Brokerul Oprea, către guvernanţi: E cel mai prost moment să vindeţi complexurile energetice

stroe si oprea Brokerul Oprea, către guvernanţi: E cel mai prost moment să vindeţi complexurile energetice poze

Senatorul PNL Mario Ovidiu Oprea, fost broker de meserie, avertizează Puterea că scoaterea la mezat a pachetelor de acţiuni deţinute de stat la unităţile din industria energetică nu e recomandată în acest moment.

Parlamentarul de Dolj se arată deranjat în primul rând de secretomania care guvernează demararea procesului de privatizare a unităţilor din sistemul energetic, opoziţia aflând de planurile Guvernului de a “mărita” societăţile din domeniu taman de la şeful misiunii FMI în România.

“Foarte interesant este faptul că săptămâna trecută Ministerul Economiei, într-un comunicat de presă, anunţa lista societăţilor ce urmează să se privatizeze prin vânzarea pachetului majoritar, dar această listă nu includea aceste noi companii ce urmează să se înfiinţeze. Întrebat de acest lucru, Jeffrey Franks a răspuns că a stat de vorbă cu preşedintele Băsescu şi că are un acord special cu şeful statului pentru aceste două companii”, a declarat Mario Ovidiu Oprea.

Senatorul PNL spune că partidul său nu este, din principiu, împotriva privatzizării, fie ea şi în sistemul energetic, dar ca are serioase obiecţii cu privire la momentul ales de guvernanţi pentru trecerea companiilor energetice în proprietate privată.

“Revenind la complexul oltenia, acesta ar urma să devină cel de-al doilea producător de energie electrică din ţară, după Hidroelectrica şi va fi format din complexurile – Turceni, Rovinari şi Craiova, precum şi de minele de lignit din zonă. PNL nu este împotriva privatizării, partidul naţional liberal este pentru privatizare, mai ales atunci când aceste tranzacţii au loc pe piaţa organizată, cum este piaţa de capital prin bursa de valori. Nu există licitaţie mai transparentă decât aceea efectuată prin bursa de valori. Este un tip de tranzacţie care oferă avantaje tuturor, începând cu investitorul şi terminând cu emitentul acestor acţiuni mai ales atunci când au loc şi adiţii de capital ce vor putea să aducă beneficii emitentului prin ofertă publică de vânzare. Momentul pe care statul şi-l alege să facă această tranzacţie nu este unul oportun”, a mai spus Oprea.

Dificultăţile în privatizarea profitabilă a unităţilor din domeniul energetic este legată, atât de nivelul general al burselor, cât şi de pietrele de moară atârnate de guvern de gâtul complexurilor energetice, respectiv societăţile din industria extractivă.

“Problema este că vânzarea făcută în acest moment ar fi la un preţ foarte scăzut din cauza problemelor care sunt create la bugetul de stat. Ori aceste probleme nu sunt create de sistemul energetic, ci de regiile statului – regia lignitului, regia huilei. Orice potenţial investitor, orice potenţial investitor, ştie clar de aceste probleme şi este normal să-şi dorească să cumpere aceste acţiuni cu preţul cel mai mic posibil, ceea ce nu ar fi avantajos pentru stat. Desigur se pune întrebarea referitoare la cum aflăm care este momentul oportun. El este cu atât mai apropiat cu cât aceste probleme sunt diminuate. Orice broker le poate spune  că în acest moment sunt cele mai mici preţuri. Statul ar mai putea să păstreze în proprietate o bună perioadă de timp aceste acţiuni, ar putea continua aşa până ar identifica momentul oportun pentru înstrăinarea acestor acţiuni.  Hidroelectrica este pe profit, pe când regia huilei a acumulat la bugetul de stat datorii de aproximativ 1 miliard de euro”, a precizat Oprea.