Boştinaru: „Uniunea Europeană are nevoie de noi capacităţi civile şi militare”

Eurodeputatul Victor Boştinaru: „Uniunea Europeană are nevoie de noi capacităţi civile şi militare

Strasbourg, 20 mai 2015

Eurodeputatul PSD Victor Boştinaru, vicepreşedintele Grupului S&D din Parlamentul European pentru politică externă, a atras atenţia că Uniunea Europeană nu a reuşit să reacţioneze ferm şi coerent la crizele de securitate de pe continentul european. Declaraţia eurodeputatului a fost făcută în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, în contextul dezbaterilor unor rapoarte privind Politica de Securitate şi Apărare Comună, în prezenţa Înaltului Reprezentant pentru Politică Externă al Uniunii, Federica Mogherini.

Conform eurodeputatului Victor Boştinaru: „Când discutăm astăzi aceste rapoarte constatăm că tot ceea ce ştiam şi credeam despre Strategia de Securitate şi Apărare a Uniunii Europene este profund afectat de crize majore de securitate, nu numai în vecinătatea estică a Uniunii, dar şi în vecinătatea sudică. 

Dacă acesta este contextul, trebuie să recunoaştem că până de curând Uniunea noastră a răspuns slab, vag, ezitant şi în niciun caz la nivelul aşteptărilor cetăţenilor noştri.

Pentru susţinerea unor acţiuni eficiente ale Uniunii Europene în domeniul Politicii de Securitate şi de Apărare comune, avem nevoie de noi capacităţi civile şi militare dar şi de investiţii coerente în cercetare şi dezvoltare, precum şi de creşterea rolului statelor mijlocii şi mici în definirea acestor politici.

Trebuie să răspundem onest la întrebarea: Cât de comună este Politica noastră de Securitate şi Apărare şi cât de multă securitate şi apărare producem în Uniune?” a conchis eurodeputatul Victor Boştinaru.

Intervenţia eurodeputatului Victor Boştinaru este disponibilă la acest link: https://youtu.be/rlQHKa2OqiI