Boştinaru: Strategia Naţională de Apărare a lui Băsescu îşi produce efectele împotriva presei

 

Eurodeputatul Victor Boştinaru: Strategia Naţională de Apărare a lui Traian Băsescu îşi produce efectele împotriva presei

 

Eurodeputatul PSD, Victor Boştinaru, a comentat asupra anchetei extinse asupra unui grup de jurnalişti din cadrul Antena3 ca un abuz şi o materializare a Strategiei Naţionale de Apărare elaborate de Cotroceni la ordinul lui Traian Băsescu şi unde presa este catalogată ca o vulnerabilitate la securitatea naţională.
„Această strategie arată starea de fapt prin care s-a dorit sugrumuarea libertăţii presei cu ameninţarea instituţiilor de forţă. Suntem în fața unei situaţii în care dezvăluirile din presă nu mai privesc aflarea adevărului ci împărţirea în tabere a jurnaliştilor de către o forţă arbitrară cu consecinţele care se văd în aceste zile. Mai mult decât atât, ceea ce s-a întâmplat odată cu începerea urmăririi penale împotriva lui Sorin Alexandrescu este reîntoarcerea la principiul medieval al „justiţiei cu vină colectivă”, chestiune fără precedent la scara Uniunii Europene sau în rândul statelor din Consiliul Europei.
Însuşi consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a instigat la pedepsirea cu închisoare a jurnaliştilor Antena 3 şi chiar dacă Administraţia Prezidenţială a exprimat regrete publice pentru această poziţie, aceasta este de fapt atitudinea pe care Palatul Cotroceni o are faţă de jurnaliştii vizaţi, cunoscuţi pentru consecvenţa cu care au apărat democraţia, au demascat abuzurile lui Traian Băsescu şi ale PDL, dar care au promovat în tot acest timp valorile naţionale.”

De asemenea, eurodeputatul Victor Boştinaru mai consideră că: „utilizarea instrumentului Parchetului creează un precedent periculos pentru libertatea presei în România. Acest lucru ar trebui să mobilizeze toţi jurnaliştii şi acţionarii din presă. USL are nu doar obligaţii morale ci şi angajamente politice fundamentale pentru a fi gardianul libertăţii presei şi să nu permită asemenea abuzuri şi acte care amintesc de regimurile dictatoriale. Sunt convins că Parlamentul European nu va rămâne impasibil la aceste acte îndreptate împotriva libertăţii presei.”