CJ Dolj: ADI “Oltenia” a adoptat lista de investiţii prioritare pentru 2014-2020

003 phixr CJ Dolj: ADI Oltenia a adoptat lista de investiţii prioritare pentru 2014 2020 poze

Președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a condus, vineri, în calitate de președinte al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Oltenia“, adunarea generală a asociaților implicaţi în cadrul căreia a fost aprobată lista de investiții prioritare privind alimentarea cu apă și evacuarea apelor uzate pentru localitățile care vor beneficia de finanțare prin Programul Operațional Sectorial de Mediu în perioada de programare 2014 – 2020.
„Ne-am reunit, alături de conducerea Companiei de Apă «Oltenia» şi cea a Unităţii de Implementare a Proiectului, de primari și reprezentanţi ai primăriilor din 22 de localităţi ale judeţului, pentru a analiza şi a supune votului aceste priorităţi investiţionale, care reprezintă o continuare a masterplanului de alimentare cu apă şi canalizare pe care îl implementăm în prezent în Dolj.
Când vorbim despre lucrurile bune care se petrec în județul nostru, ne referim de fiecare dată şi la acest extraordinar masterplan de apă. În prima etapă, proiectul a beneficiat de o finanțare de 185 de milioane de euro, iar acum, prin această extindere, va avea încă 294 de milioane de euro, inclusiv TVA. În concluzie, vorbim despre aproape o jumătate de miliard de euro care intră în județul Dolj numai pentru infrastructura de alimentare cu apă, canalizare și epurare a apelor uzate.
Referindu-ne la municipiul Craiova, în dreptul căruia contabilizăm și cea mai mare valoare a investițiilor, în prima fază, din cele 185 de milioane de euro ale masterplanului, a avut alocate 23,4 milioane de euro pentru rețelele de apă și 23,6 milioane de euro pentru canalizare. Acum este prins cu o sumă consistentă și pentru etapa a doua: peste 138 de milioane de euro pentru apă și alte peste 6 milioane de euro pentru canalizare. Banii cei mai mulți vor fi direcționați pentru realizarea celei de-a doua aducțiuni de apă de la Izvarna și pentru reabilitarea conductei existente, investiție care va costa peste 130 de milioane de euro și care este absolut necesară.
Noi ne-am dorit ca această extindere a masterplanului să rezolve multe probleme din nordul județului, unde, după exploatarea zăcămintelor de gaze și petrol, a fost afectată pânza freatică și au mai rămas puţine surse de apă pentru băut. Astfel, noua aducțiune de la Izvarna va furniza apă doar pentru Craiova și zona limitrofă, pe când cea existentă va fi folosită pentru alimentarea nordului județului, ca să-i scoatem pe acești oameni din situația disperată în care se află.
În ultimă instanță, conform memorandumului semnat cu Uniunea Europeană, ar trebui ca în anul 2018 toate localitățile din România să beneficieze de reţele de alimentare cu apă, de canalizare și de sisteme de tratare a apelor uzate. Rămâne de văzut dacă se va petrece acest lucru, dar noi credem că în județul Dolj se va întâmpla.
Am această convingere deoarece, în acest moment, avem alimentare cu apă în 96 de localități din cele 111 ale județului. Ca termen de comparație, să ne amintim că, în urmă cu nouă ani, când am început acest drum în administrație și ne-am luat angajamentul de a transforma județul Dolj, numărul lor era de numai șase“, a precizat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.
La adunarea generală organizată în sala de ședințe a Consiliului Județean Dolj au luat parte, alături de președintele CJ, Ion Prioteasa, directorul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Oltenia”, Aurel Dincă, directorul general al SC Compania de Apă „Oltenia“ SA, Constantin Mitriță, șeful Unității de Implementare a Proiectului, Ștefan Niculescu, directorul Direcției de Afaceri Europene din cadrul CJ Dolj, Ileana Măjină, secretarul Municipiului Craiova, Nicoleta Miulescu, precum și primari și reprezentați ai primăriilor din alte 21 de localități din județ.
Valoarea cumulată a investițiilor prioritare pentru județul Dolj privind alimentarea cu apă și evacuarea apelor uzate care se regăsesc pe lista aprobată vineri de adunarea generală a asociaților implicaţi a ADI „Oltenia“ se ridică la 294.550.468 de euro, inclusiv TVA.
Prima fază a proiectului „Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în Judeţul Dolj“, finanțată în cadrul Programului Operaţional Sectorial de Mediu 2007-2013, are o valoare totală de 185.845.248 de euro, inclusiv TVA, și se adresează unui număr de 389.697 de locuitori.