Certificat de naştere pentru Nabucco

m prioteasa steag Certificat de naştere pentru Nabucco poze

Consiliul Judeţean a eliberat certificatul de urbanism pentru conducta care ar trebui să alimenteze Europa cu gaz caspic.  

Preşedintele CJ DOlj, Ion Prioteasa, spune că gazoductul ar urma să intre în România prin Dolj, în dreptul comunei Ostroveni, urmând să mai traverseze alte 18 localităţi ale judeţului, preţ de peste 100 de kilometri, pe traseul Gighera, Gângiova, Valea Stanciului, Drănic, Segarcea, Calopăr, Ţuglui, Podari, Bucovăţ, Vârvoru de Jos, Terpeziţa, Pleşoi, Seaca de Pădure, Gogoşu, Greceşti şi Botoşeşti Paia.

“A venit la certificat de urbanism şi i s-a dat acest certificat unei investiţii despre care s-a vorbit foarte mult şi anume gazoductul Nabucco, care va subtraversa Dunărea în dreptul localităţii Ostroveni (Dolj). Acest gazoduct va trece prin interiorul judeţului Dolj pe circa 108 kilometri şi de aici în alte patru judeţe, Mehedinţi, Caraş-Severin, Timiş şi Arad. Gazoductul va fi o alternativă la gazele ruseşti, mai ales după iarna trecută, în care comunităţile din Europa de Vest au fost greu încercate. Din tot ceea ce se întâmplă cu această investiţie, de circa un miliard de euro pe teritoriul României, ne aşteptăm ca o sumă importantă, respectiv 200 milioane euro, să rămână aici, în judeţul Dolj. La bugetul CJ a intrat în felul acesta şi o sumă de 270 de milioane de lei. În continuare, având în vedere investiţia, unu la sută din aceasta vine la CJ Dolj pentru taxele legale în momentul în care se va semna autorizaţia de construcţie. Ne-am pus la dispoziţia celor care au realizat acest proiect şi a căzut foarte bine pentru că noi de-a lungul timpului am realizat sistemul GIS, prin care ştim prin fotografii din satelit cum se prezintă fiecare localitate, astfel că am putut să evităm locuri prin care conducta nu ar fi trebuit să treacă şi în felul acesta suntem în faza în care am semnat certificatul de urbanism”, a declarat Ion Prioteasa.