Buzatu: România- ţară agresivă cu contribuabilul

buzatu dosare semnaturi Buzatu: România  ţară agresivă cu contribuabilul poze

Ex-deputatul liberal Horaţiu Buzatu a sărbătorit prin muncă “Ziua Liberăţii Fiscale”: muncă de lămurire pe blog despre contribuabilul dintr-“una din cele mai agresive ţări”.

Buzatu, pe care accederea în top 300 l-a ridicat la statutul de contribuabil de nădejde al statului român notează cu amărăcine că “Ziua libertăţii fiscale” s-a cam lăsat aşteptată anul acesta. A venit cu două zile mai târziu decât în 2010, a ratat la mustaţă Ziua Copililui, dar tinde lent spre Rusalii.

“În acest an, Ziua Libertății Fiscale cade pe 30 mai. Asta înseamnă că tot ce s-a muncit în România de la 1 ianuarie până ieri, toată valoarea creată în această perioadă, a mers să alimenteze cheltuielile decise de guvern. Pentru noi înșine va rămâne valoarea pe care o vom crea de azi înainte, până la 31 decembrie. Calculul în care „cade” această zi se face foarte simplu, raportând numărul de zile din an la o cifră disponibilă în statistici, și anume procentul cheltuielilor publice din PIB. Astfel, în 2010 cheltuielile publice din România au totalizat 40,8 % din PIB. Acest procent, aplicat pe cele 365 de zile ale anului, ne indică 30 mai ca fiind prima zi a acestui an în care, scăpați de povara statului, începem să producem pentru noi. Prin urmare, această zi capătă o semnificație deosebită și pentru orice plătitor de taxe și impozite devine o zi a libertății. Evident, această zi poate glisa mai aproape de începutul anului în cazul statelor cu cheltuieli mici sau poate ajunge mai aproape de sfârșitul anului, în cazul statelor cu cheltuieli mari. Mai mult, ea poate varia și în cazul aceluiași stat, de la an la an. Chiar în România, Ziua Libertății Fiscale de anul trecut a venit cu două zile mai devreme decât anul acesta ! Iată de ce, această zi poate fi considerată un indicator al libertăților economice și fiscale dintr-o țară. Din acest punct de vedere, cu 41 % din an în care se muncește doar pentru finanțarea cheltuielilor publice, România este una dintre cele mai agresive țări față de contribuabilii săi”, scrie Buzatu, pe blog.