Buldozerul PSD, bun de dărâmat mituri electorale

urna vot1 Buldozerul PSD, bun de dărâmat mituri electorale poze

Pesediștii doljeni au câștigat detașat alegerile, chiar și în fiefurile PNL. Mitul electoratului urban de dreapta și mitul primarilor aducători de voturi s-au făcut praf în Dolj, la alegerile parlamentare din 11 decembrie. PSD a câștigat categoric la orașe, în  toate cele șapte localități urbane din județ, inclusiv în urbele cârmuite de edili liberali. Trendul s-a propagat exponențial în mediul rural, localitățile adjudecate fără drept de apel de rivalii de la PNL, partid care a obținut aproape o treime din funcțiile de primari la alegerile locale de acum câteva luni, putând fi numărate pe degete. Pe degetele de la o singură mână.

 Peste 250.000 de voturi valabil exprimate s-au înregistrat în Dolj la alegerile parlamentare din 11 decembrie, județul fiind de altfel unul dintre cele cu prezență mai numeroasă la vot. În clasamentul numărului de voturi, Doljul ocupă locul 3 la nivel național, după București și Prahova. Din total, aproape jumătate, 123229 mai precis, sunt voturile orășenilor din Dolj. Cum mediul urban era considerat în general un apanaj al dreptei, chiar și într-un județ poreclit constant „roșu” în media națională, aici era așteptat un meci strâns între principalii combatanți electorali – PSD și PNL. Meciul n-a avut însă niciun istoric, ca să-i cităm pe comentatorii sportivi, liberalii pierzând cu brio alegerile în toate cele trei municipii și patru orașe din județ, inclusiv în cele două în care au primari în funcție.

Orașele, în premieră, pesediste pe linie

Iată cum stă situația pe orașe. La Craiova, PSD a obținut 51, 8 la sută din voturi la Senat și 53,3 la sută la Camera Deputaților, iar PNL a bifat 17, 1 la sută la Senat și 16, 6 la Camera Deputaților. Clasamentul e același în celelalte orașe din județ, diferă doar procentele: Calafat 62, 7/69,5 – PSD și12,6/10,9 – PNL; Filiași 70/70  PSD și PNL 9,9/9,7; Segarcea 76/75,9 PSD și PNL 6,2/5,3; Bechet 79/ 78, 3 PSD și 6,2/7,1 PNL; Băilești 62,3/62,5 PSD și 17,9/18 PNL; Dăbuleni 57,1/57,1 PSD și PNL 32,2/32,1. De menționat că în ultimele două localități enumerate primarii aparțin PNL. Un alt partid de dreapta, PMP, a avut o prezență relativ discretă în mediul urban, la Craiova plasându-se în jurul pragului electoral. ALDE a înregistrat în municipiul reședință de județ 6, 4 la sută la Camera Deputaților și 7, 6 la Senat, în timp ce scorul record pe urban l-a înregistrat la Calafat, unde a bifat 8, 2 la sută la Senat. La Craiova s-au remarcat și debutanții de la USR, care au înregistrat peste 10.000 de voturi și un procent de 11 la sută, de vreo cinci ori mai mult decât scorul obținut de exemplu în Poiana Mare, localitatea din care provine singurul deputat obținut de partidul lui Nicușor Dan în județul Dolj.

Plutonul învingătorilor din PNL

Liberalii n-au stat mai bine nici la ţară, unde culoarea politică a primarilor liberali proaspăt aleşi sau realeşi la scrutinul din iunie nu s-a concretizat în victorii pe măsură pentru partid la alegerile parlamentare. Asta în ciuda faptului că, în toiul campaniei electorale, liberalii i-au făcut vedete pe edili, postându-i pe pliantele electorale mai dihai decât pe Cioloş, în detrimentul candidaţilor propriu-zişi. Aşa se face că, deşi numără în statisticile de partid 30 de primari liberali în Dolj, PNL nu a câştigat alegerile parlamentare decât în 9 localităţi: Apele Vii, Castranova, Catane, Desa, Drănic, Gogoşu, Predeşti, Radovan şi Rojişte. Doar în patru localităţi doljene, liberalii au reuşit să se impună în faţa PSD, cu un scor categoric, de peste 5o la sută din sufragii: Castranova 53,3 la 33,9; Catane 55,3 la 32,6, Gogoşu 53,2 la 36,1 şi, recordul absolut, Rojişte cu 58,5 la 31,2 cât au obţinut candidaţii PSD, cu menţiunea că cifrele prezentate mai sus reprezintă scorurile electorale obţinute de cele două mari partide la Senat.

INTEGRAL în INDISCRET