CCTD Craiova: Teatru la Casa de Cultură „Traian Demetrescu” – “America şi acustica” de Vlad Zografi

 

Casa de Cultură „Traian Demetrescu” din Craiova vă invită vineri, 4 aprilie 2014, în Salonul Medieval al instituţiei, să urmăriţi, începând cu ora 18, un spectacol de teatru de excepţie: America şi acustica de Vlad Zografi. Pentru această piesă, scriitorul bucureştean a fost distins, în anul 2008, cu Premiul Uniunii Scriitorilor din România la secţiunea „dramaturgie”.

Despre această piesă, Vlad Zografi spunea că este un spectacol: „despre noi, cei care (ne) spunem poveşti şi noi, cei care jucăm roluri, în faţa noastră şi în faţa celorlalţi. Asta e America şi acustica: un monolog insuportabil şi irepresibil. Fiecare din noi vrea la un moment dat să suprime vocea obsesivă care se aude înăuntru. Şi să topească toate rolurile la care e condamnat şi se condamnă singur.” Referitor la America şi acustica, Dan Stanca afirma: „America şi acustica este una din cele mai bulversante piese de teatru pe care le-am citit vreodată. O femeie singură, o femeie care pare că s-a saturat de tot şi de toate, care se vede înconjurată de obiecte îşi propune la un moment dat să interpreteze cel mai extravagant număr din viaţă, dresura de sine. Până acum ştiam de uitarea de sine, exerciţiu al smereniei şi al golirii de eu. De data aceasta Vlad Zografi pe care-l consider un mare duşman al clişeelor, dar şi al anticlişeelor ne prezintă ceva original,  autodresura, ca antidot împotriva tuturor dresorilor de ocazie sau plătiţi pentru a face aceasta. Omul sătul de dascăli bine sau rău intenţionaţi, îşi ia cum ar veni spus, soarta în mâini, îşi deşurubează capul de pe umeri şi se uită  în el însuşi cu mirare şi oroare, actor şi spectator până la împuşcătura finală. Atunci moare el sau tot cosmosul?”

afis america CCTD Craiova: Teatru la Casa de Cultură „Traian Demetrescu”   America şi acustica de Vlad Zografi poze

America şi acustica este un one-woman-show de calibru, susţinut de Daniela Ionescu. Actriţa a absolvit Departamentul de Artă Teatrală din Cadrul Facultăţii de Litere din Craiova, iar Masterul, la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. A jucat în piese bine cotate, colaborând cu regizori prestigioşi.

Ca la orice manifestare a Casei de Cultură „Traian Demetrescu”, intrarea este liberă.