CJ Dolj: Conducerea MAI la întâlnire cu autorităţile din 9 judeţe la Craiova

dusa stroe prioteasa CJ Dolj: Conducerea MAI la întâlnire cu autorităţile din 9 judeţe la Craiova poze

Ministrul Administrației și Internelor, Mircea Dușa, împreună cu ministrul delegat pentru Administrație, Radu Stroe, s-au întâlnit, luni, cu reprezentanții autorităților din județele Dolj, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Olt, Argeș și Teleorman, pentru a discuta despre problemele pe care le întâmpină comunitățile și administrațiile locale din aceste zone.
În cadrul conferinței de presă care a urmat întâlnirii cu autoritățile locale din cele nouă județe, președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, a afirmat că pe agenda discuțiilor cu cei doi miniștri s-au mai aflat problemele legate de efectele secetei prelungite din sudul României, precum și lipsa de finanțare a unor obiective investiționale.

dusa stroe CJ Dolj: Conducerea MAI la întâlnire cu autorităţile din 9 judeţe la Craiova poze
„Ne-a făcut plăcere să-i avem astăzi, alături de noi, pe domnii miniștrii Mircea Dușa și Radu Stroe, oaspeți dragi nouă, pe domnii secretari de stat, între care se află și craioveanul nostru Mihai Fifor, președinți, vicepreședinți de consilii județene și prefecți din nouă județe. Întâlnirea noastră a avut drept scop o fotografie a administrației publice locale, pentru că de circa două luni de zile avem primari noi, președinți de consilii județene noi, prefecți noi și, așa cum știți, și la nivel central avem un Guvern nou, iar de câteva zile miniștrii noi la Ministerul Administrației și Internelor.
Ministrul Administrației și Internelor, Mircea Dușa, și ministrul delegat pentru Administrație, Radu Stroe, au vrut să se vadă cu oamenii din zonă, și să cunoască câteva probleme speciale. Noi am ridicat problema secetei prelungite din această parte a țării, între principalele grânare ale României, a problemelor mai speciale cu care se confruntă oamenii de la țară în această perioadă de timp.
Am ridicat și problema lipsei de finanțare pe Ordonanța 7/2006 (privind instituirea Programului de dezvoltare a infrastructurii din mediul rural), pe hotărârea de Guvern 577/1997 (Programul privind reabilitarea, modernizarea şi/sau asfaltarea drumurilor de interes judeţean şi de interes local, alimentarea cu apă, canalizarea şi epurarea apelor uzate la sate) și, în mod special, cu ceea ce ar însemna investițiile în perioada următoare”, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.
La rândul său, ministrul Administrației și Internelor, Mircea Dușa, a afirmat că, împreună cu ministrul delegat pentru Administrație, Radu Stroe, își dorește să se întâlnească și să discute cu președinți ai consiliilor județene, primari de municipii reședință de județ și prefecți „despre probleme administrative, economice și gospodărești din fiecare zonă a țării”.
„Astăzi, ne-am întâlnit cu colegii din Sud din nouă județe și am purtat o discuție cu ceea ce Guvernul ar trebui să aibă în vedere în perioada următoare în ceea ce privește administrația, având în vedere că urmează și rectificarea bugetară.
Ieri (duminică), s-au încheiat și negocierile cu FMI și Comisia Europeană. În cadrul discuțiilor au fost agreate câteva propuneri făcute de Guvernul României legate de exercițiul bugetar. Săptămâna viitoare, după semnarea memorandumului cu FMI și CE vom adopta și rectificarea bugetară iar în aceste condiții doream să purtăm o discuție și cu reprezentanții administrației locale, pentru a avea în vedere necesitățile din aceste județe care să fie reflectate și în ordonanța de urgență privind rectificarea bugetară.
Această rectificare va fi gândită într-o nouă filozofie privind redistribuirea banilor în primul rând pentru asigurarea funcționării statului până la sfârșitul anului, dar și redistribuirea cheltuielilor de capital, astfel încât obiectivele începute să fie finalizate.
Am avut o discuție și despre măsurile pe care Ministerul Administrației și Internelor le va propune Guvernului privind seceta prelungită. În mai multe localități avem deja probleme de alimentare cu apă a comunităților respective, ale instituțiilor publice și măsurile care trebuie luate în agricultură și zootehnie pentru ca această perioadă de secetă prelungită să fie depășită și să asigurăm comunităților din aceste zone condiții de trai decente.
Am discutat și despre alte probleme, despre infrastructură, despre felul în care administrația locală trebuie să se implice în rezolvarea problemelor comunității având în vedere că recent au avut loc alegeri locale în urma cărora au rezultat primari noi care, încet-încet, trebuie să preia din mers problemele localității.
Eu am mai avut și o scurtă întrevedere cu inspectorii șefi de la Poliție și Jandarmerie pe probleme care vizează siguranța națională, pe probleme care vizează ordinea și liniștea publică și pe probleme legate strict de specificul acestor structuri importante ale ministerului, având în vedere că anul acesta au fost multe campanii electorale și vor mai fi pentru că urmează alegerile parlamentare.
Structurile noastre pe componenta militară a ministerului trebuie să ia toate măsurile pentru ca legea să fie respectată. Am transmis un mesaj de a acționa doar în spiritul legii. Acest minister va lucra strict instituțional și strict pe lege, lucru pe care l-am solicitat și prefecturilor, ca instituție care reprezintă Guvernul în teritoriu, și celor din administrația locală”, a declarat ministrul Administrației și Internelor, Mircea Dușa.
La întâlnirea cu reprezentanții autorităților locale din cele nouă județe, organizată în sala de ședințe a Consiliului Județean Dolj, au mai participat secretarul de stat pentru Comunităţile Locale, Mihai Fifor, și secretarul de stat pentru Relaţia cu Instituţiile Prefectului, Constantin Cătălin Chiper.

BIROUL DE PRESĂ