CJ Dolj a găzduit festivitatea de premiere a USR filiala Craiova

prioteasa scriitori CJ Dolj a găzduit festivitatea de premiere a USR filiala Craiova poze
Președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, a participat, joi, la Festivitatea de premiere a scriitorilor doljeni, manifestare organizată de Uniunea Scriitorilor, filiala Craiova, evenimentul fiind găzduit în sala de ședințe a Palatului Administrativ.
Cu acest prilej, președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, le-a vorbit invitaților despre implicarea pe care administrația județeană a avut-o în ultimii ani în domeniul cultural prin reabilitarea clădirilor în care funcționează cele mai importante muzee din Craiova, imobile de patrimoniu național.
Totodată, Ion Prioteasa a reiterat interesul pe care Consiliul Județean Dolj îl acordă construirii unui muzeu dedicat sculptorului Constantin Brâncuși.
„Suntem onorați să fim alături de dumneavoastră, într-o zi însemnată. Sunteți oameni foarte importanți, ale căror merite societatea trebuie să vi le recunoască. Mă uit în sală și îmi face plăcere să văd foarte multe persoane care îmi sunt prietene și pe care le respect. Manifestarea dumneavoastră este notabilă, pentru organizarea căreia mă bucur că și noi, Consiliul Județean Dolj, am putut contribui.
Consiliul Județean Dolj a făcut pentru cultură lucruri, mi-aș putea permite să spun, mai deosebite, pe care alții, care ne vizitează, le remarcă și ne invidiază. În acești ultimi ani ne-a apărut un muzeu nou, au fost reabilitări ale unor clădiri de tradiție, emblemă pentru viața culturală din Craiova: Casa Băniei, cea mai veche clădire civilă din municipiul nostru, Secția de Istorie – Arheologie a Muzeului Olteniei sau Muzeul de Artă, ale cărui lucrări se apropie de finalizare.
În continuare, ne pregătim să realizăm un muzeu al lui Constantin Brâncuși, pe care foarte multă lume dorește să-l vadă pus în valoare. Noi am făcut în acest sens foarte mulți pași înainte. Un arhitect de renume a reușit să proiecteze un edificiu în curtea Muzeului de Artă – un cub de sticlă, foarte asemănător cu ceea ce se vede la Muzeul Luvru, în care va fi amenajat acest muzeu omagial. Faptul că avem șase lucrări ale lui Constantin Brâncuși, precum și alte bunuri care i-au aparținut marelui sculptor va face ca Muzeul Brâncuși să fie unul dintre punctele de interes și de atracție turistică din Craiova.
Și eu visez la momentul în care municipiul nostru să devină o «Craiova culturală», să fie vizitată pentru multele lucruri deosebite care se găsesc aici. Visez ca acest cartier care se află în zona Casei de Cultură a Studenților, unde casele boierești au rămas în picioare, să fie reabilitat și să poată face parte dintr-un viitor tur turistic al orașului.
(…) Ne dorim ca și pe viitor să vă putem sta aproape dumneavoastră, celor care dați viață în timp Cetății noastre”, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.
La rândul său, președintele Uniunii Scriitorilor, filiala Craiova, Gabriel Coșoveanu, a declarat: „Această festivitate reprezintă un moment important pentru viața culturală a unui oraș, a unei zone și, în fond, a țării pentru că agregarea culturală a acesteia ține și de filiala noastră. Reuniunea de astăzi este posibilă grație sprijinului, inclusiv afectiv și emoțional, al domnului președinte Ion Prioteasa. Este un om care este preocupat de rostul culturii în această lume interesată mai mult de profit și într-o lume în care pragmatismul face totul. În această lume contează însă și perioada lungă a istoriei, contează ceea ce lăsăm în urmă, fapte care ne vor pune, poate, pe un piedestal oarecare”.

Premiile decernate de Uniunea Scriitorilor, filiala Craiova, au fost acordate către:
Ovidiu Ghidirmic – Premiul „Omnia Opera”
Nicolae Pîrvulescu – Premiul „Omnia Opera”
Gabriela Ghiorghișor – Premiul „Cartea anului”
Cătălin Ghiță – Premiul „Cartea anului”
Ioana Dinulescu – Premiul Special pentru poezie
Elena Buznă – Premiul Special al președintelui Uniunii Scriitorilor, filiala Craiova
Gabriel Nedelea – Premiul Special pentru debut
Tudor Nedelcea – Premiul „Fănuș Băileșteanu”
Nicolae Firuleasa – Premiul „Ilie Purcaru”
Ileana Roman – Premiul „Marin Sorescu”
Ion Popa – Premiul „Nicolaesu Plopșor”
Titu Dinuț – Premiul „Alexandru Macedonski”
Ion Deaconescu – Premiul „Miron Radu Paraschivescu”
Constantin Pădureanu – Premiul „Petre Pandrea”
Mihalache Tudorică – Premiul „Nestor Vornicescu”
Adrian Frățilă – Premiul „Marin Sorescu”
Florin Copcea – Premiul „Traian Demetrescu”
BIROUL DE PRESĂ