Campania „Sport pentru Toţi Copiii”/ Claudia Ştef, multiplă campioană: “Copilul face sport din clipa în care începe să meargă”

Acest articol face parte din Campania “Sport pentru Toţi Copiii”, desfăşurată de cotidianul www.oltenasul.ro, în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Dolj, în perioada noiembrie 2018 – februarie 2019.

  • Mulţumim sponsorilor: Bacolux Hotels, Casa MariNa, Etico Be Safe – Magazinul de Securitate, Ionuţ Dincă Studio, care au decis, până în acest moment, să susţină acest proiect care îşi propune să tragă un semnal de alarmă asupra sănătăţii copiilor craioveni.

Claudia Ștef, unul dintre simbolurile Olteniei, o ateltă completă cu care Bănia se poate lauda în orice moment, a fost de acord, să ne vorbeasca, în cadrul articolului de astăzi, despre importanța sportului în rândul copiilor. Una dintre cele mai longevive mărșăluitoare din lume, atelta este o susținătoare împătimită a sportului, fiind și antrenor la Clubul Sportiv Municipal (CSM) Craiova. Multimplă campioană, Claudia Ștef a reușit să reprezinte România în cadrul a două ediții a Jocurilor Olimpice. Cu un palmares de invidiat, un om minunat care emană energii pozitive, Claudia Ștef este, fără doar și poate, un exemplu de urmat la capitolul: și eu pot face asta.

Copilul este un sportiv înnăscut

claudia2 201x300 Campania „Sport pentru Toţi Copiii”/ Claudia Ştef, multiplă campioană: Copilul face sport din clipa în care începe să meargă poze

“Copilul face sport din clipa în care începe să meargă. Din acel moment el începe să alerge, să se cațăre, să își dorească cât mai multă mișcare. Este o chestiune naturală, instinctivă am putea spune. Ce face sportul mai exact? Educă aceste porniri, le șlefuiește și uneori le duce la stadiul de performanță. Părinții nu trebuie să învețe copiii să facă sport. Ei știu asta, trebuie doar să le susțină nevoie naturală de a a se mișca într-un mediu ordonat și lipsit de perciole, respectiv să le îndrume pașii spre un club sportiv. Deseori mă întâlnesc prin parc cu părinți sau bunici care apostrofează copii când alearga – nu mai alerga că transpiri – sportul nu te îmbolnăvește, te menține sănătos”, a menționat marea atletă Claudia Ștef.

Tot mai mulți copii practică sport într-un cadru organizat

claudia 201x300 Campania „Sport pentru Toţi Copiii”/ Claudia Ştef, multiplă campioană: Copilul face sport din clipa în care începe să meargă poze

Din fericire, în Craiova, cel puțin, se observă o creștere a numărului de copii care practică sport, după cum susține Claudia Ștef. Motivul este unul simplu: tot mai mulți părinți conștientizează zilnic nevoie de mișcare a copiilor lor. Cu toate acestea, Bănia – România se află încă pe un loc codaș cu care ar trebui să ne rușinăm, atunci când vine vorba de practicarea sportului în rândul copiilor

“Din păcate, în ziua de astăzi ne dorim foarte mult să educăm creierul dar privăm copilul de sănătate prin mișcare. Acest aspect este extreme de important și nu trebuie neglijat de niciun părinte. Peste tot, în lume, în cele 40 de țări în care am fost, de-a lungul carierei mele, am observat că primele cluburi la care îşi duc părinţii copiii sunt cele de sport. Un copil care face sport, s-a dovedit că are o capacitate mult mai rapidă de asimilare a informației”, a conchis Claudia Ștef.

Japonia, campiona mișcării

„În cadrul uneia dintre deplasările mele, am ajuns, la un moment dat, în Japonia. Din cauza diferenței de fus orar și a diverselor activități pe care le aveam în timpul următoarei zile, pentru a face antrenamentul de dimineață, mi-am propus să mă trezesc la ora 5 pentru a putea alerga. Antrenorul meu m-a întrebat unde mă duc să alerg la ora aceea, într-un oraș necunoscut. Ei bine, am ieșit să alerg în jurul hotelului și am rămas uimită! Erau extrem de mulți oameni, localnici, care la ora aceea alergau. Educația lor m-a frapat. Aceștia sunt învățați, de la mic la mare, să practice sport, ca o rutină zilnică. Japonezul întâi își face alergarea de dimineață, așa își începe ziua”, a încheiat Claudia Ștef.

Deși întâlnirea cu marea campioană a Craiovei a durat extrem de puțin, ca de fiecare dată, am reușit să savurez fiecare cuvânt pe care îl rostește cu atâta pasiune atunci când vorbește cu atâta mândrie despre sport. Dacă și ție ți-au plăcut îndemnurile unei foste mare campioane, nu mai sta pe gânduri: susține-ți copilul să practice sport!