CJ Dolj: CDR SV Oltenia pentru menţinerea finanţării infrastructurii de drumuri

prioteasa si bogheanu CJ Dolj: CDR SV Oltenia pentru menţinerea finanţării infrastructurii de drumuri poze

Consiliul pentru Dezvoltare Regională al Agenției de Dezvoltare Regională Sud – Vest Oltenia a adoptat, joi după-amiază, o hotărâre prin care județele Dolj, Olt, Mehedinți, Gorj și Vâlcea susțin menținerea infrastructurii de drumuri între principalele sectoare care trebuie să primească finanțare în perspectiva exercițiului bugetar 2014-2020 al Uniunii Europene.
Președintele Consiliului Județean Dolj și totodată al Consiliului pentru Dezvoltare Regională (CDR), Ion Prioteasa, a afirmat, joi după-amiază, în cadrul întrunirii CDR, care a avut loc în localitatea Călimănești (Vâlcea), că ar fi o gravă eroare ca alocările din fonduri europene pentru finanțarea investițiilor în reabilitarea și modernizarea infrastructurii de drumuri să fie diminuate. „Există un curent care vorbește despre alocarea de sume mai mici pentru drumuri. Eu cred că ar fi o gravă greșeală, pentru că dacă ne uităm la prioritățile comunităților locale și la ceea ce își doresc oamenii primele două lucruri pe care le vor sunt drumurile și apa.
Din cele mai multe puncte de vedere, Programul Operațional Regional (POR) este cel mai performant, cel mai aproape de cetățean, cel mai bine pus în valoare și chiar putem spune că dacă am realizat ceva în acești ani care au trecut au fost din acești bani care au venit pe POR, respectiv peste 600 milioane de euro.
Cred că sunt în asentimentul tuturor când spun că POR a fost un succes, fiind unul dintre cele mai accesate programe cu fonduri europene. De ce? Tocmai pentru că prin acest program s-au prevăzut fonduri pentru reabilitarea, modernizarea și îmbunătățirea infrastructurii de drumuri. Sunt total de acord cu adoptarea unei hotărâri de către CDR prin care noi, cei care reprezentăm județele Olteniei, să spunem clar care este punctul de vedere al Olteniei, respectiv menținerea infrastructurii de drumuri între sectoarele principale finanțate prin fonduri europene”, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj și al CDR, Ion Prioteasa.

cdr oltenia CJ Dolj: CDR SV Oltenia pentru menţinerea finanţării infrastructurii de drumuri poze
Totodată, președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, a propus ca, în perspectiva exercițiului bugetar al Uniunii Europene, aferent perioadei 2014-2020, județele Olteniei să-și stabilească câteva obiective comune pentru a fi finanțate.

CDR Oltenia sedinta CJ Dolj: CDR SV Oltenia pentru menţinerea finanţării infrastructurii de drumuri poze
„De-a lungul timpului, cele cinci județe ale Olteniei și-au dat mâna și cred cu tărie că aici a fost cea mai bună conlucrare dintre toate cele opt regiuni de dezvoltare. Nu există nici un județ din cele cinci care să nu fi avut acces la fonduri și care să fi fost tras pe dreapta. Dimpotrivă. Toți cei care am fost prezenți în cadrul CDR am participat la luarea deciziilor și la fel vom proceda în continuare.
Este nevoie de o dezvoltare proporțională și de o echilibrare pe care trebuie s-o facem pentru fiecare județ în parte, pentru fiecare localitate în parte, astfel încât fondurile să nu se ducă spre o zonă anume, ci să poată obține fiecare dintre județe o finanțare care, în ultimă instanță, să reflecte ceva: fie ponderea județului, a populației, fie a suprafeței, fie a vitezei cu care se realizează proiectele. Chiar dacă s-ar face regionalizarea, pe care noi ne-am dori-o pe structura actuală a regiunilor de dezvoltare, noi am fi într-o situație fericită.
Dincolo de această întrecere între județe, va trebui să ne propunem să avem și câteva elemente comune. Trebuie identificate obiectivele comune pentru care ar trebui să ne dăm mâna cu toții și să mergem cu bani spre dezvoltarea unui anumit obiectiv.
De exemplu, mă gândesc la Aeroportul din Craiova sau la o autostradă a sudului. Nu se poate ca pe o hartă a României, care vizează strategia de dezvoltare a țării până în 2024, să nu existe prinsă pentru Oltenia o autostradă iar niciunul dintre municipiile reședință de județ din Oltenia să nu fie conectat la o autostradă. Mai mult, în perioada următoare anticipăm o dublare, poate o triplare a traficului odată cu inaugurarea podului de la Calafat, dar și cu demararea producției de autoturisme la fabrica Ford. Circulația în această zonă va deveni un chin.
(…) Așa cum se știe, Consiliul de Dezvoltare Regională este condus prin rotație timp de un an de zile de către un președinte și un vicepreședinte din județe diferite. Suntem mândri și onorați că facem parte din acest CDR care din foarte multele organisme din care facem noi parte de-a lungul mandatului nostru administrativ, acesta este cel mai important pentru că ne raportăm la bani europeni ce trebuie atrași și ne mai raportăm la realizările pe care le lăsăm în urma noastră”, a conchis președintele Consiliului Județean Dolj și președinte al CDR, Ion Prioteasa.
La rândul său, directorul ADR Oltenia, Marilena Bogheanu, a prezentat o scurtă informare a stadiului de implementare al Programului Operațional Regional 2007 – 2013 în Regiunea Sud-Vest Oltenia, precum și strategia de dezvoltare a județelor din regiunea Oltenia în perioada 2014-2020.
Consiliul de Dezvoltare Regională al Agenției de Dezvoltare Regională Sud – Vest Oltenia s-a întrunit, joi după-amiază, în localitatea Călimănești (Vâlcea), într-o ședință ordinară, pe ordinea de zi regăsindu-se și validarea mandatului de președinte al CDR al lui Ion Prioteasa, președinte al Consiliului Județean Dolj.
La întâlnire au mai participat președintele CJ Olt și vicepreședinte al CDR, Paul Stănescu, președintele CJ Vâlcea, Ion Cîlea, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, Marilena Bogheanu, primari și viceprimari de comune și orașe din județele Olteniei.

BIROUL DE PRESĂ