Boştinaru: Comisia Europeană contrazice PDL cu privire la presuspendarea fondurilor europene pentru România

fifor bostinaru prioteasa Boştinaru: Comisia Europeană contrazice PDL cu privire la presuspendarea fondurilor europene pentru România poze
Johannes Hahn, Comisarul European pentru Dezvoltare Regională, a răspuns luni, întrebărilor adresate de către eurodeputatul PSD Victor Boştinaru, cu privire la presuspendarea fondurilor europene pentru România pentru trei Programe Operaţionale.

Întrebările eurodeputatului PSD, au fost adresate Comisiei pe fondul acuzaţiilor din partea liderilor PDL, conform cărora, presuspendarea plăţilor din fonduri europene a fost cauzată de nereguli şi deficienţe în guvernarea USL sau Tăriceanu.

Eurodeputatul Victor Boştinaru: Care este perioada la care se referă auditul Comisiei Europene şi care sunt remarcile Comisiei pe care se întemeiază decizia sa?
Comisarul Johannes Hahn: „La 6 august 2012 şi la 25 octombrie 2012, Comisia a informat autorităţile române cu privire la o eventuală suspendare a plăţilor pentru programul Dezvoltarea Resurselor Umane şi pentru cea mai mare parte a programului pentru Transport, a programului Regional şi a programului Creşterea Competitivităţii Economice. Acest lucru a survenit ca urmare a deficienţelor identificate în materie de selecţie a operaţiunilor, orientări pentru beneficiari, verificări de gestiune, achiziţii publice, buna gestiune financiară şi în materie de prevenire şi detectare a fraudei şi a conflictelor de interese. Această etapă este urmarea diverselor audituri efectuate de Comisie şi de autoritatea de audit din România, între noiembrie 2010 şi iulie 2012.”

VB: Autorităţile române au fost notificate, în una sau în mai multe dintre etape, cu privire la deficienţele identificate de Comisie şi la posibilele consecinţe ale acestora?
JH: „Rapoartele de audit ale Comisiei, consecinţele posibile ale deficienţelor sistemice identificate şi acţiunile concrete care urmează să fie luate au fost comunicate guvernului României şi tuturor ministerelor şi autorităţilor responsabile în mai multe etape, începând cu 28 iulie 2011.”

VB: Li s-au transmis autorităţilor române recomandări cu privire la modalităţile de remediere a deficienţelor identificate? Care au fost termenele limită prevăzute, dacă au existat?
JH: „Măsurile corective care urmau să fie luate au fost comunicate României în fiecare etapă a procesului şi s-au bazat pe angajamentele anterioare asumate de România. Măsurile au ca scop prevenirea reapariţiei deficienţelor şi pot face obiectul unei verificări de către Comisie. Verificările autorităţii de audit din România sunt, de asemenea, importante în această privinţă. Termenele stabilite au variat în funcţie de program.”

VB: Dacă răspunsul la punctul 3 este afirmativ, cum au reacţionat autorităţile române notificate? Au fost puse în aplicare recomandările prezentate de Comisie?
JH: „În condiţiile în care, în ciuda faptului că România şi-a îmbunătăţit anumite aspecte ale sistemelor sale ca răspuns la scrisorile anterioare ale Comisiei, situaţia generală este în continuare nesatisfăcătoare. Acest lucru explică notificarea eventualei suspendări a plăţilor.”

Conform eurodeputatului Victor Boştinaru: „investigaţiile privind neregulile constatate de către Comisia Europeană vor trebui să vizeze responsabilitatea administrativă şi penală a demnitarilor români, care nu pot rămâne doar cu faimoasa responsabilitate politică atunci când aduc în ţara în ruină”.