Campania „Sport pentru Toţi Copiii”/Origen Staicu – DJST Dolj: “Copiii trebuie să înveţe, de la părinţi, că practicarea sportului este parte integrantă din viaţă”

Cotidianul www.oltenasul.ro lansează campania „Sport pentru Toţi Copiii”, proiect care se va desfăşura pe o perioada de trei luni, intre 15 noiembrie 2018 – 15 februarie 2019, în parteneriat cu Direcţie Judeţeană pentru Sport şi Tineret Dolj. Scopul acestui proiect este acela de a conştientiza părinţii, din inima Olteniei, cu privire la avantajele practicării unui sport de către copii dar şi de a pune la dispoziţia acestora, lista cu structurile de stat care oferă cursuri sportive gratuite.
In cadrul acestei campanii vor fi prezentate articole ce conţin păreri de la specialişti din diverse domenii care prezintă o serie de avantaje, pe care practicarea sportului o are asupra copiilor. De asemenea, vom găzdui interviuri cu mici si mari campioni care au reprezentat Oltenia şi în afara graniţelor ţării. Îi veţi „întâlni” pe cei cu care ne putem mândri datorită pasiunii pentru sport. Nu în ultimul rând, veţi avea ocazia să cunoaşteţi punctele de vedere ale celor care deţin frâiele în instituţiile sportive dar şi în administraţia locală şi care au puterea de a lua decizii importante în ceea ce priveşte evoluţia sportului în Craiova.

Campania “Sport pentru Toţi Copiii” îşi doreşte să atragă atenţia asupra unui aspect tot mai neglijat de către părinţii din ziua de astazi: practicarea unui sport de către copii. Deşi la nivel declarativ, majoritatea părinţilor susţin ideea ca cei mici să facă un  sport, atunci când vine vorba să fie pusă în practică, această idee se loveşte de tot felul de impedimente cum ar fi de la lipsa timpului sau la lipsa banilor.

Educaţia sportivă se cultivă în familie

Directorul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Dolj, profesor Origen Staicu, a subliniat importanţa pe care o are sportul în dezvoltarea copiilor: “conştientizarea copilului de a face mişcare de la o vârstă cât mai mică, îl va ajuta în viaţă. Mai târziu,va face sport şi după ce nu mai este cu părintele şi, cel mai important, va transmite această îndeletnicire, de a practica sport, şi copilului său. Este extrem de important ca niciun copil să nu fie obligat să facă un sport care nu îi place. La fel cum este extrem de important ca un copil să primească atenţia cuvenită atunci când practică sport: odihnă suficientă, hrană sănătoasă dar şi timp de joacă. Părinţii nu trebuie să uite că fiecare copil este unic şi are nevoi speciale. Nu trebuie ca din prea mult avânt, un părinte să îşi preseze copilul să facă sport de performanţă sau sportul care îi place lui, ca adult. Copiii trebuie să înveţe, de la părinţi, că practicarea sportului este parte integrantă din viaţă. Aşa cum mâncăm, ne jucăm, ne uităm la televizor, dormim, aşa trebuie să alocăm timpul necesar şi pentru sport”.

Comoditatea părinţilor – principalul inamic al sportului

Deşi, anual, DJST Dolj implementează o serie de proiecte sportive care au drept scop antrenarea unui număr cât mai mare de craioveni, rezultatele nu au ajuns încă la nivelul aşteptărilor, lovindu-se, în primul rând de comoditate părinţilor care consideră sportul o acţiune subsidiară căreia nu este nevoie să îi aloci prea mult timp. „Organizăm de câteva ori pe an diverse evenimente sportive care, din păcate, nu beneficiază de participarea pe care o dorim. Evident că acestea sunt organizate sâmbăta sau duminica, tocmai pentru a oferi timpul necesar pentru participare, unui număr cât mai mare de craioveni. Ne lovim însă, de fiecare dată, de o participare redusă, maxim câteva sute de persoane, care, pentru nivelul municipiului Craiova, este destul de mic. Atragem la fiecare acţiune şi o serie de sponsori pentru a-i motiva în plus pe craioveni să participe însă, până în momentul de faţă, interesul nu este unul halucinant”, a concluzionat Origen Staicu, directorul DJST Dolj.

  • Mulţumim sponsorilor campaniei “Sport pentru Toţi Copiii”, Bacolux Hotels, Etico Be Safe – Magazinul de Securitate, Ionuţ Dincă Studio, care au decis până în acest moment, să susţină acest proiect care îşi propune să tragă un semnal de alarmă asupra sănătăţii copiilor craioveni.