Bogăţie de medalii la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport – Interviu cu conf. univ. dr. Germina Cosma

Germina Cosma 1 Bogăţie de medalii la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport   Interviu cu conf. univ. dr. Germina Cosma poze

Bogăţie de medalii la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport

  • Interviu cu conf. univ. dr. Germina Cosma –

 

Carla Andrei*: Care sunt punctele tari ale facultăţii dumneavoastră?
Germina Cosma: În primul rând, absolvenţii noştri, peste tot pe unde merg să profeseze, fac cinste facultăţii. Pe cei care termină specializarea Educaţie fizică şi sportivă îi regăsim în funcţii de conducere, profesori titulari în şcolile din toată ţara, iar absolvenţii noştri de kinetoterapie sunt recunoscuţi şi remarcaţi atât pe plan naţional, cât şi pe plan internaţional.

 

C.A.: Ce abilităţi/competenţe dobândesc dacă urmează cursurile acestei facultăţi?

G.C.: Dacă finalizează programul de studii Educaţie fizică şi sportivă, aceştia devin profesori de educaţie fizică în învăţământul primar şi gimnazial, iar dacă urmează şi forma de master, devin profesori în ciclul liceal. Pentru cei de la kinetoterapie, aceştia devin kinetoterapeuţi –  din toamna se vor numi fizioterapeuţi – şi pot fi încadraţi fie în clinici de recuperare, fie în spitale, fie la echipe sportive, în calitate de kinetoterapeuti.

 

C.A : Ce oportunităţi oferă facultatea, referitor la angajabilitate, profesii, practică?

G.C : În general, absolvenţii noştri merg în învăţământ, şi atunci parteneriatele private le încheiem numai cu anumite cluburi sportive. Încep să fie din ce în ce mai multe şi în Craiova, iar celelalte parteneriate le încheiem cu Inspectoratul Judeţean Şcolar Dolj. În ceea ce priveşte kinetoterapia, avem parteneriate cu mai multe clinici private, dar şi cu spitale de stat, în cadrul cărora studenţii noştri îşi efectuează stagiile de practică. De asemenea, avem programe Erasmus prin care studenţii pot experimenta alte stiluri de predare şi alte cunoştinţe în cadrul altor universităţi din străinătate – cei mai mulţi studenţi ai noştri optează pentru Turcia, dar avem parteneriate cu Danemarca, Italia, Polonia, Portugalia şi sperăm ca, din an în an, numărul de mobilităţi şi numărul de burse Erasmus să crească.

 

C.A.: La ce concursuri sau proiecte se pot înscrie studenţii în cadrul acestei facultăţi?

G.C. : În afară de Erasmus, stundenţii noştri participa la competiţii sportive la nivel naţional, competiţii studenţeşti. Anul acesta am avut rezultate extraordinare: locul II la Campionatul Naţional Universitar de Baschet, locul I la Campionatul Naţional Universitar de Judo. Am participat, de asemenea, la Campionatul Universitar de Atletism, unde am luat 5 medalii, iar la Campionatul Universitar de Dans, am luat premiul pentru cea mai bună execuţie tehnică. De asemnea, anul acesta am avut foarte multe rezultate şi în cadrul Conferinţelor Ştinţifice Internaţionale adresate studenţilor, am participat la Conferinţa Internaţională de la Constanţa cu cinci studenţi, obţinând locul I, locul III şi o menţiune. La Bacău am obţinut două locuri speciale, iar la Conferinţa Internaţională de la Piteşti am luat două locuri I.

 

C.A.: Ce calităţi ar trebui să aibă viitorii studenţi care se înscriu la această facultate?

G.C.: În primul rând, ar trebui să aibă dragoste pentru profesia care şi-o aleg şi, fiind o profesie unde se lucrează cu oamenii, şi absolvenţii noştri de Educaţie Fizică, în general lucrează cu copii, ar trebui să aibă foarte multă deschidere către aceştia şi foarte multă capacitate de a-i înţelege şi de a fi maleabili în anumite situaţii.

 

C.A.: O probabilitate referitor la angajarea studenţilor după absolvirea facultăţii?

G.C.: Din ultimele statistici, avem 70% grad de angajare, dar nu toţi în domeniu. Sunt foarte mulţi care merg în străinătate, în special cei care termină specializarea de kinetoterapie

*Carla Andrei este studentă la Jurnalism, anul I