Boștinaru: Parlamentul European alocă 1,8 miliarde de euro ajutor pentru Ucraina

Parlamentul European alocă 1,8 miliarde de euro ajutor pentru Ucraina

Bruxelles, 20 martie 2015

Comisia pentru comerţ internaţional a Parlamentului European (INTA) a adoptat ieri, în procedură de urgenţă şi fără niciun amendament, proiectul de rezoluţie legislativă pentru acordarea de ajutor macrofinanciar Ucrainei.

Europarlamentarii membri ai INTA au susţinut deblocarea rapidă a 1,8 miliarde de euro pentru a susţine economia Ucrainei care trece printr-o criză gravă, cauzată de problemele structurale de lungă durată, precum şi de conflictul armat din regiunile răsăritene, anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea, restricţiile comerciale din partea Federaţiei Ruse şi problemele legate de furnizarea gazului rusesc către Ucraina.

Propunerea Comisiei INTA se bazează, de asemenea, pe Concluziile Consiliului European din 18 decembrie 2014, care solicită Uniunii Europene şi statelor membre să fie pregătite să faciliteze şi să sprijine în continuare procesul de reformă din Ucraina.

Conform eurodeputatului PSD Victor Boştinaru, raportor din umbră din partea social-democraţilor europeni pe acest raport şi vicepreşedintele Grupului S&D pe politică externă: „Ucraina se află într-o stare de război. Un război hibrid, nedeclarat, dar impus şi susţinut de Rusia după anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea, iar solidaritatea europeană este mai necesară ca niciodată pentru stabilizarea situaţiei.

            Ucraina se află într-o situaţie macroeconomică şi socială dificilă, dar eforturile de reformare ale Ucrainei sunt clare şi indiscutabile. A fost adoptat deja un pachet important de reforme, iar al doilea este în faza de pregătire. Acest ajutor financiar nu poate fi eficient decât dacă va ajunge în Ucraina în următoarele luni.”

            „Parlamentul European şi-a exprimat sprijinul pentru stabilizarea şi reformarea economică şi politică a Ucrainei, iar adoptarea acestei rezoluţii se înscrie pe această poziţie constantă” a mai adăugat eurodeputatul român.

Intervenţia eurodeputatului Victor Boştinaru este disponibilă la acest link: https://youtu.be/AXqCZnbEYIg