CJ Dolj: Inaugurare la Centrul “Noricel”, reabilitat şi extins de Consiliul Judeţean

prio noricel CJ Dolj: Inaugurare la Centrul Noricel, reabilitat şi extins de Consiliul Judeţean poze

Președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a participat, joi, la inaugurarea Complexului de Servicii Comunitare „Noricel“, obiectiv destinat copiilor cu dizabilități, care a fost reamenajat și extins printr-un proiect finanțat cu peste un milion de lei din bugetul propriu al județului.

Cu această ocazie, Ion Prioteasa, președintele CJ, a subliniat faptul că, în ultimii ani, administrația județeană a făcut o prioritate din modernizarea centrelor și așezămintelor gestionate de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Dolj, astfel încât acestea să fie aduse la standarde europene.

prio noricel 1 CJ Dolj: Inaugurare la Centrul Noricel, reabilitat şi extins de Consiliul Judeţean poze

„La sfârșit de an, moment de bilanț, când tragem linie, putem observa câte lucruri s-au realizat, în special în acest domeniu, al asistenței sociale. Mă gândeam că, în urmă cu câțiva ani, la posturile internaționale de televiziune erau difuzate reportaje întregi despre condițiile mizere în care trăiau, în România, copiii aflați în plasament.

S-a luat atunci decizia ca aceste centre să fie preluate de consiliile judeţene și aceea a fost prima etapă în care CJ Dolj s-a implicat cu toată forța în modernizarea lor, renunțând chiar la alte investiții.

Spuneam la acea dată că ne vom îndrepta toată atenția către acești copii, care sunt o avuție a României și care, din anumite motive, au ajuns într-o situație precară, fiind hotărâți să le acordăm tot sprijinul și toată căldura noastră, după care să facem același lucru și pentru bătrâni.

Ani la rândul am investit în aceste centre, iar rezultatul a fost că însăși baroneasa Emma Nicholson, la ultima sa vizită, a spus că este o schimbare extraordinară, pe care nu credea că o va găsi în România după câțiva ani.

Am reușit astfel să creăm aceste centre de recuperare, atât pentru copiii instituționalizați, cât și pentru cei din exterior, un bun exemplu fiind Complexul «Noricel», care se adresează și micuților din afara sistemului, care au o anumită dizabilitate, o problemă specială, ei putând fi tratați aici.

Același lucru l-am făcut și pentru persoanele vârstnice, cu ajutorul fondurilor europene. Doar la obiectivul nostru din cartierul Craiovița, investiția se ridică la peste 3 milioane de lei. Vom avea ocazia să vedem îndeaproape, anul viitor, ce a însemnat acest proiect, o realizare absolut deosebită. Ne dorim să înființăm cât mai multe centre pentru bătrâni în cursul exercițiului financiar 2014 – 2020 și, de asemenea, vom încuraja primarii să se asocieze, astfel încât trei – patru localități să realizeze în comun un cămin.

În privința sistemului de asistență pentru copii, ne-a schimbat întrucâtva planurile criza cu care ne-am confruntat în ultimii ani. Dacă înainte primeam în centrele noastre cam doi copii lunar, copii care fuseseră abandonați, în acești ultimi ani numărul cazurilor a ajuns să depășească 10 – 12 pe lună. Acesta a fost motivul pentru care a trebuit să extindem unele dintre stabilimente, cum este Complexul «Noricel», cum este și cel de la Școala Specială «Sf. Vasile».

Ne gândim acum ca, la Calafat, să creăm un așezământ similar, dar și să înființăm un centru de tip «respiro», unde, în timpul verii, în vacanță, să îi putem duce pe copii, pentru a simți și ei că sunt în tabără.

Le mulțumesc pe această cale consilierilor județeni, le vom mulțumi și în plenul CJ, pentru că nimeni nu s-a opus vreodată, când a fost nevoie să dirijăm sume de bani către aceste categorii de persoane speciale.

Aprecierile mele se îndreaptă și către oamenii deosebiți care lucrează în aceste unități ale DGASPC, în condiții deloc ușoare. Mă refer la faptul că, de ani buni, n-au mai fost posibile angajările, iar o parte importantă din personal a luat, de-a lungul timpului, drumul străinătății, astfel că, acolo unde munceau cinci – șapte persoane, au rămas acum doar două, care trebuie să facă față unui volum de activitate crescut. Sperăm însă că, în viitor, vom reuși să aducem forță de muncă suplimentară către acest sector, mai ales că sunt și atâția oameni care au nevoie de un serviciu.

Ne aflăm în apropierea sărbătorilor de iarnă, a Crăciunului. Acest obiectiv, Complexul «Noricel», este și un sprijin din partea noastră, a consiliului județean, pentru copiii aflați în situații speciale. Vreau să-i invit pe toți cei care au posibilitatea ca, în această perioadă, să fie alături de acești micuți minunați“, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.

Directorul DGASPC Dolj, Maria Manolache, a precizat că structura inaugurată joi are două componente: un centru de plasament, dar și unul de recuperare și reabilitare pentru copiii cu dizabilități neinstituționalizați.

„Această investiție importantă s-a realizat cu aportul deosebit al consiliului județean și al conducerii CJ Dolj, fiind vorba de o sumă considerabilă, de 1,1 milioane de lei, care a fost alocată în acest scop.

