Campania “Sport pentru Toţi Copiii”/Mariana Pădureanu, consilier şcolar: “Copiii care practică sport învaţă mai uşor”

Acest articol face parte din Campania “Sport pentru Toţi Copiii”, desfăşurată de cotidianul www.oltenasul.ro, în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Dolj, în perioada noiembrie 2018 – februarie 2019.

  • Mulţumim sponsorilor: Bacolux Hotels, Casa MariNa, Etico Be Safe – Magazinul de Securitate, Ionuţ Dincă Studio, care au decis, până în acest moment, să susţină acest proiect care îşi propune să tragă un semnal de alarmă asupra sănătăţii copiilor craioveni.

Practicarea sportului în rândul copiilor trebuie să devină, în viitorul apropiat, un fel de “îndeletnicire” pe care toţi copiii să o execute cel puţin de câteva ori pe săptămână, daca nu chiar în fiecare zi. În cadrul Campaniei noastre am reuşit, până în prezent, să aducem laolaltă părerile specialişti privind importanţa practicării sportului încă de la cea mai fragedă vârstă. Am discutat cu oameni din lumea sportului care ne-au spus, fără tăgadă, că sportul este o adevărată comoară pentru fizicul dar şi psihicul unui copil. În cadrul articolului de astăzi, vă vom prezenta punctul de vedere, vis a vis de de acest subiect fierbinte, al unui profesor consilier şcolar care ne împărtăşeşte din experinţa sa în lucrul cu copiii.

Copilul învaţă să se adapteze la situaţii diferite

mariana padureanu 287x300 Campania “Sport pentru Toţi Copiii”/Mariana Pădureanu, consilier şcolar: Copiii care practică sport învaţă mai uşor poze

“Sportul disciplinează, sunt foarte des întâlnite situațiile în care recomandăm ca părintele să-și îndrepte copilul către un sport, chiar și în situațiile în care copilul are cerințe educative speciale. Pe lângă faptul că face parte dintr-un stil de viață sănătos, practicarea unui sport, încă de când copilul este mic, îl ajută pe acesta la o dezvoltare armonioasă a corpului și în special a minții. Totodată acesta interacționează cu persoane noi, învață să se adapteze la condiții noi și diferite față de cele frecvent întâlnite”, a menţionat Mariana Padureanu, profesor consilier școlar.

Aceasta a subliniat că este de înțeles că nu toți copiii se nasc cu aptitudini sportive demne de premii și de performanță, însă sportul nu este doar despre competiție ci mai ales despre integrare și participare.

În practică, sintagma „Dacă fac sport, nu mai învață carte” este rar întâlnită

s2 300x168 Campania “Sport pentru Toţi Copiii”/Mariana Pădureanu, consilier şcolar: Copiii care practică sport învaţă mai uşor poze

“„Dacă fac sport, nu mai învață carte”, sunt părinți care pot gândi în felul acesta, însă aceste situații sunt extrem de rar întâlnite. Sportul aduce multe beneficii stării de sănătate a celor mici. De aceea, dacă reușim sa îl facem pe copil să iubească aceste activităţi fizice, îl vom ajuta, de fapt, să crească sănătos şi armonios. Cel mic va ajunge un adult activ, sănătos și plin de energie pozitivă”, a adăugat Mariana Pădureanu.

“Este bine ştiut faptul că activitatea fizică favorizează circulaţia sângelui în creier. Astfel, cei mici vor reuşi să se concentreze mai mult și  chiar să învețe mai uşor. În plus, copiii care fac sport nu vor mai pierde timpul cu activităţi precum jocurile pe calculator sau privitul la TV. Ei îşi vor dori să îşi petreacă timpul liber practicând sport”, a încheiat profesorul consilier şcolar.