Boştinaru: Fie Traian Băsescu a participat la reuniunea unui alt Consiliu, fie nu a înţeles nimic

fifor bostinaru prioteasa Boştinaru: Fie Traian Băsescu a participat la reuniunea unui alt Consiliu, fie nu a înţeles nimic poze

Parlamentul European a găzduit marţi, 27 noiembrie, o dezbatere privind rezultatele reuniunii Consiliului European de la sfârşitul săptămânii trecute. Dezbaterea din cadrul Conferinţei Preşedinţilor Grupurilor Politice din Parlamentul European a avut loc în prezenţa Preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy şi a Preşedintelui Comisiei Europene, Jose Barroso.

Astfel, cu excepţia unui eurodeputat britanic, toate luările de poziţie, inclusiv cele ale liderilor Grupului PPE, grup la care este afiliat şi PDL, au catalogat ca inacceptabilă propunerea de buget din partea Preşedintelui Herman Van Rompuy. Mai mult decât atât, eurodeputaţii din toate grupurile politice au ameninţat că nu vor aproba bugetul în condiţiile în care, nu se asigură un cadru financiar multianual bazat pe solidaritate, pe continuarea politicii de coeziune, de sprijinire a investiţiilor şi a politicilor pentru ocuparea forţei de muncă.

Eurodeputatul PSD, Victor Boştinaru, raportor pentru Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, a declarat că poziţiile exprimate în cadrul dezbaterii spulberă optimismul exprimat de Traian Băsescu la finele Consiliului Europene: „Preşedintele Traian Băsescu a exprimat un optimism care nu se justifică nici din perspectiva pasivităţii în faţa tăierilor de fonduri anunţate de Preşedintele Van Rompuy, nici din perspectiva poziţiei pe care familia sa politică a exprimat-o în Parlamentul European.

În acest moment, este evident faptul că agenda lui Traian Băsescu este impusă de adepţii austerităţii şi ai reducerii fondurilor destinate coeziunii. În condiţiile în care Italia, Spania, Franţa, Danemarca, Letonia, Marea Britanie sau Polonia s-au exprimat ferm cu privire la dreptul de veto în Consiliu, poziţia lui Traian Băsescu plasează România pe tărâmul ambiguităţii într-o chestiune fundamentală atât pentru viitorul ţării mele, dar şi pentru întreg constructul european. Comparând declaraţiile nefondate ale preşedintelui Traian Băsescu, care vorbeşte despre succesul acestui summit, cu reacţia de respingere din partea tuturor grupurilor politice sau lideri europeni, singurele concluzii pe care le putem extrage sunt că, fie Traian Băsescu a participat la reuniunea unui alt Consiliu, fie nu a înţeles nimic despre sensul bătăliei actuale pe bugetul Uniunii Europene.”

Însuşi Preşedintele Grupului PPE, Joseph Daul a declarat că rezultatele Consiliului nu sunt benefice pentru viitorul Europei: „Am fost dezamăgit de rezultatul summitului de săptămâna trecută pentru că scepticii s-au impus şi este trist că, în loc să muncim pentru binele comun, unii dintre noi s-au jucat de-a populismul. […] Trebuie să ne gândim la următoarea generaţie cu toţii. Reducerea bugetului cu 75 până la 100 de miliarde de Euro conform propunerii Consiliului este echivalentul cu îngheţarea bugetului european până în anul 2020, la un nivel inferior de 3 până la 4 miliarde pe an faţă de nivelul actual. Nici un stat membru nu a făcut această alegere pentru că fiecare stat membru are propriul său buget. Cred că această propunere nu este valabilă.

UE nu este o simplă zonă de liber schimb, iar cei care cred asta vor eşua. Cadrul financiar multianual nu este un simplu buget ci este o viziune, un angajament din finanţare a politicilor, a proiectelor, o muncă comună pentru un viitor comun. […] Nu înţeleg cum statele membre vor tot mai mult de la Europa pe de o parte, iar pe de altă parte taie, taie, taie din bugetul european. În medicină asta se numeşte pur şi simplu, personalitate bi-polară.”

Guy Verhofstadt – Preşedintele Grupului ALDE, a subliniat faptul că reducerile sunt absurde din perspectiva sumelor economisite: „Nu s-a putut ajunge la un acord pe cifra de 972 de miliarde de Euro. Bugetul s-a redus cu 139 de miliarde de euro pe an şi doar o cincime din bugetul total al statelor membre. Deci 139 de milarde, 27 de Euro per capita anual. Atâta costă, 27 de euro per capita anual! Cam 70 de cenţi pe zi pe cap de locuitor. Dl. Cameron consideră că 70 de cenţi e prea mult? Trebuie să reducem mai mult? Această discuţie este absurdă şi mai mult este o minciună. Este o minciună că reducerile bugetare la nivelul european au ca scop reducerea cheltuileilor statelor membre. Doar dacă grupăm resursele la nivel european vom reuşi să reducem deficitele la nivel naţional. […] Se va reduce infrastructura, cercetarea, dezvoltarea şi practic se reduce viitorul Europei.”

Inclusiv eurodeputatul francez Alain Lamassoure – Preşedintele Comisiei de Buget a Parlamentului European din partea Grupului PPE, s-a exprimat împotriva politicilor de austeritate : „În timpul Europei celor 12, se spunea că 11 vorbeau de Europa iar doamna Thatcher vorbea de bani. Data trecută am văzut 27 de doamne Thatcher în jurul mesei. Numai despre reduceri se vorbeşte! 27 de tăietori de lemne orbi care încearcă să salveze propria ramură, fără să-şi dea seama că sunt pe cale de a tăia trunchiul, adică Europa. La revedere Agenda 2020, adio Europa, primul actor în lume! Este o situaţie absurdă dar şi mai grav este că bugetul european este cel mai mic numitor comun dar a devenit cel mai mare măr al discordiei. În timp de criză şi de tensiune, sistemul care îi opune 12 state membre vs. 15 state beneficiare este un sistem insuportabil pentru contribuabili şi pur şi simplu umilitor. Manifestările de ură care au însoţit-o pe Merkel la Atena sau Lisabona sunt absolut grăitoare. UE trebuie să reconcilieze popoarele dar ea a devenit până la urmă o maşină de luptă şi diviziuni.”

Liderul Grupului Verzilor din Parlamentul European, Daniel Cohn-Bendit a exprimat o poziţie şi mai tranşantă, adresându-se Preşedintelui Comisiei Europene, Jose Barroso: „Nu putem să avem două Europe în acelaşi timp. Europa pe care o vreţi dumneavoastră, eu nu o vreau. Faceţi ce vreţi dar nu ne mai bateţi la cap. E simplu, sunt două lucruri! Există mai multe linii roşii pentru noi: bugetul Comsiei şi faptul că nu există flexibilitate anuală pentru noi, şi atunci ei (n.r.eurodeputaţii) spun nu. Şi dacă nu avem revizuirea după doi ani şi jumătate ei spun nu. Acestea sunt liniile roşii ale Parlamentului. Nu eşti cu noi, gata majoritatea şi nu veţi avea cele trei cincimi şi s-a terminat! Acum ştiţi cum stau lucrurile şi spuneţi-le guvernelor că dacă nu avem a, b şi cu c, Parlamentul va spune nu!”