 

Este un complex de servicii comunitare care se adresează copiilor cu handicap și care are două componente: centrul de plasament, cu o capacitate de 36 de locuri, și centrul de recuperare, destinat copiilor din comunitate, cu o capacitate de 100 de beneficiari. Prin intermediul Complexului «Noricel», ei vor putea beneficia de serviciile noastre, pe care le-am dezvoltat în ultima perioadă, servicii medicale, de kinetoterapie, fizioterapie, logopedie, hidroterapie, alături de cele de consiliere a părinților“, a afirmat Maria Manolache, directorul DGASPC Dolj.

La rândul său, secretarul județului Dolj, Gheorghe Barbărasă, a apreciat că rezultatele modernizării sistemului local de asistență socială și protecție a copilului sunt notabile, acesta fiind adus la nivelul exigenţelor occidentale.

„Vin acum colaboratori ai noștri mai vechi, din Danemarca ori din Norvegia, și admit că nivelul acestor instituții de la noi este similar cu al celor din țări europene dezvoltate.

Centrul pe care îl inaugurăm astăzi este al treilea din Craiova pentru copiii cu nevoi speciale și, mai ales, pentru cei din sistem deschis, care provin din familii. O spun şi cu regret: cerința este mare, aproape că nu facem față solicitărilor venite de la părinții care au copii cu nevoi speciale.

Este necesară însă și o schimbare de mentalitate, pentru că sunt mulți micuţi cu probleme medicale care, din cauza unei anumite jene, a unei atitudini total greșite a părinților, nu sunt aduși la noi, astfel încât să fie luați în evidența noastră, a instituțiilor de specialitate, și să poată beneficia de servicii care sunt complet gratuite. Noi le stăm la dispoziție cu aceste centre, în care se oferă cele mai bune condiții“, a spus secretarul județului Dolj, Gheorghe Barbărasă.

Vicepreședintele CJ Dolj Cristinel Iovan a afirmat că domeniul asistenței sociale și protecției copilului va rămâne în atenția administrației județene și în perioada următoare.

„Din partea CJ Dolj, ca for tutelar, coordonator al unor instituții de specialitate, acest sistem al asistenței sociale și protecției drepturilor copilului și persoanelor cu handicap s-a bucurat de o atenție deosebită în timpul anilor trecuți, preocupare care, cu siguranță, se va menține și în viitor.

Am făcut acest lucru prin alocarea unei părți importante din bugetul județului Dolj pentru acest domeniu. Dintr-un total de 200 de milioane de lei, peste 70 – 80 de milioane de lei, în care se includ cheltuielile de personal și plata indemnizațiilor însoțitorilor persoanelor cu handicap, se duc către acest sistem.

În Craiova, aproape toate clădirile care au fost în administrarea DGASPC Dolj au fost reabilitate și renovate. Ne bucură că, în paralel cu această modernizare a infrastructurii, asistăm și la o dezvoltare a personalului care activează în acest sistem. Dacă nu ar fi oameni dedicați unei profesii atât de dificile și de complexe, performanța nu ar fi deosebită.

La orice eventuală monitorizare, acest județ poate fi prezentat drept un exemplu de bună practică în domeniul asistenței sociale și protecției drepturilor copilului. Și în anii următori intenționăm să investim în acest sistem, să asigurăm cofinanțările necesare și chiar să finanțăm din bugetul propriu al județului construirea sau modernizarea unor alte obiective“, a declarat vicepreședintele CJ Dolj Cristinel Iovan.

Administratorul public al județului Dolj, Florin Stancu, a punctat, cu ocazia inaugurării, că strategia pentru perioada de alocări financiare 2014 – 2020 vizează extinderea sistemului județean de asistență socială.

„Suntem la finalul reformei în domeniul asistenței sociale la nivelul județului Dolj, atunci când vorbim despre lucrurile care deja există. Ne aflăm, totodată, într-un punct în care trebuie să ne gândim la dezvoltarea sistemului în continuare, pentru că este nevoie de adaptarea continuă a modului de organizare și funcționare a instituției, astfel încât să răspundă necesităților sociale din județ.

Doream să vă împărtășesc două dintre secretele care au făcut posibilă o reformă atât de rapidă și, spunem noi, eficientă. Primul constă în faptul că președintele CJ Dolj, domnul Ion Prioteasa, și consiliul județean, în plenul său, au tratat asistența socială ca pe o prioritate, iar acest lucru s-a văzut an de an în modul în care a fost finanțată această instituție. Al doilea rezidă în devotamentul cu care au lucrat toți cei care formează echipa DGASPC Dolj, o echipă tânără, energică și ambițioasă, care și-a dorit ca toate aceste lucruri să fie realizate, și din dragoste pentru semeni.

Ne dorim, în perioada de alocări 2014 – 2020, să fie create cât mai multe astfel de așezăminte în Dolj, un județ foarte mare, cu 111 unități administrativ-teritoriale. Există o strategie prin care absolut toți doljenii vor putea avea acces la astfel de servicii, într-un timp relativ scurt“, a precizat administratorul public al județului Dolj, Florin Stancu.

La rândul său, consilierul județean Alina Tănăsescu a declarat: „Aș dori să felicit atât conducerea DGASPC, cât și pe cea a Centrului «Noricel», pentru modul în care au gestionat banii pe care CJ Dolj i-a alocat în vederea reabilitării acestui centru.

Știm cu toții că există foarte mulți copii cu nevoi speciale, care au nevoie de multă atenție, iar CJ Dolj a demonstrat că se implică pentru a le crea posibilitatea unei integrări sociale cât mai adecvate, prin servicii medicale cum sunt și cele oferite de acest complex.“