopment SRL București și SC EPMC Consulting SRL Cluj-Napoca.
„Semnăm astăzi contractul pentru achiziţia de servicii de asistenţă tehnică şi supervizare a lucrărilor în implementarea masterplanului pentru deşeuri, un proiect în valoare de peste 50 de milioane de euro, pentru care Consiliul Judeţean Dolj şi specialiştii din aparatul propriu au muncit foarte mult. Sunt șapte ani de eforturi depuse pentru a pune la punct toate aspectele necesare inițierii și derulării acestei investiții, timp în care noi nu am încetat niciun moment să credem în reușita ei.
Asocierea de firme care a câştigat licitaţia la care s-au prezentat alţi cinci ofertanţi va acorda sprijinul necesar pentru organizarea şi derularea procedurilor de achiziţie publică prevăzute prin proiect şi va supraveghea construirea staţiilor de transfer, sortare şi compostare a deşeurilor.
De asemenea, prin contractul pe care l-am semnat astăzi, câştigătorul licitaţiei se angajează să elaboreze şi să realizeze o campanie de informare şi conştientizare a cetăţenilor în legătură cu acest masterplan pentru deşeuri. Asigurarea asistenţei tehnice constituie o etapă în implementarea proiectului nostru, necesară pentru ca acesta să fie pus în operă.
Suma alocată masterplanului pentru deşeuri a fost majorată de la 49 la 54 de milioane de euro, iar diferenţa se va regăsi în achiziţia unor sisteme performante pentru monitorizarea şi controlul autospecialelor care transportă deşeurile. Mai precis, acestea vor permite transmiterea unor date precum denumirea operatorului, zona de provenienţă, inclusiv informaţii privind gradul de încărcare a maşinii.
Îmi doresc foarte mult ca masterplanul pentru deşeuri să fie pus în operă în condițiile și cu respectarea obligațiilor prevăzute prin proiect, pentru că vorbim de fonduri europene şi este foarte important să ducem la bun sfârşit angajamentele pe care ni le-am asumat.
Putem spune cu fermitate că, în următorii doi ani, soluţionăm o problemă de mediu cu care ne confruntam de multă vreme şi din cauza căreia am intrat în atenţia Uniunii Europene, care a pus reflectoarele pe acest judeţ, avertizându-ne că suntem pasibili de sancţiuni financiare usturătoare.
Rezolvăm, în egală măsură, şi o problemă socială, pentru că nu vom mai avea acele gropi de gunoi neconforme, unele formate prin depozitarea necontrolată a deşeurilor la ieşirea din localităţi, adevărate focare de infecţie, care pun în pericol sănătatea doljenilor.
Prin acest proiect, se vor achiziționa de la pubele necesare pentru dotarea gospodăriilor din județ și containere pentru colectarea separată a materialelor reciclabile la compactoare și autospeciale pentru transportarea deșeurilor, vor fi construite stații de sortare, transfer și compostare, urmând să fie închise și ultimele depozite neconforme.
Dacă luăm în calcul și masterplanul pentru apă, în valoare de 185 de milioane de euro, putem spune că CJ Dolj va rezolva în mare parte, într-un orizont previzibil de timp, problemele județului în ceea ce privește deșeurile, alimentarea cu apă, sistemul de canalizare și epurare a apelor uzate“, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.
Contractul în valoare de 9.020.317,87 lei, fără TVA, privind serviciile de asistenţă tehnică pentru managementul proiectului, supervizarea lucrărilor de construcţii şi realizarea campaniei de conştientizare în cadrul proiectului „Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Dolj“ a fost atribuit, în urma licitației, asocierii de firme constituite din SC Fichtner Environment SRL București (lider), SC Interdevelopment SRL București (asociat) și SC EPMC Consulting SRL Cluj-Napoca (asociat).
Documentul prevedere acordarea de suport în managementul proiectului pentru Unitatea de Implementare din cadrul Consiliului Județean Dolj, supervizarea lucrărilor de construire, sprijin în procesul de achiziţie, inclusiv în pregătirea documentațiilor de atribuire pentru delegarea serviciilor de operare, asistență tehnică pentru elaborarea strategiei de informare și conștientizare a publicului referitoare la gestiunea deșeurilor, precum și realizarea campaniei de conștientizare, verificarea proiectelor, asistență tehnică pentru obținerea actelor de reglementare ale autorităților competente pentru protecția mediului, revizuirea masterplanului și întocmirea listei de investiții prioritare.