Boștinaru: UE nu poate şi nu trebuie să accepte dictatul Rusiei

Parlamentul European a dezbătut cele mai recente evoluţii din Ucraina înaintea adoptării unei noi rezoluţii

Strasbourg, 16 aprilie 2014

Parlamentul European reunit la Strasbourg a găzduit astăzi ultima dezbatere asupra crizei din Ucraina, înainte de alegerile europene din luna mai. Dezbaterea intitulată „Presiunea exercitată de Rusia asupra ţărilor din Parteneriatul estic şi în special destabilizarea Ucrainei de est” s-a făcut în prezenţa Comisarului european pentru extindere şi politică de vecinătate, Štefan Füle şi a vizat cele mai recente evoluţii din Ucraina, concentrându-se pe presiunile şi acţiunile Rusiei în Estul Ucrainei.
Dezbaterea a avut loc înainte de întâlnirea de joi, 17 aprilie, de la Geneva dintre Ucraina, Uniunea Europeană, Statele Unite şi Rusia, dată la care, Parlamentul European va adopta şi o nouă rezoluţie pe acest subiect.

Conform eurodeputatului PSD Victor Boştinaru: „Până de curând au existat colegi în Parlamentul European care au crezut că ocuparea Crimeii putea fi acceptată. Au fost de asemenea destui colegi în acest Parlament care au crezut că Vladimir Putin se va opri la Crimeea, dar realitatea i-a infirmat într-un mod brutal. Da, dialogul cu Rusia este fundamental pentru asigurarea păcii şi stabilităţii pe continentul european, dar Uniunea noastră nu poate şi nu trebuie să accepte dictatul Rusiei.

Iată ce cred că ar trebui făcut în perioada următoare: utilizarea sancţiunilor economice împotriva agresorului fără ezitare; redefinirea ca prioritate majoră a viitoarei Comisii Europene şi a viitorului Parlament a unei autentice strategii energetice, în numele tuturor celor 28 de state membre, redefinirea politicii comune de securitate şi apărare şi consolidarea relaţiei transatlantice pentru a răspunde la provocarea imperialistă de la Moscova.”