Campania “Sport pentru Toţi Copiii”/Mihail Jianu (psiholog) – “Absolut toţi copiii trebuie întrebaţi ce sport doresc să practice”

Acest articol face parte din Campania “Sport pentru Toţi Copiii”, desfăşurată de cotidianul www.oltenasul.ro, în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Dolj, în perioada noiembrie 2018 – februarie 2019.

  • Mulţumim sponsorilor: Bacolux Hotels, Casa MariNa, Etico Be Safe – Magazinul de Securitate, Ionuţ Dincă Studio, care au decis, până în acest moment, să susţină acest proiect care îşi propune să tragă un semnal de alarmă asupra sănătăţii copiilor craioveni.

Suntem cu toţii de acord că sportul este considerat elixirul vieţii. Ba mai mult, avem dovezi palpabile, despre cât de mult influenţează sportul dezvoltarea unui copil, atât în plan fizic cât şi în plan psihologic. Cu toate acestea, rămâne întrebarea: de ce părinţii nu îşi susţin copiii să practice un sport? În cadrul articolului de astăzi, vă prezentăm un interviu cu psihologul craiovean Mihail Jianu care ne explică, cu lux de amănunte, motivele pentru care un copil ar trebui să practice un sport de la cea mai fragedă vârstă.

Copilul trebuie lăsat să practice sportul care îl pasionează

46888763 916830541773994 8965302656222363648 n 221x300 Campania “Sport pentru Toţi Copiii”/Mihail Jianu (psiholog)   Absolut toţi copiii trebuie întrebaţi ce sport doresc să practice poze

“Părinţii trebuie să îndrume paşii copiilor spre practicarea unui sport, şi asta de la o vârstă cât mai mică. Este important ca părinţii să înţeleg cât mai repede importanţa acestui lucru şi influenţa pozitivă pe care o are sportul asupra dezvoltăriii copiilor. Este imperios necesar ca adulţii să respecte pasiunea copiilor chiar şi în ceea ce priveşte practicarea sportului. Nu trebuie să ducă copilul la un sport pentru că îi place lui sau pentru că este mai comod pentru că, de exemplu, se poate duce cu prietenul său şi astfel părintele nu mai pierde timpul cu deplasarea”, a subliniat psihologul Mihail Jianu.

Părinţii nu trebuie să uite că ei sunt adulţii şi că este nevoie să se plieze după nevoile copiilor pentru a le putea oferi un cadru adaptat personalităţii lor, pentru o bună dezvoltare atât fizică cât şi psihică. În caz negativ, fac mai mult rău decât bine. Astfel, potrivit psihologului Mihail Jianu, obligarea copilului de a practica un sport care nu se află în aria de interes a copilului poate avea efecte negative asupra acestuia, atât pe termen scurt cât şi pe termen lung.

 

Atletismul, inotul, ciclismul, sporturil care dezvoltă tot planul cognitiv

z2 300x225 Campania “Sport pentru Toţi Copiii”/Mihail Jianu (psiholog)   Absolut toţi copiii trebuie întrebaţi ce sport doresc să practice poze

“Eu consider că absolut toţi copiii trebuie întrebaţi ce sport ar dori să practice, iar mai apoi să i se testeze abilităţile. Lăsaţi copiii să încerce mai multe sporturi până când găsesc acel sport care îi defineşte. Doar asa puteţi contribui la dezvoltarea unui viitor adult încrezător în propriile forţe. Pacienţilor mei le recomand de fiecare dată să înceapă cu cele trei sporturi: atletismul, înotul şi ciclismul care reuşesc să devolte tot planul cognitiv, iar mai apoi, dacă consideră de cuviinţă se pot orienta şi spre altele. De asemenea, în momentul în care copilul a ales un sport, părintele nu trebuie să îi ceară să facă performanţă sau şi mai rău să faca performanţă şi la şcoală dar şi la sport. Intr-adevăr există şi astfel de copii, dar să nu uităm că fiecare copil este unic şi nu poate fi cmparat cu alţii. Părinţii nu trebuie să îi ia drept etalon pe copiii care fac totul la superlativ, aceştia sunt în număr foarte mic”, a concluzionat psihologul Mihail Jianu.

Copiii care practică sport sunt uşor de reperat, în opinia psihologului craiovean care susţine că aceştia sunt ordonaţi şi au mai multă încredere în ei. Practicarea sportului reuşeşte să le înfluenţeze dezvoltarea şi îi ajută să devină adulţi responsabili, ordonaţi şi disciplinaţi.

Părerea unui specialist în psihologie am considerat că este extrem de importantă pentru a oferi părinţilor un punct de vedere pertinent în ceea ce priveşte practicare sportului în rândul tuturor copiilor.