Biserica „Sfântul Nicolae” – Amaradia a fost resfinţită

Resfintira Biserica Amaradia Biserica „Sfântul Nicolae” – Amaradia a fost resfinţită poze

 

Biserica „Sfântul Nicolae – Amaradia” din Craiova s-a dovedit neîncăpătoare ieri, 8 decembrie, în Duminica a 27-a după Rusalii, pentru numărul mare de credincioşi care au participat la Sfânta Liturghie şi la slujba de resfinţire a bisericii, săvârşite de un sobor de preoţi şi diaconi în frunte cu Inaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei. Evenimentul duhovnicesc a marcat finalizarea amplelor lucrări de restaurare şi renovare efectuate în ultimii ani la acest sfânt locaş ce datează din anul 1794. Momente deosebite au trăit în această zi, diaconul Claudiu Vintilă care a fost hirotonit preot se seama Parohiei Dioşti I, Protoieria Craiova Sud şi tânărul teolog Vasile Draica, hirotonit diacon pe seama Parohiei Borăscu, Protoieria Târgu Jiu Sud.

 

A fost o zi care va rămâne înscrisă în istoria Bisericii din Oltenia, după cum a subliniat

IPS Părinte Mitropolit Irineu, în cuvântul rostit la finalul Sfintei Liturghii. „Ziua aceasta va rămâne înscrisă în istoria Parohiei Sfântul Nicolae – Amaradia, în istoria municipiului nostru si a Bisericii din Oltenia, în conştiinţa tuturor celor care au participat la resfinţirea acestei biserici monument istoric din secolul XVIII, o biserică ce a fost restaurată, consolidată şi înfrumuseţată. E un loc deosebit, mirific, un loc de rugăciune, contemplaţie şi bucurie duhovnicească”, a precizat Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit.

 

Biserica Sfântul Nicolae – Amaradia a fost inclusă în ultimii ani într-un amplu proces de reabilitare, în cadrul unui proiect finanţat cu fonduri europene care a vizat şi integrarea bisericii în circuitul turistic. O adevărată bijuterie este catapeteasma, ridicată în 1794, anul târnosirii bisericii. ”Se păstrează nealterat stilul brâncovenesc al bisericilor din Ţara Românească, fiind singurul lăcaş de cult în stil brâncovenesc autentic din Craiova. De asemenea, aici există cea mai veche frescă păstrată integral în municipiul Craiova. A fost ridicată pe temeliile unei biserici mult mai vechi, probabil de la începutul secolului al XVIII-lea. De-a lungul timpului a suferit mai multe intervenţii, a fost repictată, însă de data aceasta a fost făcută o consolidare şi o restaurare după standardele actuale europene”, a precizat părintele paroh Florin Bonea. Biserica beneficiază de iluminat arhitectural, s-a restaurat clopotniţa care este monument istoric şi crucea de piatră care şi ea este monument istoric de la 1800, iar în fosta casă parohială a fost amenajat un Centru social de zi pentru copii.

 

Pentru implicarea în realizarea acestor lucrări, mai multe persoane au primit din partea Mitropoliei Olteniei gramate chiriarhale de mulţumire şi apreciere. Printre aceastea îi amintim pe cei doi preoţi slujitori Florin Bonea şi Jan Uncheşelu, Marilena Bogheanu, directorul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud Vest Oltenia şi architectul Iulian Cămui.